自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我c6 有alcoholic 問題,應承我有小朋友後減少飲,但小朋友而家都3歲,但都每星期出去飲兩、三次(仲會晚晚喺屋企自己飲),個問題如果佢一醉酒,佢會發酒癲,會好惡好粗老鬧我,我其實一路都忍住,因為咁我同c6關係麻麻,我越來越唔中意佢,今晚佢又發癲,原來我已經一次都唔想再忍,好想離婚,要傾要講咁多年都講曬,我以前都會飲酒去玩,但因為家庭同小朋友我已過返正常生活,每個人喺每個人生階級都應該做返嗰個年紀嘅事,後生玩去飲酒去癲ok, 邊個未年少輕狂過,但點解老左(c6已45歲)都仲係咁?!我未結婚前係唔知原來佢飲到好癲時係會發酒癲咁離譜,真係再頂唔順!有jm有呢個問題嗎?點解決?係咪應該離開?

伯爵府

親子王國15週年勳章

佢都未玩夠,我唔覺佢飲上引,只係未定性
未定性冇分年紀,冇得鬧,只怪佢未ready settle down
一係你同d小朋友等,希望佢有一日玩夠
一係你離開佢,自己同小朋友一齊生活

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我想講,alcoholic.呢個問題好難搞。
因為我屋企人都有呢個問題,之前差啲離婚。
有啲人係習慣左要每日都飲啲酒,原意係想好瞓啲,放鬆返工緊張既心情,點知變左習慣以後係每日都要飲,仲越飲越多。因為如果唔飲果日,會心跳,精神緊張,手震同埋瞓唔到。
我唔知你c6有冇去到咁嚴重既程度,但因為酒會上癮,而且會令人變得依賴。要戒酒好難,要好似人地戒毒咁,需要尋求精神科協助㗎。
所以如果你c6去到咁嚴重既話,佢真係會自制唔到,你要體諒佢同協助佢。但如果只係貪玩既話,佢真係好不負責任。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我ex就係鍾意飲酒,但又唔飲得,酒癲,嘔到成床係加要朋友送貨咁送返黎,我係極度討厭,亦因為咁而討厭佢所以離婚,我唔會忍

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

GillianChung 發表於 16-12-4 05:51
我c6 有alcoholic 問題,應承我有小朋友後減少飲,但小朋友而家都3歲,但都每星期出去飲兩、三次(仲會晚晚 ...

佢知自己發酒顛嗎?使唔使錄一次俾佢睇返?

象牙宮

回覆樓主:

我阿媽,一飲左酒就發癲,語無倫次,但死都唔認討厭到爆

象牙宮

回覆樓主:

珍珠宮

GillianChung 發表於 16-12-4 05:51
我c6 有alcoholic 問題,應承我有小朋友後減少飲,但小朋友而家都3歲,但都每星期出去飲兩、三次(仲會晚晚 ...

男同女真係唔同。。。生仔可改變一個女人,男人就點努力都差好遠,佢錫唔錫小朋友?叫佢做個好榜樣俾小朋友睇啦!叫佢做下運動,多d寄託無甘易沉迷酒精?你試下用為佢身體擔心既口吻,睇佢受唔受?

翡翠宮

回覆樓主:

alcoholic 係 addiction 既一種,要揾醫生幫佢
你錄抵比佢睇,比 ultimatumm 佢,一係睇醫生,一係分開

翡翠宮

回覆樓主:

alcoholic 係 addiction 既一種,要揾醫生幫佢
你錄抵比佢睇,比 ultimatumm 佢,一係睇醫生,一係分開

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我家人之前都係咁, 半夜飲醉周圍打電話鬧人, 飲到肝硬化, 醫生寫紙俾佢去青山戒都唔肯, 收埋哂D酒, 錢佢連廚酒都唔放過, 最後嘔血, 入院走左

一定要捉佢去治療, 可能係抑鬱的一種

大宅

Same here
我c6係日日都飲

男爵府

卡卡公主^^ 發表於 16-12-4 13:04
我ex就係鍾意飲酒,但又唔飲得,酒癲,嘔到成床係加要朋友送貨咁送返黎,我係極度討厭,亦因為咁而討厭佢所 ...

我已忍無可忍先喺度出post講,雖然有小朋友但我都知冇可能咁忍落去,我已比選擇佢一係戒一係分開,因為已到達我底線

男爵府

卡卡公主^^ 發表於 16-12-4 13:04
我ex就係鍾意飲酒,但又唔飲得,酒癲,嘔到成床係加要朋友送貨咁送返黎,我係極度討厭,亦因為咁而討厭佢所 ...

我已忍無可忍先喺度出post講,雖然有小朋友但我都知冇可能咁忍落去,我已比選擇佢一係戒一係分開,因為已到達我底線

男爵府

無話可說 發表於 16-12-4 14:03

我c6又係自己發酒癲自己唔知,以為我咁唔體諒佢唔比佢飲,但佢唔知自己酒後行為影響家人及生活,好嚴重

伯爵府

Summire123 發表於 16-12-4 14:52
Same here
我c6係日日都飲
日日飲唔係問題,但唔可以發酒瘋

象牙宮

GillianChung 發表於 16-12-4 16:25
我c6又係自己發酒癲自己唔知,以為我咁唔體諒佢唔比佢飲,但佢唔知自己酒後行為影響家人及生活,好嚴重
...

c6係咁又真係幾煩,一係拍片攤開講,一係就唔一齊生活,要分析嚴重同感受佢聽,唔岩聽反枱都無計!我媽係果D比人寵壞慣,一唔順佢意就借意飲酒,語無倫次,話自己無酒意,只係鬼佬涼茶,佢都痴媽根!最後因為三番四次發酒癲,反面搬走!

象牙宮

GillianChung 發表於 16-12-4 16:25
...

c6係咁又真係幾煩,一係拍片攤開講,一係就唔一齊生活,要分析嚴重同感受佢聽,唔岩聽反枱都無計!我媽係果D比人寵壞慣,一唔順佢意就借意飲酒,語無倫次,話自己無酒意,只係鬼佬涼茶,佢都痴媽根!最後因為三番四次發酒癲,反面搬走!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:alcoholic 醉酒問題

酒癮好難戒

首頁

尾頁

跳至