想生BB

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

今日day 3要到醫生到抽血,學打針. 琴日約左今日12.30見醫生, 以為2點前可以攪定,可以下午反工, 所以只請了半日假.
當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請左半日假,與及我只係抽血同拿針藥,唔使很多時間, 我担心開始iui後我還要請假,真的不能請那麼多. 但姑娘話唔可以. 結果我12:45到達等到2:20先到我.

真的很不開心, 只係做那麼一點點事情就花丟我1day假. 真的是出師不利. 本來只是很小的事情,不知為什麼我一路等一路亂想,結果係一路等一邊哭 , d眼淚不能停止甘流. 去洗手間打電話比c6時我哭到講唔到話. c6為有話如果我唔想做就走啦,唔好等wo. 當時我真是想逃跑.

見到醫生時我還未能制止我d眼淚. 醫生問我係唔係太大壓力,我都唔知點答佢.

別墅

今日day6,正常d流紅,不是啡,但明天要去照超聲波,希望明天不要流禁多紅就好.

原帖由 lalamike 於 09-3-8 00:32 發表
我都係呀,第一天少少,第二天叫最多,但都係平時的一半,第三天同四天好像已收爐咁咋…

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我都係呀,第一天少少,第二天叫最多,但都係平時的一半,第三天同四天好像已收爐咁咋…

原帖由 DollyC 於 09-3-7 23:43 發表
星期一我day7,但呢個月少到好似平日尾個幾日.好似重無來過.

別墅

星期一我day7,但呢個月少到好似平日尾個幾日.好似重無來過.

原帖由 lalamike 於 09-3-7 23:39 發表
我自己就係呀…
有2個cycle都係食左排卵丸的,之後m少左好多 (一次是由6日變5日,一次由5日變4日咋,仲要最尾果2日其實得好少,以前我m量好多嫁)
你星期一day幾﹖照計如day6-7,m小姐應該走左嫁喇,可以照到蛋蛋大細…

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我自己就係呀…
有2個cycle都係食左排卵丸的,之後m少左好多 (一次是由6日變5日,一次由5日變4日咋,仲要最尾果2日其實得好少,以前我m量好多嫁)
你星期一day幾﹖照計如day6-7,m小姐應該走左嫁喇,可以照到蛋蛋大細…

原帖由 DollyC 於 09-3-7 22:36 發表
我今個月第一次做IUI,醫生比左5日排卵丸我食,由第3日開始,各位姊妹,我想問下,你地食左排卵丸之後M量會否少左?我平日頭1/2日都好少,要到3/4 日先正常,但現在己第5日仲得好少,星期一要回去照超聲波睇下D卵發展成點,再 ...

別墅

我今個月第一次做IUI,醫生比左5日排卵丸我食,由第3日開始,各位姊妹,我想問下,你地食左排卵丸之後M量會否少左?我平日頭1/2日都好少,要到3/4 日先正常,但現在己第5日仲得好少,星期一要回去照超聲波睇下D卵發展成點,再打針.如果星期一來到好勁,可否做超聲波?

原帖由 CK_鼠鼠 於 08-12-2 22:49 發表

buu2,

你好叻女, 成功打左第一針
我諗我都係唔敢自己打, 都係由老公操刀好D

我一見到你開呢個TOPIC, 我好有共鳴, 無錯, 我行左2年自然之路都唔成功, 終於都要踏上IUI之路, 感覺雖然有點無奈, ...

大宅

CK_鼠鼠,

減薪都好過裁員呀, 我老公要放無薪等於變相減薪, 但佢好開心多左一日假和, 佢話少左果d工資要係家用到扣番, 比佢吹漲.

唉!依家甘架經濟環境, 我地唔單子係生bb到唔到我地控制, 連份工都係無得我地自己話事. 為有睇開d lu.

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-6 23:16 發表

buu2,

無論自然好, 做treatment好, 都要堅持信念, 我相信上天一定會俾我地有成功o既一日架

總算托賴, 我老公暫時未受影響, 只係要同其他同事分擔走左果2位同事o既工作, 老公話, 公司講明唔會再裁員, 但老 ...

大宅

lalamik,

係呀我地大家都要盡量放鬆d呀, 如果唔係,可能好快要睇心理醫生架la.

我依家開始plan緊4月底去旅行d野, 4月最後一個星期,只須要請4日假就可以放9日la. 9日歐洲团要萬幾一個人, 加上各項使費, 機場費等等..2個人要使3萬多呀, 都幾貴, 唔係好寫得tim.

如果去大陸9日都係萬幾2萬, 已經係豪華团la, 真係幾難決定.

