跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完之後真係好似自己, 感同身受!

其實你既情況同我既差不多, 只不過我冇咁多親友"自出自入", 我媽咪一定唔會帶bb出街, 佢都話唔好成日帶出街, 否則bb習慣左第日會扭去街, 而且佢更加未試過自己跟bb玩, 只係男家嗰邊既問題!99成日帶囡囡四周圍去, 同你一樣 "鬼叫你生個得意bb咩"....我姑仔都係咁講mouth: 又話邊個想見bb, 去完A屋企, 到B屋企, 再到C屋企, 又返99屋企等其他朋友黎見囡囡。最弊就係....有好多次, 不論打電話返屋企 or 真係返到屋企, 竟然唔見哂人 ~~~ 我成個日當堂嚇親 我個囡去左邊, 連c6都唔知!所以睇完你既內容, 真係好似自己寫咁............

最後一次發生類同事件後(99又帶出街), 我真係嬲到爆 同c6講佢又幫住99 & 62, 冇人幫我, 喊左好多次都係咁!我唔敢同我媽咪講, 怕佢知道我喺男家呢邊有唔開心而擔心添, 所以淨係同fd 呻吓 呻完就冇事 ~~ 有唔開心一定要搵人講吓!

有次我真係比面色99睇, 返到屋企c6咪嬲我囉!都話冇人幫我架啦 之後我自己決定冇人幫我唯有自己諗辦法, 就係控制工人 (karenPC 講得岩 )

我同工人講嫲嫲鍾意帶囡囡出街我知, 亦唔係唔比佢去, 只係我擔心, 嫲嫲隻手唔舒服, 抱得耐驚有事(都唔知點解佢咁鍾意抱, 唔帶車仔, 仲唔鍾意帶工人添!) 所以第日出街一定要︰

1. 先打電話比我
2. 跟嫲嫲一齊出去, 可以幫吓手
3. 有咩事都要同我講先

就係咁, 而家我一定知囡囡喺邊, 做緊咩。另外, 就係因為咁, 有時唔駛工人打電話比我, 99已經打黎問我好冇帶囡囡去邊度呀, 食咩呀...等等..... 我多數都話ok, 但一兩次會 say NO..... 就得太多啦!佢而家都會聽吓, 不過我知道c6會覺得我唔岩, 點可以咁對99, 但係我只係諗︰呢個係我個女 & 俾我用番自己嗰套嚟湊我自己個女呀

same as yours!!
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

有一日仲嬲, 99話寵壞孫係嫲嫲既專利, 要教好係由佢父母去教.......... 你話嬲唔嬲呀 唔幫教好不得只, 仲話要寵壞等我教, 吹漲 :-( :-(
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 Allyly 於 08-12-5 13:02 發表

係呀, 睇唔倒既時候咩都可以發生, 呢張相係我尋晚去婆婆度睇bb 時影既.... 點發生我唔想講喇, 總知就係人為既啦! 心都痛! (由塊面落到去下巴)
http://i89.photobucket.com/albums/k223/allylok/1204_205320.j ...

嘩!好痛呀....媽咪 會唔會比指甲.....??小心d喎
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 KUROMI-BB 於 08-12-8 10:49 發表
佢係咪有病???教壞只需1秒,教好個b"慢"吓手要10年嫁!!!!!

咪係囉, 都唔知d 長輩點諗, 但係我媽咪就完全相反, 佢仲提我千萬唔好寵壞bb, 要教好d..........唉!唯有幫工人洗多d腦, 等佢聽我話........好似今日咁, 99 & 62又帶囡囡去人地會所玩(朋友住既會所), 之前99仲話想帶bb去朋友舗頭 (係要搭車架), 我同c6都唔出聲, 佢應該 feel 到我唔鍾意.... 去街shopping or 探朋友咪自己同62去, 做咩點都要帶bb去喎mouth: 好啦!最後原來冇去, 去左人地既會所玩, 62話我知bb玩得勁開心

返到屋企咪問工人 點解唔 話我知同bb出街, 話99叫佢唔駛打電話, 已經同我講左喎 真係嘔哂!邊有同我講呀, 真激死人

我咪又要幫工人洗腦, 叫佢無論如何佢一定要親自call me before leaving home wherever they go. 工人好叻, 仲話可能99驚我唔比佢地去街喎, 所以先叫佢唔好打電話。哈哈......連工人都有咁既 feeling!!冇計, 鬼叫佢係99咩..... 好彩工人知錯, 仲應承第日如有類同都會親自call me 0者

~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 水太太 於 08-12-8 23:08 發表
希望佑佑公公好快好番! 唉, 唔想都發生咗, 算啦, 唔好怪佑婆婆喇! 可能佢都係想氹公公開心, 又無諗清楚啫, 婆婆個心都好痛架, 唔好話佢喇!我估婆婆以後應該會好小心咁對佑佑同公公嘅!開心d啦! BK係最好講 ...

