自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

以前嘅新移民同而家最新嗰d好唔同呀,以前d成家都做野,唔會申請綜援公屋,食飯食埋湯渣做餸,儲夠錢就買私人樓成家一齊供。

子爵府

2018復活節勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 13:17
你都好捉字蝨

我無捉你字蝨,係你頭嗰段已經將早一代移民同新移民溝埋黎講。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

每一個年代新移民都有好有壞,絕大多數的「香港人」本身就是大陸溝出來,根本唔存在咩溝淡。
就算現在,都有好多新移民一有身分證就去做野,養家糊口。當然唔好的例子一定有,社會福利越來越好,自然會產生越來越多濫用福利的人,唔止新移民,香港土生土長都有呃福利,並唔係話要對唔好的行為包容,但唔應該去標籤或者針對某一類人。
唔去指責和罷免那些打開香港大門任人拎福利的罪人,反而去分化市民同市民之間的關係。我覺得好本末倒置。

子爵府

畀面勳章

睇你唔順眼就係唔順眼
理得你新香港人 美國人 印度人 定外星人
點解人地會睇你地唔順眼
你地自己行出黎冇問題既
人地唔會無啦啦憎你地囉

Ocean11    發表於 16-12-7 13:32

子爵府

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...

如果換著韓國,美國英國人黎香港白食白住,香港人都唔會歡迎

子爵府

新移民/.....等等,其實你只要知道當他們有心為香港為國家的,其他人是分不出他們身分,可以令外人看的出,外人才會用新移民去講。你要來香港第一樣昰學點講好廣東話先吧(講緊你給了自己多少時間,在接個仔放學時見到同胞你會什麼方言?)。第二唔該去搵到份工才來吧。當你連點去溝通點去生活都未準備好就來,之後又這樣那樣,你還認為昰本地問題。當你做到連香港人都分唔到時,你有無聽到他人講你你新移民。這是對每個去人地地方侵占他人的,當地人都會這樣。

子爵府

孟母3000 發表於 16-12-7 12:55

係公園無乜家教既小孩

咁呢個我唔同意,我見更多中產父母更無家教

男爵府

牛年勳章

水晶宮

魔怪媽媽 發表於 16-12-7 11:59
上一代新移民個個努力工作, 果時邊道聽到鬧過佢地, 點可以同依家呢班新移民相提並論
...

以前肯捱肯做、至多笑下佢地口音、無話憎既。今時今日、大陸經濟好、唔計有錢既黎香港當有多個passport, 正正常常都搵到食駛咩落黎、而家落黎係三尖八角咩人都有、走水貨搶奶粉食政府、仲要聲大夾惡呀

Btw, 以前反而唔覺b6周地開大

男爵府

booooooger 發表於 16-12-7 12:28
我自己識既都好勤力,一係好有錢唔使做,但眼見邨內好多新移民,衣著妖艷,其子女週街柯,係公園蝦蝦霸霞, ...

又咁講, 好多人返深圳玩, 都係老馮要講廣東話, 老馮要深圳啲人就佢

Save

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

honeyhonry 發表於 16-12-7 11:53
大家都係中國人, 有著數個陣咪咁講囉, 試下叫佢淘寶免運?

如果無咗香港同大陸個關口,所有車輛同人自出自入相信淘寶香港都可以做到免運費,你覺得係咪ok先? 如果唔ok嘅話,你自己咪又係一樣有著數先講大家中國人

複式洋房

米米子 發表於 16-12-7 13:25
我無捉你字蝨,係你頭嗰段已經將早一代移民同新移民溝埋黎講。

我講梗自己背景,你要話我溝埋都冇辦法

子爵府

其實中港婚姻以家都好普遍, 阿囡學校好多家長係爸爸係香港人媽媽係大陸人, 佢地好多都好勤力, 尤其大陸媽媽知道自己知識水平低, 一個湊幾個既都會去返工搵錢比囝囡補習, 希望囝囡成績好唔好比人睇低, 佢地其實好怕同我地d港媽傾計, 驚比人歧視睇低, 一樣米養百樣人, 新移民都有好有懷, 唔好一竹篙打一船人。

男爵府

大陸移民我識得:

梁天崎,又名湖北崎, 話幫香港爭取講讀

羅冠聰, 又名深圳聰, 做埋議員添

男爵府

jasonhon88 發表於 16-12-7 13:42
又咁講, 好多人返深圳玩, 都係老馮要講廣東話, 老馮要深圳啲人就佢
Save
咁唔識講有乜辦法??哈。其實那裡人都好,識講就一定會講的,唔識講就會自然講返自已的語言。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 16-12-7 11:54
人人井上一片天……
wakakaka~ka

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主都識講係 708090年代 落HK既大6人
個時香港對新移民既福利邊有咁好
唔自己努力點生存 ?

真係全世界都揾唔到一個地方對新移民咁好
唔洗資產審查, 唔洗有學歷, 落到HK有屋有綜援有書讀

新移民, 我都見好多, 我老公D中年同事
個個娶大6 女人, 落到HK 生2件好快有公屋
UN UN 腳做 FTM , 日日咩 LV
所以要怪, HK 男人都好大責任 !

複式洋房

幫新移民講說話原來會惹甘多人發炆盞
香港人輕鬆d啦⋯⋯
多得某政黨吾來都來左甘多,河蟹~二三十年后埋又係一齊喺公園捉棋丶喺茶樓嘆茶~

大宅

你自己都話預左會俾人評 ! 為何咁多大陸大都咁討厭 ..大家都心知點解喇..
仲有依家唔關輕唔輕鬆事

男爵府

回覆樓主:

好多港男娶大陸女人 亦有班女人為左身份證嫁阿伯 你地睇下d公共屋村 好多女人湊住個小朋友都好重鄉音 落左來冇耐 唔洗做 淨湊仔 唔夠錢用就申請綜援/關愛基金 書簿費學費乜費都政府俾 幾筍呀!仲生多幾個拎多d福利呀!

首頁
23456...10

尾頁

跳至