家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問保誠雋陞儲蓄保險可否買?不過要放十年先取派息好似唔錯?

大宅

Prisa 發表於 16-11-30 23:16

非保証咋

侯爵府

小心, 條數其實係假, 係預計, 今年俾你, 下年可以收返唒.

複式洋房

katrinamama 發表於 16-12-1 11:58
小心, 條數其實係假, 係預計, 今年俾你, 下年可以收返唒.

個保險經紀講到好似一定有成4厘以上回報

侯爵府

Prisa 發表於 16-12-1 13:08
個保險經紀講到好似一定有成4厘以上回報
佢同你講就講一定, 一定即係保證, 如果保證就一定有, 而保險公司最重要係保證, 因為如果寫明有保證, 而最後無, 係可以直接告保險公司, 但問題係, 成份計劃書入面, 你係搵唔到有關"保證"最底4厘呢樣嘢, 咁個經又點可以講一定有, 呢個係誤導性銷售.呢個計劃, 早芾好受內地人歡迎, 而保誠agent只會推呢個計劃, 因為非保證數字可以作好大去吸引人買, 早前已經俾相關部門要求減低回報預測(之前係每年有7%增長), 而嚟緊會再調底, 因為本身做唔到個回報, 實際同計劃書上有出入. 一定要留意.

複式洋房

katrinamama 發表於 16-12-1 13:42
佢同你講就講一定, 一定即係保證, 如果保證就一定有, 而保險公司最重要係保證, 因為如果寫明有保證, 而最後 ...

明白咁我考慮吓先 Thx,我問佢係咪一定有呢個回報佢都無話保證,只答大約可能有出入所以我遲遲未決定

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:請問保誠雋陞儲蓄保險可否買?不過要放十年

原帖由 Prisa 於 16-11-30 發表
加息週期開始,仲買十年的起長期定期 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

Prisa 發表於 16-12-1 13:58
明白咁我考慮吓先 Thx,我問佢係咪一定有呢個回報佢都無話保證,只答大約可能有出入所以我遲遲未決定
...
如果個回報係保證, 咁一定會有寫明係保證, 如果無"保證"兩個字, 即係非保證, 到時1蚊都無你都無乎, 所以一定要留意, 唔好睇到個數好大就買, 我自己之前都遇過咁情況, 個agent不停話有有有, 我再拎去俾另一個agent睇, 先知係非保證, 最後買個有保證嘅, 雖然回報唔係好高, 但好過放係銀行度. 做人唔好太貪. 少D, 但保證有已經好好. 係買之前, 你要問自己, 我要嘅係保證回報, 定係想要非保證高回報.

複式洋房

大力大力 發表於 16-12-1 14:05
加息週期開始,仲買十年的起長期定期 ?

我就係覺得十年太長,所以問吓有冇人買咗,你講得啱加息週期開始,我忽略咗多謝你提醒

大宅

佢有5年供噶,唔一定揀10年,5年的中期回報率其實比10年要好。非保證部分係要睇過往業績,保誠的分紅產品過往業績有數據顯示就算非保證部分佢都做得到,呢個係比信心比客戶,而且明年起所有保險公司的分紅產品都要每年發年報表比客戶知,而保誠一早就係咁做既,可以話係行業典範,信心的保證。同樣的產品,友公司的準備在今年年底停售,而保誠僅係調低計劃書的數字,兩相比較邊間公司更有信心去回饋客戶,已經一目了然。

大宅

畀面勳章

佢有5年的,不過我之前幫仔仔買的是10年期

禁止訪問

禁止訪問

大宅

ukscw 發表於 16-12-2 02:57
友公司係咩嚟

A記

禁止訪問

複式洋房

呢隻計劃!係好多內地客買!本地人好少會買

大宅

jackkit0615 發表於 16-12-2 11:51
呢隻計劃!係好多內地客買!本地人好少會買

因為內地人國際投資渠道相對較少,買香港保險成了他們一種相對容易達成的投資工具。不過你又咁唸啵,咁多內地資金湧入呢個產品,會否催高產品的投資走勢呢?本地人係咪亦都可以考慮呢?

複式洋房

回覆 Naturedoo 的帖子

成份計劃好似好多非保證!精明概本地人一眼識穿😑

大宅

jackkit0615 發表於 16-12-2 12:35
回覆 Naturedoo 的帖子

成份計劃好似好多非保證!精明概本地人一眼識穿😑 ...

其實我想問呢,呢個世界的投資有幾多係保證穩賺的呢?理財講唔好聽d同賭博無咩兩樣,一樣有好多風險,風險越高的東西越非保證啊,咁點解有人又願意自己去炒股炒基金呢?有句話我覺得好有道理,就係果d全職專業的金融師乜師乜師24小時睇住條k線工作,都只得5%的人賺大錢,咁剩低果95%專業金融精英呢?咁我地呢d有自己一份職業需要花業餘時間鑽研理財之道的半桶水人士呢?又有幾多個跑出?所以,歸根結底,我覺得係你願意相信一間專業的金融機構還是願意相信自己的小宇宙囉。而且寫得非保證就屬於客戶明白並願意承擔的風險,再差都可以保本增值,風險點都比股票基金低好多。睇個人的風險承受能力吧。
我的意思係如果一只產品有比較雄厚的資金流做投資的話,比其他無人問津的產品是否有更高的升值空間?咁大家買理財都係揀船搭,搭只大船好過搭細艇。

複式洋房

買左,供5年,每年供唔少(emoji)。

買嘅主因係自己大洗儲唔倒錢,投資股票又冇咩進脹,諗住第時退休多舊錢用。

本人而家30中,諗住擺30年,長線睇感覺OK。

首頁

尾頁

跳至