原帖由 lalamike 於 09-3-6 23:14 發表
buu2,

係呀…
雖然知道不育條好漫長,我都希望自己可以支持落去。
你都係啦,既然一切已成事實,盡量放鬆d,調理身體又好,令自己開心d又好,好多時,你想放棄時又會有新轉機嫁…
希望大家最終都會有好消息啦!

...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 buu2 於 09-3-6 23:13 發表
CK_鼠鼠,

你地繼續bb計劃,要加油呀.
我本想係威阮做ivf架, 但後來同c6相量過,依家決定唔做iui同ivf啦, 順期自然,唔丙強求啦.
我c6公司由3月起每月要放一日無薪假, 佢地依家無炒人住. 你老公不受影響吧?

...

buu2,

無論自然好, 做treatment好, 都要堅持信念, 我相信上天一定會俾我地有成功o既一日架

總算托賴, 我老公暫時未受影響, 只係要同其他同事分擔走左果2位同事o既工作, 老公話, 公司講明唔會再裁員, 但老公覺得下一步隨時有減薪o既可能~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

buu2,

係呀…
雖然知道不育條好漫長,我都希望自己可以支持落去。
你都係啦,既然一切已成事實,盡量放鬆d,調理身體又好,令自己開心d又好,好多時,你想放棄時又會有新轉機嫁…
希望大家最終都會有好消息啦!

原帖由 buu2 於 09-3-6 09:48 發表
lalamike,

多謝你架鼓勵同支持, 同時都好高興見到你還有果種勇往直前的沖競. 你都要加油呀!

我地為生bb果種心力交瘁的心路歷程只有親身品嚐過的sis才會明白, 就算身邊最親架人都唔會了解到我地的苦痛同無耐.

...

大宅

CK_鼠鼠,

你地繼續bb計劃,要加油呀.
我本想係威阮做ivf架, 但後來同c6相量過,依家決定唔做iui同ivf啦, 順期自然,唔丙強求啦.
我c6公司由3月起每月要放一日無薪假, 佢地依家無炒人住. 你老公不受影響吧?

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-3-6 10:04 發表

buu2,

你講得o岩呀, 只有經歷過o既姊妹先會明大家感受, 我地都唔可以放棄, 要繼續努力呀, 到依家為止, 我仲心絲絲想做第3次iui架

尋日老公公司地震, 即時炒左2個同事, 其他國家分公司都宣佈24小時內會 ...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 buu2 於 09-3-6 09:48 發表
lalamike,

多謝你架鼓勵同支持, 同時都好高興見到你還有果種勇往直前的沖競. 你都要加油呀!

我地為生bb果種心力交瘁的心路歷程只有親身品嚐過的sis才會明白, 就算身邊最親架人都唔會了解到我地的苦痛同無耐.

...

buu2,

你講得o岩呀, 只有經歷過o既姊妹先會明大家感受, 我地都唔可以放棄, 要繼續努力呀, 到依家為止, 我仲心絲絲想做第3次iui架

尋日老公公司地震, 即時炒左2個同事, 其他國家分公司都宣佈24小時內會cut人, 尋晚我問老公, 依家咁o既經濟環境, 係咪唔適合生bb住呢, 但老公好堅決咁話無問題, 唔需要暫停B計劃

大宅

lalamike,

原帖由 lalamike 於 09-3-5 23:27 發表
buu2,

是的,真的好明白的心情。

猶記得我第一次見醫生,叫c6配合驗精,自己跟住按時食藥、隔日便晨早搭個幾鐘頭車、趁未返工前返醫院打針,check size,好多野都唔食,盡量避免自己情緒起伏……頻撲及痛苦了十多天,到將要做iui ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

buu2,

是的,真的好明白的心情。

猶記得我第一次見醫生,叫c6配合驗精,自己跟住按時食藥、隔日便晨早搭個幾鐘頭車、趁未返工前返醫院打針,check size,好多野都唔食,盡量避免自己情緒起伏……頻撲及痛苦了十多天,到將要做iui的前一天,突然醫生同我講,我d蛋蛋縮晒,佢只掉低一句:「你今次唔好做iui喇!」

我當時是晴天霹靂,對於未能完成iui,果一刻我已經喊到收唔到聲,由醫院一直喊,喊到返屋企,成日都收唔到聲,接受唔到呢個結果,最終仲請左一天病假…

果次,係我在iui過程中,做得最多野的一次,亦是第一次,可惜最終做唔到iui,我都可以傷心到咁樣,可想而知,你做盡一切2次,最後仍是失敗,是幾咁傷心。

不過,我就係因為咁,剛失敗果3次natural iui, 我反而釋懷了,每次我都會有希望,不過,絕對唔會再比自己的希望像第一次(未能完成iui果次)咁大,以免自己太傷心。打擊繼續努力的心情。

