自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

請問用黎醫咩?哮喘???
有無副作用?
是否需要長期食?
是藥物還是保健產品?
還有其他資料嗎?
謝謝各位!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當然係藥, 係for氣管敏感既, 我女有鼻敏感, 都有醫生開過, 長唔長期食就depends on病程啦, 我只知好貴
原文章由 jk923 於 08-12-3 09:59 AM 發表
請問用黎醫咩?哮喘???
有無副作用?
是否需要長期食?
是藥物還是保健產品?
還有其他資料嗎?
謝謝各位!

大宅

我女今個月都開始食...
醫生暫時開左一個月藥
因為佢氣管敏感, 又好易感冒...

男爵府

我想問係咪一定要醫生紙先買到架,thank?

水晶宮

因為朋友個醫生話個小朋友有哮喘,咁比佢長期食,一停就有傷風感冒,所以想係度問下你地,請問重有無其他意見呀?
其實係咪要長期食呢?咁食法有無副作用o家?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 jk923 於 08-12-3 19:32 發表
因為朋友個醫生話個小朋友有哮喘,咁比佢長期食,一停就有傷風感冒,所以想係度問下你地,請問重有無其他意見呀?
其實係咪要長期食呢?咁食法有無副作用o家? ...

係比有哮喘同氣官敏感嘅小朋友食,我囡囡都有食,但個醫生無話一停就有傷風感冒,只係叫我比囡囡keep住食一兩個月(因醫生知我唔會比囡囡食咁藥),呢種藥係無類固醇,我係R藥房買都要$275一盒

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

e隻藥食左係預防咳同埋哮喘發既機會,所以一停呢,如果小朋友既抵抗力差都有機會再傷風感冒,唔係食左會沒傷風,食左又會沒事囉..

原文章由 一位媽媽 於 08-12-3 20:41 發表

係比有哮喘同氣官敏感嘅小朋友食,我囡囡都有食,但個醫生無話一停就有傷風感冒,只係叫我比囡囡keep住食一兩個月(因醫生知我唔會比囡囡食咁藥),呢種藥係無類固醇,我係R藥房買都要$275一盒 ...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

禁止訪問

水晶宮

原文章由 shirleyauhc 於 08-12-3 21:42 發表
e隻藥食左係預防咳同埋哮喘發既機會,所以一停呢,如果小朋友既抵抗力差都有機會再傷風感冒,唔係食左會沒傷風,食左又會沒事囉..

唔該晒,咁食得耐左會唔會習慣左,令到自身無左抵抗力o家?

水晶宮

唔該晒咁多位呀,我重有少少野想問,其實有無話唔可以食多過幾多個月?因為果個小朋友個媽咪話呢d唔算係藥,係保健品?
所其實係另一個媽咪知道果個媽咪(青蛙藥當保健品)咁情況問我青蛙藥係咩?咁我記得係醫護果邊見過青蛙藥醫哮喘,所以上黎問你地。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你上yahoo search一下"善古寧", "singulair", 就有晒好多正式與唔正式資料
我就覺得點睇都唔係"保健品"喇
原文章由 jk923 於 08-12-3 09:54 PM 發表
唔該晒咁多位呀,我重有少少野想問,其實有無話唔可以食多過幾多個月?因為果個小朋友個媽咪話呢d唔算係藥,係保健品?
所其實係另一個媽咪知道果個媽咪(青蛙藥當保健品)咁情況問我青蛙藥係咩?咁我記得係醫護果邊見 ...

水晶宮

原文章由 Charlotte_mom 於 08-12-4 11:37 發表
你上yahoo search一下"善古寧", "singulair", 就有晒好多正式與唔正式資料
我就覺得點睇都唔係"保健品"喇

唔該你呀!今朝我問個朋友,佢話佢個fd個女由K.2食到而家2年班!

水晶宮

請問重有無資料呀?

別墅

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-12-3 10:27 發表
我女今個月都開始食...
醫生暫時開左一個月藥
因為佢氣管敏感, 又好易感冒...

我個囡都喺呢個月開始食,食咗就真喺無咳,之前咳咗2個幾月,睇咗10幾次醫生都唔好呀!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

醫生話青蛙糖係目前比較無副作用既哮喘藥. 可以食一個比較長既時間. 囝囝都曾經最長食左成四個月.
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

咁有無人會連續食咁耐?K2到而家小二。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

因女女8月開始返nursery後, 都未停過病, 一好番幾日又病過, 醫生話病嘅情況起碼持續到小一!

我女(25個月大)尋日睇醫生, 都係見議佢食呢隻藥. 因話佢一直都有氣管敏感呢個問題, 佢話一食開就一定要daily食, 如唔係就舐氣, 見議食到明年3-4月!

我想問, 我女唔肯食, 我可否顏碎佢溝落奶度比佢飲?

首頁

尾頁

跳至