係呀, 係度講真係會舒服d, 有時我都會諗係咪我地做媽咪既太緊張呢?少少嘢就唔開心又擔心, 但又諗深一層, 嗰個係自己既bb, 點可以掉以輕心, 有起事上黎最受苦既都係bb, 緊張少少都冇壞呀。當然我都明白d 99呀62呀姑9呀個個都會錫bb, 但係唔係自己生既始終唔同, 我地都係想bb好0者

總之有咩事講左出黎就少事化無啦, 我地見到bb一日一日成長係最最最開心既事, 其他嘢唔好理太多。

佑佑媽媽唔好太自責, 水太太講得岩, 婆婆都係想bb同公公開心先一時忘形唔記得, 相信公公都唔會怪任何人, 點都好希望公公早日康復可以同佑佑玩番, 叫佑佑錫多d 公公添呀
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 水太太 於 08-12-9 16:29 發表

唉, 我99咪又比囡囡食酒樓d飽......我都唔想...不過bb喺佢手上,我都無計..... 我都有比白麵包囡囡食, 整到好細粒比佢'答', 佢都幾鍾意!

恩恩都係, 佢都食唔少麵包, 去到酒樓, 99 & 62係咁話比呢樣比嗰樣, 總之有囡囡在場, 一定有嘢食啦!邊咁出聲, 麵包呀素腸粉呀都還可以, 其他 no way...

講起麵包, 咪有一排話d奶有三聚xx, 麵包舗都會用大陸奶做, 咁我當時亦未開始比恩恩食麵包, 所以都冇特別理佢 ~~~ 點知, 有一日早上, 99自己買一個麵包比囡囡, 仲要係叫做鮮奶蛋糕, 嘩!我當堂打左個突 (買開又唔買多個比我同c6) 好彩佢放低左就走人, 我咪叫c6食囉, 但係c6好衰, 一d 都唔合作, 諗住佢食左神不知鬼不覺, 點知當晚就同99講番個包包佢食左, 叫佢下次唔駛買.........唉! 真係比佢激死。我更估唔到, 第二日99唔死心, 再買麵包黎, 今次佢好叻, 買左3個, 仲係我未發現之前餵恩恩食 (瞓緊覺未起身), 嬲到陣呀!!!
恩恩又唔識, 佢仲見到嫲嫲有嘢比佢食就冇飲哂d 奶, 當時係正常飲奶時間, 都唔明點解99咁做, 係都要同我作對, 可能我唔出聲就當我冇問題, 而佢又想咁做咪做囉。但係我見恩恩唔飲奶, 只係想食個可能有三聚xx既包包時, 真係冇面比 咪同99講唔好再比恩恩食, d包有三聚xx, 而且佢唔肯飲奶啦!又向囡囡講︰你唔飲奶的話就冇得再比你飲。99聽到之後馬上"收手", 我咪抱左恩恩&餵佢飲奶..........99見到我已經接手左, 有點不知所措就走人。佢咁做對個孫女又唔係好有益處, 點解都係要做呢???

其實我同各位媽媽一樣都知個個好錫自己個bb, 但係有時真係想佢地做任何嘢之前尊重吓我呢個身為bb既媽咪, 可唔可以由我自己決定囡囡d 嘢, 唔好見到bb鍾意就咩都比啦, 佢地邊識喎

[ 本文章最後由 Forever@Friends 於 08-12-10 03:13 編輯 ]
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 Allyly 於 08-12-10 09:11 發表

咁我都算唔識趣, 我每個week 都會同奶奶去飲荼, 初初奶奶都話食包唔緊要, 食腸粉唔緊要, 我好直接咁講, 我bb 只係食bb 野, 其他野唔食得! 講多幾次, 我奶奶都唔敢再講. 有一次我姑奶幫我睇住一日bb, 而我知奶奶當日 ...

咁你姑奶同99都幾聽你話, 大可放心比佢地湊。其實錫還錫, 個bb唔係佢地既當然要依番bb媽咪既湊法做, 係一種尊重, 點可以自把自為。到有咩事最傷心係bb & 媽咪..........

你夠堅, 我唔同你, c6又唔企係我嗰邊, 幫99&62, 所以我係弧君作戰 (試過呢埋喊)........有咩事同朋友呻吓好快就冇事, 做番個開心媽咪, 更一定唔會比恩恩知道我有唔開心既一刻。 你講得冇錯, 冇必要同 "人地"反面, 始終都係一家人, 日後好相見呀麻, 所以咪話 "女人唔易做"
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 水太太 於 08-12-10 13:53 發表
一諗起就把幾火, 一定要講喇, 可能有重複!
當圓圓2個月起, 就喺99度比佢湊, 因為我自己一個搞唔掂, 所以每日瞓醒都去99屋企 (嗰時未返工), 學湊bb!
每當遇到學校假期, 阿表姐就寄居係99度, 平日逢星期五開始又喺度。 ...

真係登你辛苦, 坐緊月都要比個小朋友攪住, 唔多唔少都會傷元氣....就算而家圓圓大左d, 最好同表姐保持距離, 要玩咪同你一齊玩, 起碼有你湊住圓圓一定冇事, 而且, 如果攪到圓圓一定要出聲, 其他嘢唔出聲唔緊要, 攪到自己個囡囡喎, 真係邊個都冇面比!

X'mas 假期可以同圓圓安排多d 戶外活動, 唔駛成日留係屋企對住表姐, 增加危險機會, 順便出去感受吓節日既氣氛, 大人細路都開心d

祝各位 08Mar媽會既 媽咪

Merry Christmas & Happy New Year!!!

[ 本文章最後由 Forever@Friends 於 08-12-11 01:22 編輯 ]
~~ 鎧恩媽媽 ~~

首頁

尾頁

跳至