跳至

首頁

尾頁

大宅

先恭喜各位已生bb的媽媽.
另外, 想問下在職及喂人奶媽媽, 將來上班後要在公司泵奶, 要點處理(用保溫瓶或奶袋放公司雪櫃), 我無頭緒唔知要準備咩? 請大家比下意見呀!

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原文章由 giftfromgod2008 於 08-12-3 00:09 發表
我個b型菌report都ok, 但又係有唔知咩菌, 要食七日抗生素, 今日食晒LU...

我就今日先食第二日~
食左好眼訓

男爵府

恭喜晒各位已生bb的媽媽!

男爵府

回覆 #70 bbgrass 的文章

嗰D Size effect就咗,至幣我覺得D藥無用囉,本來都無乜嘢,食咗成個禮拜,反而仲嚴重咗。我聽日覆診,真係要剷到個醫生上天花板呀!

係呀,後日就到預產期喇,但係我都有哂心理準備個B會過期居留㗎喇,因為佢一D動靜都無! 之不過如果佢準時嘅話,我就可以撞到Ivy喇,咁都叫做有個伴吖!

講開又講,咁Evin同小肥肥咪同一日出世囉!

男爵府

上周產檢,分泌物報告出佐,醫生話係普通念珠球菌,所以開佐6日藥俾我塞,佢話過佐37week都唔建議再用哦。抗生素都係唔好食咁多好,對大人、BB都唔好。

男爵府

原文章由 heiheimoon 於 08-12-3 10:54 發表
上周產檢,分泌物報告出佐,醫生話係普通念珠球菌,所以開佐6日藥俾我塞,佢話過佐37week都唔建議再用哦。抗生素都係唔好食咁多好,對大人、BB都唔好。 ...

我都想唔食~
不過張醫生講ke嘢應該信得過~
又夠鐘食藥lu~

男爵府

回覆 #74 LaLaLand 的文章

係啦,我本來好精神嘛,食咗之後成個謝哂,無氣無力,都唔知夠唔夠力生添呀!

多謝哂!其實有D人以為我地係兩兄妹呀,所以BB似我地是但一個都無所謂!

男爵府

原文章由 Joeff 於 08-12-3 11:01 發表
係啦,我本來好精神

我都係~
但係唔食又驚~
今日先第二日咋...

男爵府

回覆 #86 大臣子 的文章

本來我都無食,係到第二次覆診要我一定要食,因為我諗住順產,驚D菌傳咗俾BB變咗第二種病喎!不過真係,早知唔食好過食呀!

男爵府

回覆 #88 大臣子 的文章

你都係响威記生㗎喎,可能政府D醫生係緊張D㗎喇,費事揹鑊!

禁止訪問

男爵府

原文章由 Joeff 於 08-12-3 11:10 發表
你都係响威記生㗎喎,可能政府D醫生係緊張D㗎喇,費事揹鑊!

係ar~
就係之前係健康院成日話我有菌又check唔到係咩~
白白食左幾次藥都唔得~
今次睇c+先check到~

大宅

咁快就開part 11, 我都黎報到先~~

先恭喜pochacco順產成功!

而家日日都超忙! 完全無時間做自己野, 最慘仲要我個b女唔肯埋身食人奶, 一埋身就喊到拆天! 而家唯有pump出黎餵佢食, 又要pump又要餵, 見佢又唔肯埋身食, 個人真係洩晒氣! 而家都係諗住餵得幾耐得幾耐, 到我頂唔順就算喇...

[ 本文章最後由 mokcnine 於 08-12-3 11:49 編輯 ]

大宅

原文章由 小小肥豬 於 08-12-3 11:27 發表

有呀, 我準備好喇, 順產完要馬上戴上的, 我已掉左個 PACKING 喇, 因為已執左落走佬袋內.......價錢大約$2XX

我生果陣都有拎收腹帶去醫院, 不過到最後都無戴過. 因為一生完果幾日個會陰傷口仲幾痛, 坐都唔舒服, 所以都無戴到.

返到屋企又要攪阿女食奶換片, 戴左又唔方便, 所以到而家都只係戴過一次...

男爵府

celeste88

因為我超鍾意cookie monster, 我要整一個同你一樣既ticker

男爵府

原文章由 ChuiB 於 08-12-2 18:32 發表
我覺得要呀, 我現在都係用奶泵泵奶俾個女食, 冇埋身餵, 費事大家辛苦, 我就用緊medela電泵, 都好好用, 又方便, 但就要買定多d樽放在雪櫃。

我都係用奶泵泵奶我個女食, 但我用手泵, 因為佢唔肯埋身食

我想問你每次泵得多唔多呀,同埋佢係唔係好快(<3個鐘)就想食第二餐呀

男爵府

原文章由 celeste88 於 08-12-2 19:52 發表
咁咪真係要買好多樽?!?!?!?!
點解唔用奶袋???

奶袋好呀? 我而家都係用樽咋。所以我屋企而家有十個奶樽。

男爵府

原文章由 mokcnine 於 08-12-3 11:42 發表
咁快就開part 11, 我都黎報到先~~

先恭喜pochacco順產成功!

而家日日都超忙! 完全無時間做自己野, 最慘仲要我個b女唔肯埋身食人奶, 一埋身就喊到拆天! 而家唯有pump出黎餵佢食, 又要pump又要餵, 見佢又 ...

唔緊要,我都係咁,我同佢博鬥左3次,共六個鐘,我睇到佢勁喊,我又喊,最尾老公心軟,比pump奶同奶粉佢食

男爵府

各位,

Natalie 媽 ,今日陣痛剛入院了,衣家未知生左未,有新消息通知大家... 好開心啊!
佢唔洗過晒預產期先生

複式洋房

原文章由 B.GIRL 於 08-12-3 12:24 發表
各位,

Natalie 媽 ,今日陣痛剛入院了,衣家未知生左未,有新消息通知大家... 好開心啊!
佢唔洗過晒預產期先生

好呀! 我地等Natalie媽 好消息

首頁

尾頁

跳至