自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

最近試緊用家務助理,因第一次用,所以唔係好知佢做得啱定錯,想問下各位意見!
首先洗廚房,佢會用一塊濕布幫我抹廚櫃門,但塊布係滴水既,搞到我d野濕晒,地下我有好多樽,佢基本上無搬開野黎清潔,只係清潔左空位就算,走時地下係濕既,樽底全部都係水,所有既物品亦都無回歸原位,成個洗碗台面同爐頭底都一灘灘水,其實佢係咪要抹乾地先走得架?

洗廁所,我洗手台上面有好多雜物,但佢就叫我自己執開晒佢先洗,其實係咪應該係佢執架?洗廁所門,佢開大花灑直接射落門度(佢閂埋門射),我同佢講我出面既地下同鞋都濕晒喇,而且度門咁射水會霉,但佢就話抹要用好多時間,想請問其實係咪真係需要用水沖先乾淨呢?

pm2.5    發表於 16-11-29 12:03
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

我冇請過!但就咁睇都覺得做嘢好「嗱西」

男爵府

回覆樓主:

我未請過家務助理,
亦未做過,
但聽你咁形容,
我唔會接受,
請佢返黎應該幫手清潔好地方,
而唔係制造麻煩囉,

Ericmo    發表於 16-11-29 14:20

珍珠宮

不能接受, 換過個啦.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:家務助理的基本工作

其實,咁樣應該唔〇K,起碼唔可以留低手尾要理跟

大宅

我自己用緊.好彩佢都好自覺.佢基本會做:廚房.廁所.客廳普通清潔.拖地吸塵.2個鐘.夠哂.如果有特別位叫佢搞.我會叫佢只搞廚房+叫佢搞既位...聽你講.你個個好求其

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

換人啦!咁樣叫清潔?道門點可以就咁用花灑噴洗架,度木門吾發霉,門較都會生鏽,除非佢好細心抺乾,不過佢睇黎吾會。抹嘢條布滴水已經不能接受,地下濕哂吾抹返叫做做完?又要我攞開啲嘢先抹,咁我自己做吾洗搵你啦。
連基本清潔都吾識,又咁多藉口,我會換人!

mint2014    發表於 16-11-29 17:32

水晶宮

回覆樓主:

換過第二個。

你自己已經講出問題響邊。

大宅

回覆樓主:

走都唔抺返乾又唔放返d野去原位真係唔得喎!
我個鐘點姐姐每次走既時候,我個廚房同廁所都係乾乾爽爽嫁
至於門點洗我就知喇,就算真係要直接搵水射道門先乾淨, 但作為僱主,你係可以要求佢點樣清潔你道門/處理你家中既事,我比得錢你,你就要跟個僱主要求去做嫁啦
你同你個姐姐溝通下,講低你想佢點做,如果都係冇改善就搵過第2個啦,冇謂要自己勞氣啦

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小巫女女 發表於 16-11-29 10:45
最近試緊用家務助理,因第一次用,所以唔係好知佢做得啱定錯,想問下各位意見!
首先洗廚房,佢會用一塊濕布 ...
佢做完後要自己執手尾就完全唔得啦

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:家務助理的基本工作

條毛巾滴哂水已經唔正常啦,佢有冇證書架?請個有家務助理證書架啦

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 叻叻勳章

佢應該唔想做囉。點會用水直接射門架。(emoji)地又濕淋淋

大宅

好媽媽勳章

我係用手機app請返黎,所以只用四日,佢做埋今日就會停,因為廚房同廁所都好污漕,所以我都只叫佢專注清潔呢兩個地方,廚房清潔左兩日,但就只清潔左爐頭,牆身,窗,半個地下同廚櫃門,尋日同今日就清廁所!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

水晶宮

畀面勳章

引用:最近試緊用家務助理,因第一次用,所以唔係

原帖由 小巫女女 於 16-11-29 發表

最近試緊用家務助理,因第一次用,所以唔係好知佢做得啱定 ...
我用過好多家務助理,只有兩個滿意,俾貴少少都抵!樓主你快D換人啦!濕滴滴不可接受!

水晶宮

畀面勳章

引用:我係用手機app請返黎,所以只用四日,佢做

原帖由 小巫女女 於 16-11-29 發表
我係用手機app請返黎,所以只用四日,佢做埋今日就會停,因為廚房同廁所都好污漕,所以我都只叫佢專注清潔 ...
去BK揾啦!我依家的姨姨都係BK姐妹

子爵府

想生BB熱投

接受唔到

大宅

回覆樓主:

佢完全唔掂

大宅

好媽媽勳章

我見只用四日,而且聽到佢真係係咁用野刷刷刷無停手,所以先無換到,不過都算啦,只做埋今日,而家上黎就係聽下各位意見,一個家務助理應該要點做先叫合格囉!

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

完全唔OK, 做成咁不如我自己做好過?
你畀人工佢, 就有權要求佢點做.

首頁

尾頁

跳至