跳至

首頁

尾頁

男爵府

恭喜晒各位已生bb的媽媽!

男爵府

我都補少左奶粉比阿仔呀,只係晚上等佢訓好0的先補一餐,因為佢日頭好好訓,但一到夜晚就..好似有0的日夜亂了咁...
我都冇10-12餐咁多喎...同你差唔多,醫生都冇話少,咁你一餐餵幾耐呀?有冇泵出來呀?因為我訓唔到,家人就叫我唔好咁辛苦埋身,而且又有谷奶...所以都要泵出來,有時累了,就等阿媽用泵出來的奶餵...

原文章由 bingsuet_mame 於 08-12-4 12:15 發表
好開心呀!!!我個仔做左全人奶b呀!!! 佢由星期日開始, 選擇食媽媽奶, 唔使再補奶粉. 每日7-8餐, 全埋身餵, 不過比健康院個醫生話我餵得少, 佢話應該食10-12餐喎!!! 但係阿仔每隔2.5至3個鐘先叫食奶, 其他時間都瞓得好 ...

男爵府

恭喜蟹媽!!!

男爵府

你好勁呀,咁老定!!
祝你一切順利!!

原文章由 Joeff 於 08-12-7 11:21 發表
ws_ada & snoopybk,

多謝你地嘅祝福呀!其實我依家仲响屋企,我見D痛暫時都忍受到,所以我諗住再等多一兩個鐘先入醫院,費事太早入去唔知做乜好!今朝太早起身喇,我都係瞓陣先,驚無精力生呀! ...

男爵府

我個b滿月前就日日有便便...但係依家間二,三日先得一次...都係人奶+一餐奶粉架..同你地比..好似唔多正常咁..

男爵府

想問下各位,你0地BB幾耐有一次便便呀?
我好擔心呀,因為我個bb滿月後,每次都間三,四日先有一次便便...佢食明治架...
pls help!!

男爵府

嘩,見大家add得咁開心,我又想add埋一份呀!
我又Add可以嗎?^^
[email protected]

原帖由 sakesakee 於 09-1-18 14:26 發表
mine : [email protected]

男爵府

我囝囝呢兩日唔係咪肚風攪到肚痛,所以到左凌晨就勁Lau勁喊,今日仲由早上三點Lau喊到六點,喊到面紅好耐先回氣個隻,飲兩啖奶又勁喊過...唉攪到我地以為佢係咪個口痛..
又幫佢按肚茶油都做晒..佢都仲喊...結果佢喊到成身出晒汗..回氣又回左好耐先入睡...
佢日頭又好正常喎...又食得又勁好瞓...

我老豆之前又係勁話我地仲乜佢夜晚lau都唔比保嬰丹佢食...喊又唔比奶佢飲,...我佢咁細..我唔想亂比野佢食,未夠鐘點比奶佢飲呀?..

不過我地最後都比左保嬰丹阿囝食,食左三日啦,乜又係咁...老豆又叫我地要連續再比喎...唉..因為依家我為方便有人幫手湊b所以搬返屋企住...

唉,阿囝lau緊喊時聽到呢0的說話真係好煩....
我夠想知阿囝因乜事lau喊得咁勁啦....

原帖由 sakesakee 於 09-1-19 09:39 發表
尋晚又試為左餵奶問題而同我老公果邊人意見不合...
事緣係尋晚去我62屋企食飯, 6:30pm 食完150ml.. 食完阿囡無訓覺, 玩左一輪9:00 開始扭計... 我姑奶, 62就第一句問, bb 係咪肚餓呀, 開奶啦.. (當時只係相隔2.5小 ...

男爵府

咁細個都食得架?
原帖由 Joeff 於 09-1-19 15:12 發表
有肚風,食吳德物次腸痛水,勁有效,我個B食兩次巳經無事。藥房有得賣,遲D個B出牙仔,治牙痛都可以食。

男爵府

咁呢隻係西藥定中藥做架?
一日食一次?
你地有冇比保嬰丹bb食呀?
原帖由 Joeff 於 09-1-19 16:46 發表
我都係咁話,多得Ivy嘅好介紹!

唔駛咁早轉,佢都話可以用到5kg,但係我個妹個B成13磅都可以用,你個B仲有排用啦!

男爵府

唔該你呀,我今晚look 0下先!
原帖由 pochacco_ch 於 09-1-19 17:45 發表
如果有肚風你試下幫呀b"look"雞蛋,我呀b之前都係有肚風跟住"look"咗就冇事喇!
將雞蛋烚熟,再放一件銀器入雞蛋內,用紗巾包住隻蛋,"look"到隻蛋唔熱就ok,我通常會"look"5分鐘,我連續"look"咗幾日.,而家就隔日"look",如 ...

男爵府

我同你既情況都差唔多...唉今既屋企人又要我比囝囝食架啦...

原帖由 christineho4003 於 09-1-19 17:55 發表
我開頭都唔想俾保嬰丹bb食, 但佢真係日喊夜喊, 瞓覺又唔定, 最後都屈服俾bb食, 頭一,兩次食好似好d, 呢兩次食都好似又係咁, anyway, 我都係在呢三個礼拜內俾佢食過四次, 我都唔敢比咁多佢食!

...

男爵府

我阿媽係都要幫阿囝好多衫,話佢冷喎..
阿囝著一件短袖底+長袖底+羊毛底+絨毛與地長袍+長褲...係唔係好多呀?

男爵府

我同你個情況好相似呀!! haha
原帖由 Kobaby 於 09-1-22 13:06 發表

你好叻o架喇....
我到宜家一次都冇幫過bb沖涼, 係我老公或我mami幫bb沖咋......我就o係旁邊幫佢o地遞下o野咁咋。
換片片我都唔多呀, 佢o地叫我有時間就訓下,我都係一個懶mami.... ...

男爵府

我個B都係呀!

原帖由 kiki.kiki 於 09-1-23 22:43 發表
哈哈, 我個B都係咁架

男爵府

我都係呀!而且bb好似有好多鼻水咁..攪到唔多飲奶呀!!

原帖由 kiki.kiki 於 09-1-28 19:25 發表
呢幾日要不停咁帶BB出去拜年, 真係好攰. 而且因為出咗去, 搞到BB食奶D時間有D亂......不過D親戚朋友見到小B都好開心...

祝各位媽媽青春常駐, 個個BB健健康康, 快高長大, 聽聽話話 ...

男爵府

想問你地用弼水開奶係咪都係用番奶樽餵呀?

男爵府

我都係呀,影黎影去都係個幾件衫!!!hehe
原帖由 kapakbb 於 09-2-15 18:16 發表

我無乜買靚衫俾BB TIM~ 佢大部份相都係著同一款夾衣....
HAHAHA 大個一定俾佢投訴

男爵府

我個囝出世都係得3.04kg ,但係我身上仲有十幾磅肥肉呀...出街0的人仲以為我又有左第二件呀....
因為個肚實在太勁...
0的人話開刀唔可以咁做運動..係咪真架...?
原帖由 Joeff 於 09-2-17 10:47 發表
其實我到生嗰陣都係重得6kg,我個B都3.35kg啦,所以修得好快。

首頁

尾頁

跳至