想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

係呀要學習放鬆. 我依家都未係很緊張,我想差不多到check bingo時會緊張d. 唉! 可以做的已經做左, 為有盡人事安天命啦, 等bingo 有如等運到.

原文章由 etmonster 於 08-12-13 22:58 發表
放鬆d... 我都開始learn 緊

大宅

唔記得你找那位醫生做iui架? 祝下星期做iui順順利利.

原文章由 etmonster 於 08-12-14 14:08 發表
噤.. 大家努力... 我等下星期四去check egg egg.. 之後就準備做iui la ... 

大宅

etmonster,

多謝開心呀. 我好好多啦.
你明天睇醫生記得問佢你想問的問題呀. 希望聽到你好消息.

原文章由 etmonster 於 08-12-14 23:48 發表
dr.毛.. 多謝你.. 你都要注意身體.. 你好d 未?

大宅

lalamike,

承你貴言, 我都希望可以有呢個新年大禮 . 今個星期公司很忙碌, 連續加班左3晚,所以無時間上來. 忙碌都有好處架,無時間亂想東想西. 壓力都少左,無時間緊張.

你今日睇完醫生點呀? ? 得閑上來交流下.

原文章由 lalamike 於 08-12-16 11:53 發表
buu2,

你最近點呀﹖呢段時間要多休息,唔好太緊張,等你31/12送個新年大禮比我地!

大宅

承你貴言 .
祝你蛋蛋小姐夠beauty夠大.

原文章由 etmonster 於 08-12-17 23:29 發表
係.. 我明天去睇醫生.. 我都希望有beauty egg la .. 噤我就可以做iui ... 希望你係2008..最後一日.. 有一個好消息

大宅

MavisNg ,

你重有無睇中醫呀? 我之前都睇左你睇開個中醫3個月架,但我無時間再等,所以做iui. 你都未到高齡, 等多個月,休息多d 都無所謂啦. 最緊要係下次就bingo.

原文章由 MavisNg 於 08-12-16 13:10 發表
本身想今個月再做第3次iui, 但原來周醫生放假, 又要延一個月啦

大宅

預祝iui成功!,唔使緊張,iui唔痛重快速過平時checking. 恭喜你有3粒蛋蛋呀, 我當時得1粒jar.

原文章由 etmonster 於 08-12-19 21:37 發表
星期六...做iui la... 好緊張...

大宅

唔駛担心啦, 今次有醫生check住無問題架, 要信醫生(起碼係check bingo前要信),甘你會安心d同唔會亂想東想西. 對蛋蛋好d架.

我今次做iui之後反而無前半年甘緊張, 到依家都重係好輕鬆, 想食mud 就食mud,完全無介口, 又無量體溫. 我個醫生話佢唔睇體溫表, 又話無介口呢d事.

之前自己試個差不多1年時,每早量體溫, 由於有睇中醫,所以要介口,好多食物都唔食得,連0茶,鮮奶,老火湯都唔飲得, 令到個人很緊張,每月m小姐來時又很不開心, 很有錯敗感.

原文章由 lalamike 於 08-12-19 23:51 發表
我今天day10,不過唔記得左用d仔check,希望無咁快排左卵啦…因為我周一先再覆診,如果呢2天排左就唔駛做iui了……
而家開始有少少擔心添 ……

...

大宅

祝做iui事事順利!

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-19 22:47 發表

我都係聽日做IUI呀, 想問下你係搵邊個醫生呀?

大宅

lalamike,

你依家先開始有少少分泌,肯定未排啦, 排之前個2日係好多分泌架,所以唔架担心, 開開心心等聖誕前做iui. 預祝你今次一擊即中.

我係今年最後1日check bingo 呀. 可能呢排真的太忙,無時間亂想, 所以到依家還很輕鬆. 唔似得過去個8,9個月甘, 每到排蛋後就好緊張甘等結果. 結果係1個月1 個失望, 又或者我嘗試左太多的失敗,所以今次反而無mud感覺.

我以前每日早餐都係飲鮮奶架(未睇中醫前), 依家早餐都係飲鮮奶,不過轉左全肢奶,所以肥左好多. 花膠湯一星期一次,依家無住食葉酸呀,醫生話依家唔駁食等bingo左先食和. 不過以前我就食左成年.

原文章由 lalamike 於 08-12-20 12:17 發表
buu2,
謝謝你啊。
我今朝用左d仔check,由於要就c6返工時間,7:30am用左晨尿check,只有好淺下線(是幾乎睇唔到的水印)。後來10:45am再check,個水印仲淺d。希望未排啦。我呢2天開始有少少分泌,所以開始擔心囉。同埋,或者我又試 ...

大宅

嘩!你3/1就可以check bingo 那. 甘你等的過程無我甘漫長, 我早你成9日做iui都係早你3日check bingo. 你要放鬆心情,唔好想太多事情, 係新年送個good news比我地啦.

原文章由 etmonster 於 08-12-20 16:25 發表
無針打.. 只係1月3日.. check bingo
無bingo .. 就要等到 2月先try again..
不過等個過程.. 我諗都幾漫長:;pppp:
我諗我地都差不多時間check

大宅

嘩你識製冷頸巾甘西利, 重要製3條甘多呀. 千萬不要令到自己太勞神呀,會對蛋蛋無甘好架.

