自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得好奇怪,因為本人認識嘅708090年代嘅大六人過來都好勤力做野,做地盤做茶樓做超市做搬運…我講緊尼d系阿爸果代4050歲嘅中年男女多。
而似我甘嘅例子,阿爸70年代來港,我和弟妹80年代出世,甘我地仲計唔計新移民?我身邊這洋的同學朋友占多數,都是父輩祖輩由內地過來而自己在香港土生土長…我地都甚少回去內地,某d人好抗拒,某d仲覺得自己吾系中國人…
時至今日,我身邊所認識的新一批大陸移民,後生又有學識嘅有錢嘅,羅到香港身份證都繼續翻去大陸生活,對於佢地來講大陸的生活更舒服,我都吾知佢地拿個身份證為麥,有d沒學識沒錢嘅就選擇留底打工賺錢,因為尼d人系大陸唔知做到麥…所以,香港人見到的新移民通常就系尼類人?我身邊的狀況是這樣…我估…
但我真系未見過新移民落來唔做野等政府養,佢地系好勤力,乜工都做,唔明點解成日有人鬧新移民懶。你識嘅新移民同我識嘅新移民吾一樣?你的新移民親戚特別懶?
150個單程證每日批出,新移民越來越多,“香港人被溝淡”尼句真系成日聽到睇到。其實講到溝淡…妳同我都有份?點解要排斥?而且仲系自己中國人,如果換成韓國人美國人英國人,系埋無限歡迎?鬧梗同胞果d,你祖籍喺邊?

9588講左甘多,以上純屬本人所見所思…純分享。

ps:同老公多年前"回流”廣東經商,實行香港人“溝淡”大陸人政策…

帶定頭盔:我都反對無限甘批單程證,因為香港已經好逼…

男爵府

熱血勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...

唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副業,亦唔肯定佢係咪已經同個老男人離左婚準備另外搵男人

wcpcelia    發表於 16-12-8 09:40
APIGMA    發表於 16-12-8 06:22

複式洋房

zaza0829 發表於 16-12-7 11:43
唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副 ...

你見親嘅都係?定係你覺得係?

男爵府

熱血勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:49
你見親嘅都係?定係你覺得係?

我眼見真係好多!我唔想認識佢地,亦無興趣認識佢地!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

其實想表達乜?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

但時至今日, "新移民"真係唔做野, 等政府俾錢開飯, 相信比例一定比你認識既新移民佔多數

piklam1    發表於 16-12-11 13:58
wcpcelia    發表於 16-12-8 09:40
boccioni    發表於 16-12-7 16:41
Manmanca    發表於 16-12-7 15:09
pomanlife    發表於 16-12-7 11:59

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
我覺得 ...

上一代新移民,會努力融入社會,廣東話水平跟本地人無分別。

禁止訪問

回覆:我識好多"新移民"

象牙宮

2024年龍年勳章

kc_01k 發表於 16-12-7 11:51
其實想表達乜?

人人井上一片天……

pomanlife    發表於 16-12-7 12:00

複式洋房

kc_01k 發表於 16-12-7 11:51
其實想表達乜?

9588表下自己唸法

複式洋房

stagea 發表於 16-12-7 11:52
以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

甘我好慶幸自己啲親戚勤力。

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 16-12-7 11:54
人人井上一片天……

此井不同彼井。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

咩人都有好有唔好啦
花花真美好!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

zaza0829 發表於 16-12-7 11:43
唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副 ...

上一代新移民個個努力工作, 果時邊道聽到鬧過佢地, 點可以同依家呢班新移民相提並論

珍珠宮

回覆樓主:

總之世界咩人都有 大陸有好人有壞人
香港如是

toys    發表於 16-12-8 14:19

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

stagea 發表於 16-12-7 11:52
唔可以同現在相提並論!
嗰個年代落黎既人, 好多肯捱肯搏都已經有出頭天喇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

魔怪媽媽 發表於 16-12-7 11:59
上一代新移民個個努力工作, 果時邊道聽到鬧過佢地, 點可以同依家呢班新移民相提並論
...
嗰個年代既人, 黎到hk就去洗大餅, 賣點心....有乜工都差不多肯去做

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:56
甘我好慶幸自己啲親戚勤力。
你好彩囉

相信你真係要認識一下現在的"新移民", 深入了解一下, 先知道社會現在既予盾問題, 從何因起, 何解令社會有咁大回響...

wcpcelia    發表於 16-12-8 09:41

侯爵府

引用:Quote:米糕妈咪+發表於+16-12-7+11:37+發現

原帖由 zaza0829 於 16-12-07 發表
同意,學校旅行都deep V

琥珀宮

honeyhonry 發表於 16-12-7 11:53
大家都係中國人, 有著數個陣咪咁講囉, 試下叫佢淘寶免運?
即係新移民係拎香港著數啦...

搞清楚, 點可能用購物去比較此問題???
~~~~淘寶係一買一賣, 咁係英國網站網購免運費又要想去英國做"新移民"~??

首頁
12345...10

尾頁

跳至