跳至

首頁

尾頁

子爵府

我囝囝而家飲奶越黎越難攪 開160ml比佢, 佢通常飲一半就會停, 之後我會幫佢掃風先再餵過, 點知再放個奶樽入佢口佢就扮嘔 之後個半餐就唔食 有時我會比個奶咀佢食下, 之後拎走個奶咀再餵過, 呢個方法有時佢肯繼續食, 有時都係唔食 你地bb有無呢個情況

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 CurtisBB 於 08-12-3 10:08 發表
我囝囝而家飲奶越黎越難攪 開160ml比佢, 佢通常飲一半就會停, 之後我會幫佢掃風先再餵過, 點知再放個奶樽入佢口佢就扮嘔 之後個半餐就唔食 有時我會比個奶咀佢食下, 之後拎走個奶咀再餵過, 呢 ...

會唔會係支奶凍0左? 我b之前都係咁, 食到咁上下頂番出0黎, 後尾工人"座"番暖支奶, 佢又肯繼續食

複式洋房

好媽媽勳章

我個b 同你囝一模一樣... 成日食剩一安就唔肯食. 如果我迫佢再食, 會扮嘔, 又用條舌頭頂番出來. 我都有座熱d奶. 佢都唔食.

複式洋房

你BB幾大,每天吃幾多餐,因160ml不少!

複式洋房

我個b都係呀﹏
2個月大果時飲到6安奶﹏
但係而家差唔多3個月大成日飲剩1-2安﹏
又係成日作嘔咁﹏

呢兩日仲衰﹏飲得3安﹏仲要唔係啜黎飲﹏
係用d牙肉咬黎飲﹏飲超耐﹏

子爵府

多謝你哦 我返去又試下呢個方法先
不過個奶樽一再放入佢口就頂返出黎 佢都未合埋口吸d奶
原文章由 siujanjan 於 08-12-3 14:27 發表

會唔會係支奶凍0左? 我b之前都係咁, 食到咁上下頂番出0黎, 後尾工人"座"番暖支奶, 佢又肯繼續食

子爵府

我bb2個月1個星期大, 不過我開160ml比佢唔係食晒架 有時食80ml, 有時100ml, 有時又120ml 一日大約6餐左右!

不過佢剛剛出世係醫院既時候食得重好過而家, 我記得佢5日大既時候食90ml, 食10mins就食晒, 我重怕佢食得多要攞佢個奶樽出黎

原文章由 cup-noodle 於 08-12-3 20:34 發表
你BB幾大,每天吃幾多餐,因160ml不少!

別墅

我個仔就鐘意餐餐典黎典去
係咁用個咀頂番支奶出黎
又郁身郁勢又喊下叫下......
玩足5分鐘先肯認真食支奶......真係無佢乎

大宅

原文章由 CurtisBB 於 08-12-3 10:08 發表
我囝囝而家飲奶越黎越難攪 開160ml比佢, 佢通常飲一半就會停, 之後我會幫佢掃風先再餵過, 點知再放個奶樽入佢口佢就扮嘔 之後個半餐就唔食 有時我會比個奶咀佢食下, 之後拎走個奶咀再餵過, 呢 ...

同我個個一模一樣呀!

我有時抖幾個字先肯再食,餐餐玩成個幾鐘

大宅

唉...原來個個 b 都係咁.
我阿囡又係....成日食餘一安就發哂皮氣咁

複式洋房

我亞仔之前都係咁, 但最近因為皮膚敏感去左睇醫生, 醫生幫佢檢查埋個鼻, 話佢有鼻敏感, 所以啜奶會好辛苦, 同埋會食埋好多風入肚, 比D風頂住個胃, 以為自己食飽, 其實係成肚風...跟住醫生就開左去肚風藥比亞仔, 亞仔食左2次藥, 食奶食多好多, 而家開160ml, 差唔多餐餐清, 以前4個鍾都未必叫食, 而家未夠鍾都開始叫食。

男爵府

原文章由 joey-yan 於 08-12-4 23:41 發表
係咁用個咀頂番支奶出黎

我b 囡都係咁呀...一模一樣....最鐘意搵條利liu 個奶咀, liu 黎liu 去..

複式洋房

我個女呢幾日又係咁呀...一食奶就周身郁同喊...典成粒鐘先飲完7安奶...之前好乖好定....20分鐘就飲晒!而家餵到我炆炆地呀!
my blog :
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ZOAyGziREQUQ5qAhsPNyphCz

男爵府

係呀, 真係好煩呀, 一食就喊, 有時重唔食, 係咁發忟憎. 我計過, 有時佢全日只係飲到20 oz ja, 以前都好地地, 都唔知點解會咁.....

男爵府

好媽媽勳章

5分鐘咪少囉, 我bb又喊又叫又典成半粒鐘都未必肯食埋果半支奶呀!

原文章由 joey-yan 於 08-12-4 23:41 發表
係咁用個咀頂番支奶出黎

大宅

我個女一個月前已經係咁,食50ml就唔食,一比個奶樽佢佢就喊,比奶咀就鬼c咁鐘意,但轉頭一換左奶樽佢又會知道,又喊過…佢厭奶呀!健康院姑娘話有2個方法,一係食幾多由得佢,過左3幾日就會無事,二係食到唔食就等訓覺再餵,不過變左每餐都要分2段時間餵。我就用左第2個方法好耐。

別墅

回覆 #4 carol700 的文章

我個b都係咁ar,,,, 一模一樣,,, 無程程今日開始有d唔同,,, 今日佢剛剛好滿3個月,,, 唔通飲奶都會改變既?! 之前都好好地既,,, 支支奶都飲晒,,, 仲要飲晒再要tim,, 我之前開5oz比佢, 上個星期仲要飲6oz,,, 今日唔知點解,, 佢唔肯飲喎,, 都係一樣既奶樽, 一樣既奶, 都唔知點解,, 佢唔肯食,, 食幾淡就"樓",, 真係無計,, 請問有無mummy知原因?!mouth:

大宅

我個仔由2個月已經係咁,肯飲一個星期,又唔肯飲一個星期,佢又係一比佢飲好似叫佢去死咁,死都係度喊,換左奶咀又係咁啜,再換番奶比佢又係度喊,依家一日都只係食20oz,我都唔知點算......

別墅

原文章由 emily423 於 08-12-25 01:47 發表
我個仔由2個月已經係咁,肯飲一個星期,又唔肯飲一個星期,佢又係一比佢飲好似叫佢去死咁,死都係度喊,換左奶咀又係咁啜,再換番奶比佢又係度喊,依家一日都只係食20oz,我都唔知點算...... ...

My baby girl is same as you and she crys during bottle feeding. She sometimes left 20ml in total 150ml but spends more than one hour in each times feeding.

別墅

我個仔上星期開始唔肯食, 我用左第2個方法, 知唔知道會維持幾耐.

原文章由 covermark 於 08-12-23 08:37 發表
我個女一個月前已經係咁,食50ml就唔食,一比個奶樽佢佢就喊,比奶咀就鬼c咁鐘意,但轉頭一換左奶樽佢又會知道,又喊過…佢厭奶呀!健康院姑娘話有2個方法,一係食幾多由得佢,過左3幾日就會無事,二係食到唔食就等訓覺再餵,不過變左每 ...

首頁

尾頁

跳至