我都要買份聖誕禮物比我姨甥女, 由於今個星期太忙又未想到買何禮物,所以還未買tim. 明白都要出重shopping下.

今年聖誕無按排節目呀, 本來想去澳門架,點知當我同c6講時,佢甘答我 :[好呀, 同我亞媽一起去呀] , 我聽左之後都唔識得答佢. 所以依家無節目啦.

原文章由 lalamike 於 08-12-20 13:26 發表
buu2,
哈…我都知自己有時會過份擔心嫁……不過,我上次的分泌真的不明顯,即使是排卵當天都無物分泌,唔知係咪我的分泌本身都很少…

我呢幾日都好忙呀……明晚做冬前要趕製3條冷頸巾分別比3個兒甥仔同女,而家是第3條了,希 ...

大宅

我cycle 都係27-28日架, 不過我要塞藥同打針. 要塞19日+2針. 你身體有無d唔同架反映呀?
我就由做iui後(正確d講應該係打破蛋針後第2日)開始胸痛,到依家還痛,不過無甘痛啦.

原文章由 etmonster 於 08-12-20 22:43 發表
因為我個cycle只有27日.. 所以早d check 到.. 希望大家係新年都送個good news比大家啦.

大宅

我姨女都係3歲呀,不是佢姨媽(我)就無你甘有心啦,親自制作份禮物.
送禮物比人真係好偒腦筋呀. 係呢甘你送何禮比你c6呀?

原文章由 lalamike 於 08-12-20 23:01 發表
我剛剛完成任務,織晒3條頸巾了!
係,織的期間我都覺得幾大壓力,好趕好趕的……好在現在已完成了。我3個姨甥仔/女分別只有3歲、1歲同8個月大,我想佢地可以有份難忘的xmas present,同埋今個冬天溫暖d啦……
不過,我都 ...

大宅

甘你之前排egg時有無好似今次甘痛架?

原文章由 etmonster 於 08-12-20 23:08 發表
我就無胸痛.. 不過由yesterday.. 子宮.. egg 屋就開始痛.. 到今朝..

大宅

你想得太多啦, 令到你自己甘緊張.
你聽日做iui要放鬆d,心情會愉快d,蛋蛋會好d 架.

原文章由 lalamike 於 08-12-22 07:42 發表
昨日午睡了一會,傍晚心血來潮,用紅d check,見下線有淺粗(比早上明顯深色了),又見小腹平緩了,很擔心蛋蛋是否已排了…
本來想晚上再用clearblue confirm,但c6說昨夜check同今早check的意義分別不大,叫我今朝再check。
...

大宅

唔好令到自己太勞累呀, 呢2日你要多d休息,最緊要放鬆d. 外面已經凍左好多啦, 放工時要穿多件衫, 千其唔好凍親.

係呀,我剛才係其他topi到睇到你今日睇醫生後有good news. 預祀你聽日順順利利, 一擊即中.

原文章由 lalamike 於 08-12-22 20:25 發表
buu2,

你在另一邊睇到我的報告吧……mouth:
是啊,有時真的是過分緊張,或者是第一次的陰影太強了,至今都未能忘懷…
我仲未收得工,不過,今晚都會盡量早瞓,希望明天蛋蛋、虫虫都生性囉…

...

大宅

lalamike,

恭喜你順利做左iui啦! 身體有無d特別反應呀? 須要打針/塞藥嗎? 衣家最緊要係保持心情愉快呀.

原文章由 lalamike 於 08-12-24 00:15 發表
我今天做左iui了。
比我上次做,過程快左,都算順利,無比老細鬧(我偷食lunch時間去,點知遲左45分鐘才開始,之後姑娘又無入房叫我走,搞到過左近2個小時先返到公司 )。不過昨夜有少少插曲,令我好唔開心(希望唔會對bingo ...

大宅

etmonster,

我有好大反應呀, 由打破蛋針第二日(即做iui果朝)開始谷胸, 做iui 後第二日開始胸痛同有好多汾泌, 之後d汾泌開始減少但就keep住胸痛. 到左呢2日胸痛少左但汾泌多左,好似m come 前甘. 唉! 可能無mud 希望.

原文章由 etmonster 於 08-12-26 21:45 發表
係呢.. lalamike & buu2.. 你地做完iui之後.. 有沒有..特別反應..

大宅

lalamike,

你太緊張啦,想得太多. 不過我果時做iui後見到d分泌特別多時都有你果個担心,担心d虫虫等唔到咁耐. 做iui之前又担心d蛋蛋提早左出發等唔到d虫虫.

你唔駛打針同塞藥甘好呀 , 塞藥好trouble, 朝朝要早起,重要c6帮手塞,自己攪唔到. 你等14日就知成績就好啦,我塞藥都要塞19日呀, 比你等多成個星期.

呢幾日d分又泌特別多左,好有m come feel, 心情子數開始下跌,無之前甘輕鬆.

原文章由 lalamike 於 08-12-26 23:09 發表
buu2,

我做完iui,無物特別反應呀。只係有時好似有少少痛,不過又好似唔係小腹,而係盤骨位,我估可能唔係好關事……
另外,呢2天特別多分泌,唔知係咪其實而家先排,如果係就慘了,虫虫應該等唔到咁耐……
我唔 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至