要知道,要有bb除了是個人努力,自己的心情也會影響,所以我會盡量平復自己(雖然係咁講,我有時到做唔到…),或會對自己說,其實有bb是bonus,自己比很多活在不幸的人已經好好多…太執着令自己難過,最終亦未必有bb…

暫時的情緒波動一定有了,別太介懷,想哭就由它哭,不過要記得要好快站起來,因為無論對自己或你c6也好,見到你咁樣都會唔開心…

你而家食中藥調理就當是緩衝期,很快低潮就會過去了,給自己一點時間吧!

努力!

原帖由 buu2 於 09-3-5 23:09 發表
以為心情已經平靜左, 以為自己已經從第2次iui失敗的打擊中 recover了, 原來唔係. 原來自己還未能真的放下. 今晚收到信用卡statement 見到萬多元上次iui卡數時,心情很down, 眼淚在眼眶打轉, 忍住不讓流下來. 又一次品 ...

大宅

以為心情已經平靜左, 以為自己已經從第2次iui失敗的打擊中 recover了, 原來唔係. 原來自己還未能真的放下. 今晚收到信用卡statement 見到萬多元上次iui卡數時,心情很down, 眼淚在眼眶打轉, 忍住不讓流下來. 又一次品嚐了失敗的心痛.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我今個cycle停左iui,為左做輸卵管檢查同血液檢查,順便就開始左中藥調理…
嚟緊呢個cycle我估我會停一停中藥先,因為又食排卵藥又打針再加中藥,我驚會加重左藥效…除非,我食藥同打針後情況都唔理想,先會食番中藥補下…所以而家是未知素…
我唔打算同西醫講,因為我估佢都唔會贊成中西藥一齊食…

原帖由 DollyC 於 09-3-5 22:19 發表
我每個月都食中藥,M來第3日開始食, 食足14劑,今個月食左西藥排卵,再食中藥又驚谷得D EGG太多,因為醫生話若谷到4粒卵就不會做,我諗住停食一個月中藥,各位你有無2樣一齊食呢?我本想問醫生,但你都知啦,中西醫其實互相都 ...

大宅

我試過2樣一 齊食, 因為到day9時, d 蛋蛋size唔夠大, 子宮內幕又唔夠厚, 所以飲中藥博下, 後來真係大左同厚左可以做到iui, 不過最後失去了.

原帖由 DollyC 於 09-3-5 22:19 發表
我每個月都食中藥,M來第3日開始食, 食足14劑,今個月食左西藥排卵,再食中藥又驚谷得D EGG太多,因為醫生話若谷到4粒卵就不會做,我諗住停食一個月中藥,各位你有無2樣一齊食呢?我本想問醫生,但你都知啦,中西醫其實互相都 ...

別墅

我每個月都食中藥,M來第3日開始食, 食足14劑,今個月食左西藥排卵,再食中藥又驚谷得D EGG太多,因為醫生話若谷到4粒卵就不會做,我諗住停食一個月中藥,各位你有無2樣一齊食呢?我本想問醫生,但你都知啦,中西醫其實互相都覺得自己的方法先有效,覺得人地的方法無用,問..=比人駡.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

natural iui就是你呢種,只是在排卵日放精。
而一般要針藥的iui就是先吃排卵藥、再打排卵針,mon住蛋蛋size及內膜size,最後在排卵日打破卵針,之後放精。
我之前都係做natural iui嫁…,因為醫生說我基本上子宮及蛋蛋都ok,可惜最後都失敗了…

原帖由 DollyC 於 09-3-5 21:27 發表
natural iui同不是natural iui有什麼分別呢?醫生淨係同我講遲D會叫我老公送精去化驗所,抽左最活躍的精後,在排卵日放入子宮.今日心情OK呀,之前心情好差可能是快來M的關係,女人MA,心情好似天氣禁,我會加油.多謝你的關 ...

別墅

natural iui同不是natural iui有什麼分別呢?醫生淨係同我講遲D會叫我老公送精去化驗所,抽左最活躍的精後,在排卵日放入子宮.今日心情OK呀,之前心情好差可能是快來M的關係,女人MA,心情好似天氣禁,我會加油.多謝你的關心.
原帖由 lalamike 於 09-3-5 21:18 發表
你老公終於同你去睇醫生﹖咁咪好囉,有時男人係咁嫁喇,最後仍都配合啦…
咁你即係做natural iui?

首頁
12345...21

尾頁

跳至