母乳餵哺

跳至

首頁
34567...27

尾頁

別墅

原文章由 mamibbchu 於 08-12-4 15:24 發表

你b仔而家黃,你要辛苦d餵密d,要2-2.5個鐘就抄醒佢食奶奶,因為人奶bb易黃,餵得唔夠密d黃退得慢就要照燈,照燈你就好辛苦了,我b女5日大我stay係醫院28個鐘幾乎無瞓過陪佢照燈,(因為要餵人奶)諗起都覺得自己同bb好慘, ...

我隻衰豬好賴...佢唔肯埋身食(可能啜唔出奶)....之前換晒佢d奶嘴..佢啜得辛苦唔食奶tim(可能厭奶)...換返dold奶嘴佢...5mins食完....=.=

大宅

我個小b女剛剛11月尾出世. 我都有餵人奶, 不過係全pump, 因為b女點都唔肯埋身食... 一埋身食就喊到拆天, 仲試過咬我nipple!

而家一日pump 3次, 每次得40-50ml, 朝早好谷果陣就有60-70ml, 我d奶量好少, 只係叫做pump得幾多就俾阿b食幾多, 有時真係好想放棄!

睇完你地咁講, 今晚我會試下半夜起身pump奶, 希望奶量會多番d...

水晶宮

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-4 14:37 發表

我係醫院聽人講話係12:00-3:00其間泵奶會上奶...所以阿B1.5-2個月時我都有係12:00後泵奶....我屋企好細再加上阿B而家11:30左右就瞓....為咗怕嘈到佢..我都會立刻上床休息.....朝早6:00起身泵奶時(泵到10-11OZ) .. ...

你都好6點起身...我要5點起身呀

水晶宮

原文章由 siujanjan 於 08-12-4 13:53 發表

我都係, 左邊可以係右邊0既double 0架, 可能我右邊乳頭"lup"d , 阿b初初埋身食都冇咁好, 搞到上奶都唔冇咁多

都唔明點解可以差咁遠架...但我開頭係右邊多過左邊架...自從有次病完後右邊就上唔返奶啦

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

原文章由 janjan28 於 08-12-4 19:48 發表

都唔明點解可以差咁遠架...但我開頭係右邊多過左邊架...自從有次病完後右邊就上唔返奶啦

我都係2邊唔1樣, 右邊通常會多左邊1oz, 咁未生bb之前, 我個右胸又真係大左胸少少, 唔知係咪因為咁, 右邊咪咪可以儲多d奶??!!

水晶宮

原文章由 bbbingo 於 08-12-5 01:03 發表

我都係2邊唔1樣, 右邊通常會多左邊1oz, 咁未生bb之前, 我個右胸又真係大左胸少少, 唔知係咪因為咁, 右邊咪咪可以儲多d奶??!!

我左邊多過右邊差唔多一倍呀...左邊泵到150ml時右邊泵得60-70ml咋...

子爵府

hello!
入黎打個招呼先!
我今年做左個半月奶媽喇,
其實我都係06年o既奶媽,不過冇入去傾開
第一次餵大仔到戒左都未試過塞乳腺,今胎可能飲過魚湯攪到好多奶bb飲唔曬,所以塞左好痛呀
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

11月尾出世, 即是小B女還未滿月, 1 日PUMP 3次太少了, 你要當埋身餵咁, 1日至少PUMP 7-8次, 唔理有冇都PUMP, PUMP PUMP下奶量會多GA, 我都餵咗7個月, 由半人奶到現在全人奶, 好勞多得呀。

原文章由 mokcnine 於 08-12-4 17:14 發表
我個小b女剛剛11月尾出世. 我都有餵人奶, 不過係全pump, 因為b女點都唔肯埋身食... 一埋身食就喊到拆天, 仲試過咬我nipple!

而家一日pump 3次, 每次得40-50ml, 朝早好谷果陣就有60-70ml, 我d奶量好少, 只係叫做pum ...

