嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

BB唔肯食奶,點算??

BB快將半歲,呢排唔肯食奶,每餐只肯食2~3安(平時6~7安),早幾日先病癒(氣管敏感,有小小消...),但到E家都未肯食返足奶,點算呀??佢鼻腔仲有小小塞,飲兩啖就會放開個奶樽,請問有咩方法令佢可以舒服D&飲晒支奶???
Thx in advance.... :-P

侯爵府

畀面勳章

Re: BB唔肯食奶,點算??

無人回答既....???
pls help.....

洋房

都幾難, 我個女就來六個月, 早排又成日係咁, 而家就好d, 我發覺佢依完糊仔後, 食奶會多d, 唔知係唔係口乾呢! 你可以睇番之前有關厭奶topic, 有個按摩方法, 我試過, 好似好d!

侯爵府

畀面勳章

Thx abbycheung's reply.
等我搵返個topic先, thank you...
^_^

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我想知係咪每個BB都會有厭奶期出現架

男爵府

龍婆 ,
我發覺都有好多媽媽有依個煩惱,始終BB長時期食住同一樣野,唔厭就奇啦。
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

別墅

My bb also have doesn't like to drink milk when he 3 months old. It take about 3 weeks long, just drink 3ozs every times. The nurse in Health Centre said, if his weight is grow, it is not a problem.

大宅

可以boil谷芽麥芽粟 心水或切6至7片'紅羅白'boil water開奶。谷芽麥芽粟 心水多飲都不怕;'紅羅白'水一星期一次,問過醫生話全都是天然食物好安全。

侯爵府

畀面勳章

多謝cheunma既寶貴意見,會試下....
thank you...!!

試過用開奶茶,但情況無改善....
唔知係咪關"o牛"牙事呢?? 聽呢到d媽咪話BBo牛牙會影響食慾(最小2 weeks....),佢又唔肯飲水喎,真激死;亦試過用針筒餵但又係唔肯飲個隻.....!!!
E家都仲係2~3安奶(以為肚餓實會食返多d啦....有時仲係要"dum"好耐佢先肯飲多小小 :evil: :evil: .......)
唉.....

男爵府

ChunChun_Daddy

6個月可以食糊仔,你有無俾糊仔佢食呀?如果佢肯食..少飲d奶都唔係太大問題.可能你bb鼻塞,當一啜奶時又抖唔到氣,所以先唔鍾意飲,唔好夾硬餵.會令bb驚左架.
Ding

侯爵府

畀面勳章

Thx Ding,

我太太有比糊仔佢食(中午餐奶之前會開4安奶+4匙米糊)[但一日只會餵一餐,驚佢仲係細,個胃消化未得],佢都算乖仔,多數都會食晒;但一餵佢食奶,就點安慰佢都唔肯食 :evil: ......

佢E家個鼻塞問題已好返,並無抖唔到氣,只係嫌佢食奶份量好小(重差過初初出世個時),太太見佢一日瘦過一日就好down囉,唉...... :cry: :cry:

民房

我bb都係唔肯食奶呀!每餐都只係2安3安左右,唔知什麼原因.之前她都會食5安呀!已經有2星期啦!bb又係6個月.我唔比佢食什麼開奶水.我懐疑佢之前飲過橙汁加水後,知道有D好味的嘢,所以而家我唔再比佢飲啦! 我完全明白你的情形.

侯爵府

畀面勳章

Hi fclcwp,

我個BB係唔鐘意飲水,可能食開d奶有小小味,便覺得d水淡而無味因此唔係好想飲;所以有見及此,便開d蘋果汁/梨汁+白開水比佢飲,初頭佢都ok肯飲既(因帶有小小酸甜味),但唔多(分兩次&頂多3安...);後來就連小小都唔鐘意飲,激死 :evil:

之前佢發消食藥用針筒餵,跟著用返針筒比水佢飲(連續兩野..)佢都肯飲;唉....諗住用呢招dum佢飲水啦,都係無作用.... BB e家奶又唔食得多,水又唔肯飲,點得架...???

別墅

我bb早一個星期都係唔飲水唔食奶,我就比D水果泥佢補充水份,不過最好唔好食apple,因為會便秘. 最好食d多水生果.

另外,我個人覺得唔好太focus on 食嘢方面,如果bb唔肯食,我只會比佢15min,如果唔食,就要等到下一餐或佢肚餓先比佢食.因為如果bb唔想食,你成日比佢食,大人又煩,bb都會好煩,影響大家感情la!!重有bb識吓人,佢知你緊佢,佢咪等你dum佢食,要比佢知食就食,唔食就無得食,無理由要我dum啫!! 呢個方法我試咗一個星期,bb而家飲番奶同水 :lol:

男爵府

ChunChun_Daddy

我個仔以前又係咁,一食左糊仔就唔想飲奶,又係飲得好少..所以我只係一日俾三餐奶佢飲(早午晚).份量都唔太多.我好同意KiuMa講法.因為我都係咁.唔會太過著意佢食幾多野,每日定時餵bb食,佢唔食我亦唔會迫佢.由得他.到下一餐肚餓就會食番.以前我都因為bb唔肯飲奶而煩,但姑娘叫我唔洗擔心,香港地d細路唔會有營養不良....除非係特登唔俾佢食,同埋窮得好緊要...後來我都夜鬆好多lu....同埋bb一日一日長大,佢食嘅野亦多原化左 .. 亦都會有佢自己嘅口味. :mrgreen:
Ding

大宅

completely understood ...

seems llike most babies will be tired abt drinking milk once they've started solid food.
maybe u can try giving him one more meal of cereal but mixing it with more milk and less cereal. also can give him some fruit puree (Gerber or fresh is ok).
once he's tried abt solid food later, he might miss the milk and drinking more.

大宅

Chuenma,

How much for each ingredient?

侯爵府

畀面勳章

SY_Mom 寫道:
completely understood ...

seems llike most babies will be tired abt drinking milk once they've started solid food.
maybe u can try giving him one more meal of cereal but mixing it with more milk and less cereal. also can give him some fruit puree (Gerber or fresh is ok).
once he's tried abt solid food later, he might miss the milk and drinking more.

Thx SY_Mom,
我個B呢兩日終於都肯食返多D喇(放心晒:mrgreen: ....),媽咪都開心番d囉.... :lol: :lol:
多謝晒回應過呢個topic既咁多位媽咪先....!!Thank you!!Thank you!!

首頁

尾頁

跳至