想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚m小姐來了, 第2次iui又失敗了.
行了幾個月的iui這條路係時候結束了. 雖然只係幾個月,但是覺得很耐, 嚐試了等待的煎熬, 嚐試了失敗的心痛. 也嚐到了無能為力的絕望. 身心都不能經營了.

大宅

lalamike,

好多謝你呢幾個月來一直架支持及鼓勵. 我相信你都有過我的感受, 但是你比我堅強, 你要加油呀.

我同c6講好了, 唔再試iui or ivf, 擔心一直甘試落去到真係有左時都無能力供書教學, 因為d$$用晒, 真係60歲都唔可以退休呀. 但我會睇中醫調理下,自然甘有就有, 無都唔再強求啦.

原帖由 lalamike 於 09-2-27 10:44 發表
buu2,

好明白你的心情。知你一定唔好過了,iui是折騰人的,或者,是時候抖一抖……

最緊要是你同c6的共識吧!生bb是人生一個過程,卻不是必要的過程,2公婆只要活得開心,有bb有時真是錦上添花而已。

有時候,我都會想,既然自己努 ...

大宅

我試過2樣一 齊食, 因為到day9時, d 蛋蛋size唔夠大, 子宮內幕又唔夠厚, 所以飲中藥博下, 後來真係大左同厚左可以做到iui, 不過最後失去了.

原帖由 DollyC 於 09-3-5 22:19 發表
我每個月都食中藥,M來第3日開始食, 食足14劑,今個月食左西藥排卵,再食中藥又驚谷得D EGG太多,因為醫生話若谷到4粒卵就不會做,我諗住停食一個月中藥,各位你有無2樣一齊食呢?我本想問醫生,但你都知啦,中西醫其實互相都 ...

大宅

以為心情已經平靜左, 以為自己已經從第2次iui失敗的打擊中 recover了, 原來唔係. 原來自己還未能真的放下. 今晚收到信用卡statement 見到萬多元上次iui卡數時,心情很down, 眼淚在眼眶打轉, 忍住不讓流下來. 又一次品嚐了失敗的心痛.

大宅

lalamike,

多謝你架鼓勵同支持, 同時都好高興見到你還有果種勇往直前的沖競. 你都要加油呀!

我地為生bb果種心力交瘁的心路歷程只有親身品嚐過的sis才會明白, 就算身邊最親架人都唔會了解到我地的苦痛同無耐.

原帖由 lalamike 於 09-3-5 23:27 發表
buu2,

是的,真的好明白的心情。

猶記得我第一次見醫生,叫c6配合驗精,自己跟住按時食藥、隔日便晨早搭個幾鐘頭車、趁未返工前返醫院打針,check size,好多野都唔食,盡量避免自己情緒起伏……頻撲及痛苦了十多天,到將要做iui ...

大宅

CK_鼠鼠,

你地繼續bb計劃,要加油呀.
我本想係威阮做ivf架, 但後來同c6相量過,依家決定唔做iui同ivf啦, 順期自然,唔丙強求啦.
我c6公司由3月起每月要放一日無薪假, 佢地依家無炒人住. 你老公不受影響吧?

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-6 10:04 發表

buu2,

你講得o岩呀, 只有經歷過o既姊妹先會明大家感受, 我地都唔可以放棄, 要繼續努力呀, 到依家為止, 我仲心絲絲想做第3次iui架

尋日老公公司地震, 即時炒左2個同事, 其他國家分公司都宣佈24小時內會 ...

大宅

lalamik,

係呀我地大家都要盡量放鬆d呀, 如果唔係,可能好快要睇心理醫生架la.

我依家開始plan緊4月底去旅行d野, 4月最後一個星期,只須要請4日假就可以放9日la. 9日歐洲团要萬幾一個人, 加上各項使費, 機場費等等..2個人要使3萬多呀, 都幾貴, 唔係好寫得tim.

如果去大陸9日都係萬幾2萬, 已經係豪華团la, 真係幾難決定.

原帖由 lalamike 於 09-3-6 23:14 發表
buu2,

係呀…
雖然知道不育條好漫長,我都希望自己可以支持落去。
你都係啦,既然一切已成事實,盡量放鬆d,調理身體又好,令自己開心d又好,好多時,你想放棄時又會有新轉機嫁…
希望大家最終都會有好消息啦!

...

大宅

CK_鼠鼠,

減薪都好過裁員呀, 我老公要放無薪等於變相減薪, 但佢好開心多左一日假和, 佢話少左果d工資要係家用到扣番, 比佢吹漲.

唉!依家甘架經濟環境, 我地唔單子係生bb到唔到我地控制, 連份工都係無得我地自己話事. 為有睇開d lu.

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-6 23:16 發表

buu2,

無論自然好, 做treatment好, 都要堅持信念, 我相信上天一定會俾我地有成功o既一日架

總算托賴, 我老公暫時未受影響, 只係要同其他同事分擔走左果2位同事o既工作, 老公話, 公司講明唔會再裁員, 但老 ...

首頁

尾頁

跳至