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

大家好呀?我餵左差唔多6個月la,由初頭要補奶想放棄到可以全人奶.大家加油呀?

別墅

原文章由 <i>HUEN923</i> 於 08-12-3 12:49 發表
計埋半夜起身嗰次, 總共四次, 每次大約20分鐘, 最多30分鐘收工, 每次大約5-6oz (通常都喺5oz), 而半夜嗰次就可以8-9oz, 所以一定要泵!!你用緊邊隻泵? 我用緊 Swing, 比起之前用pigeon快好多同舒服好多 ...

忙左一日冇上bk就去到五版,真開心!
我係用swing,但係我覺得唔快bor!有朋友比左個amenda我,覺得好似快D,但就痛D,不過都係要泵成個鐘,可能我每次泵完都用手擠埋D尾所以攪咁耐:;pppp:

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 janjan28 於 08-12-4 19:48 發表

原來之前多0架? 咁搵阿b啜番多d有冇幫助呢?

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-5 01:03 發表

我就左邊胸大d, 所以可能係咁, 左邊多d奶

珍珠宮

BK Milk勳章

我而家左邊用medela mini electric泵, 右邊就用avent手泵, 我發覺泵右邊泵到冇奶出時, 鬆開佢, 再擺位再泵, 又會有d奶出, 如是者幾次先真係泵到冇, 咁係咪泵清0左呢?

洋房

我都喺2邊奶量吾同, 左邊多過右邊 1-2oz, 同埋阿b食鐘意食左邊, 我估因為呢個原因所以左邊多奶過右邊, 食得多造得多嘛! 所以我次次都先俾右邊阿b食, 等佢吸啜多d, 造返多d奶, 但都喺吾多有起色...anyway, 最緊要佢夠食就得囉....同埋吾好大細胸得咁"c利"...咁就阿彌吉弟

洋房

Bobowin, 咁你清咗咳, 食番呢d生果囉
少飲凍野, 真喺好work...我以前一咳就咳好耐同埋咳到夜晚瞓吾到, 後來少飲凍品, 家吓真喺無咳, 就算咳都1,2日好番哂
其實金黃奇異果既營養價值同普通奇異果一樣, 但金黃奇異果就貴好多, 所以我食普通嗰款

別墅

原文章由 janjan28 於 08-12-5 01:39 發表

我左邊多過右邊差唔多一倍呀...左邊泵到150ml時右邊泵得60-70ml咋...

我都係呀....個胸大細邊tim呀 阿婆話收奶時會收返...唔知會唔會變形tim

別墅

原文章由 janjan28 於 08-12-4 19:47 發表

你都好6點起身...我要5點起身呀

5點咁早 ...咁你幾點瞓呀?醫生話休息多d先多奶

別墅

原文章由 mokcnine 於 08-12-4 17:14 發表

而家一日pump 3次, 每次得40-50ml, 朝早好谷果陣就有60-70ml, 我d奶量好少, 只係叫做pum ...

襯未返工...你要泵密d先上奶.....如果你唔駛返工就重好....try多d埋身食...會easy上奶...bb細唔識食..try多d...等bb大d再努力....全泵媽媽好辛苦家..d時間去晒泵奶....lose咗好多親子時間....

別墅

原文章由 HUEN923 於 08-12-5 10:04 發表
Bobowin, 咁你清咗咳, 食番呢d生果囉
少飲凍野, 真喺好work...我以前一咳就咳好耐同埋咳到夜晚瞓吾到, 後來少飲凍品, 家吓真喺無咳, 就算咳都1,2日好番哂
其實金黃奇異果既營養價值同普通奇異果一樣, 但金黃奇異果就 ...

HUEN923,
我唔飲凍0野0家....係d鼻水流入喉嚨所以咳....金黃奇異果甜過普通奇異果...我老公同我都唔食普通green奇異果ar..

首頁
34567...27

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