跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

my bb is 100days last sat. From sunday to now, always don't want to eat and ou, also usually "hehe haihai", who has this case also?

大宅

回覆 #9 carol700 的文章

我個女呢幾日又係咁,一坐低食奶就喊,咁唯有抱佢起身抱住餵,個衰女先肯食,但係都食成粒鐘。

男爵府

好媽媽勳章

其實有冇人知道點解咁多三個月b都係咁嘅?

複式洋房

我阿b都三個月大, 又係飲剩一兩安, 我同司同我講話呢啲係bb嘅厭奶期, 最緊要佢哋冇發燒, 冇咩唔舒服, 咁就ok.

我個仔兩個月嘅時候飲奶已經成日係咁玩, 我就話佢囉.

複式洋房

原文章由 blythe510 於 08-12-3 23:58 發表
我個b都係呀﹏
2個月大果時飲到6安奶﹏
但係而家差唔多3個月大成日飲剩1-2安﹏
又係成日作嘔咁﹏

呢兩日仲衰﹏飲得3安﹏仲要唔係啜黎飲﹏
係用d牙肉咬黎飲﹏飲超耐﹏ ...
3 months will start to drink less, mAYBE BACK TO 3/4 OZ . If cold they want it warmer. some won't drink if pulled out while deinking to burp, they don't have to be stopped to burp now if they are still drinking, otherwise they won't drink.

民房

回覆 #1 carolina 的文章

Getting into 3 months, my daughter starts to drink less ... around 120ml each time, but before she could drink all 150 ml

民房

我個仔都係咁,之前係2個月時就成日嘔奶,到3個月就開始唔肯飲奶(依家佢3個月10日),飲到3oZ就肯飲,佢依家一日5餐,每餐5oZ,有時食成45min,平時15min內就食晒架啦,但你迫佢飲佢唔止作嘔,有時真係嘔,我都怕左佢,但佢多數朝早個餐唔肯飲,唔知點解。

複式洋房

大家唔使擔心, 如果亞b唔飲奶, 通常都係以下幾點:
1) 睇吓佢係唔係出牙, 點睇? 如果出牙仔,通常d 便便都好似旦花咁;
2) 其實d bb好醒目, 因為佢知道咩叫做夠, 記住係"夠", 唔係飽, 所以佢就算數, 諗住真係肚餓到時再喊過;
3) 如果剩係早上第一餐奶係咁, 係因為佢其實未完全瞓醒, 可以嘅話同佢換完片, 等佢醒吓先俾佢食, 不過通常佢都食唔哂, 不過冇所謂, 你哋唔洗驚佢餓, 佢真係餓會喊到樓下都知 .

大宅

我阿b最近飲親奶,一放個奶樽埋去就"翁"埋個鼻,"另"開個頭,再一手推開個奶樽,...但隨即又係度咀尖尖咁揾野啜,(仲要個頭另去我心口,大佬,佢出世以來我都係埋身餵左佢唔夠一個星期,家下先話要番我!? ) 證明佢係肚餓, 你話係唔係火都黎

後來我記起d奶咀差不多3個月都仲未換新...
換左之後佢就無再"翁"埋個鼻,&"另"開個頭. 不過都係比以前食少左.

複式洋房

救命呀...我個仔又發作喇..今日開始又絕食, 只肯飲水, 唔肯飲奶...係1oz都唔肯飲呀!!! 湊佢湊到我想死!!

首頁

尾頁

跳至