自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得唔係句句爆粗嘅都ok喎
有時講笑時爆下,可以好好笑!
有時用粗口表達下自己嘅心情又會到肉d

但閙人時爆就唔好啦...
至鬼憎d係咪都爆,句句都有粗口夾雜嘅人!!!
句句都爆,有無咁嘅需要呢?
真係好un耳呀!!!

[ 本文章最後由 yennie 於 08-12-4 00:29 編輯 ]

水晶宮

首先, 我表明立場, 對事不對人既
我覺得樓主開呢個post 無問題
各人有各人既想法, 況且佢都係係呢度有半句粗口出, 無問題喎

討論o者, 我唔贊成one night stand 唔代表你唔可以做, 只要唔好係呢度 recruit 人參加咪得囉

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-6 12:53 PM 發表
打個比喻吖:
如果有人係bk開post咁講:我覺得換妻無問題.
我以前覺得玩換妻唔可以接受架.我老公如果提議,我實嬲架.
但後來,我移民左x國,佢地好流行換妻架,又可以增加生活情趣,仲可以令婚姻更鞏固添,因為唔需要離婚都 ...

我相信差唔多所有反對講粗口嘅人都係對事不對人,絕無blame樓主喎!樓主都冇係個post度講任何不雅字眼,妳講出妳睇法絕冇問題。

其實我地講講吓都講到離左題,其實都吹都幾開心丫!樓主不必戒懷,就好似食煙咁,人有人食,我有我唔食,總之唔好係我及仔女面前食,人家食到天昏地暗都唔關我事,最多如果0個位係我識得嘅人,我會勸佢戒左佢,唔聽我講咪敬而遠之。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

原文章由 召藥師 於 08-12-6 13:50 發表

有冇得睇呀?真係想大開眼界!

咪就係"不文集"囉, 但唔知仲有冇得賣,
但我真係睇得明o既最多一半....
講真, 完全睇得明本書(上下集), 一方面證明你中文真係好好; 另一方面證明你滿腦子三級野

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 goat 於 08-12-6 01:01 PM 發表

有架
除非你叻到好似黃霑咁, (主要)用文言文寫一本書, 仲要幾乎句句有粗口, 但又言之有物, 咁我真係會由心底裡覺得你叻, 兼且有文化

有冇得睇呀?真係想大開眼界!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我有時都有講架...
可能工作壓力大....有時會同D同事傾計時, 以玩笑形式講黎宣洩下....
之後就會明明好嬲, 都變到好搞笑咁...

但我都一樣唔LIKE D人開口埋口都講粗口, 尤其用粗口直接鬧人...
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

原文章由 方方媽媽 於 08-12-6 12:53 發表
咁講粗口除左帶比你個人既樂趣之外,對社會,家庭,以致個人修養,有幾大好處呢?

有架
除非你叻到好似黃霑咁, (主要)用文言文寫一本書, 仲要幾乎句句有粗口, 但又言之有物, 咁我真係會由心底裡覺得你叻, 兼且有文化

[ 本文章最後由 goat 於 08-12-6 13:06 編輯 ]

水晶宮

打個比喻吖:
如果有人係bk開post咁講:我覺得換妻無問題.
我以前覺得玩換妻唔可以接受架.我老公如果提議,我實嬲架.
但後來,我移民左x國,佢地好流行換妻架,又可以增加生活情趣,仲可以令婚姻更鞏固添,因為唔需要離婚都可以同第二個人玩下吖嘛!

其實,換妻都係成人之間你情我願既私事,但你估bk媽咪有咩反應呢?

我唔係話講粗口之題目等同於換妻咁敏感,但大家既反應都係預料之內啦.
大家反對,唔係話反對你,係反應講粗口呢件事.
每一個群體都會有特定既subculture & norms.
有d觀念與行為,可以增加社會和諧與共融,咪值得推廣囉.
咁講粗口除左帶比你個人既樂趣之外,對社會,家庭,以致個人修養,有幾大好處呢?
大家小來小去,F來F去,有幾好笑呢?

水晶宮

原文章由 yennie 於 08-12-6 00:05 發表
我唔係唔出聲
我都係等到總後嚟個總結先出現啫
我好理直氣壯咁話我講㗎
我又唔覺自己無文化,無收養喎
我開呢個topic並無意鼓吹人講粗口,我都無話講粗口係值得表揚嘅事!!!
各位媽媽有自己嘅一套睇法,我會專重
唔該你都專重 ...

每地文化唔同,你都話你以前都唔接受啦.咁後來近朱者赤,咪覺得講粗口無問題囉.
咁你依家身處係bk,係一群家長/媽咪既群體裡面,係咪應該尊重呢個平台既文化?
大家都想子女學最好既德育禮貌,反對講粗口係最正常,最合理既事.
無人要唔尊重你噃.mouth:

係日本,AV女優係一份職業,甚至有社會地位.
係丹麥,性亦十分開放.
但同樣既呎度可唔可以放係香港?
希望你明白做媽咪既心態.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 塵大聞 於 08-12-5 16:34 發表
點解個個發表都係唔講粗口嘅?
乜係bk入面真係無乜人講

我認我講架!尤其成班fd飲洒時...但都吾係句句係lor

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

講小小可以接受,但句句有便吾太好

超級版主

原文章由 yennie 於 08-12-6 12:05 AM 發表

我唔係唔出聲
我好理直氣壯咁話我講㗎
我開呢個topic並無意鼓吹人講粗口,我都無話講粗口係值得表揚嘅事!!!
唔該你都專 ...

咁妳收西洋文化影響,接受到粗鄙字眼開玩笑我唔覺得有問題(係仔女面前就點都唔得啦),只係我自己就唔接受,亦唔覺得好幽默(身邊有朋友講都唔鍾意)。中國人講禮義廉,點都有一定影響,依度仲要係父母集中地,為子女著想當然大部份人都唔想或唔會講,所以一面倒不足為奇。

都係個句,覺得講冇問題照講可也,唔講開亦唔會特登去講。人人都有自由,不過人人都有唔同感受0者。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 召藥師 於 08-12-5 17:15 發表 <br />講粗口唔係d咩值得表揚嘅事,加上咁多媽咪出聲表明咁做係負面,仲有邊個咁有guts好理直氣壯咁認自己講粗口?<br />樓主都唔出聲啦......。
我唔係唔出聲
我好理直氣壯咁話我講㗎
唔該你都專重下我嘅意見囉
我從來都無意說服人講粗口,呢d都係好personal嘅事

我自己以前都好唔鐘意人講粗口
我重係一d都唔講嘅
但自從過咗外國住幾年後
人地d電視節目9點後就個個節目都有粗口
仲好好笑添!
之後先發覺原來自己錯過咗好多,先慢慢接受粗口

返到嚟香港,見到香港播嘅所謂荷里活片同好多英/美國劇
全部畀人cut晒d粗口
我完全明白點解
但咁cut d 粗口,有時令成套野嘅劇情都變得奇奇怪怪唔合理
我真係覺得咁破壞咗成套野,咁不如唔好播!

我會講粗口,不過唔會喺兩個女同老公面前講
只係會喺朋友面前講,而且唔多
我覺得接受到
我就算好嬲要鬧人都唔會講
對於我嚟講,粗口只係講笑時同轉述時情時講

有d口口聲聲話自己唔講粗口
但我見好多人都講shit 同crap
咁咪又係粗口
唔好以為講英文粗口就唔係粗口
佢地都唔了解個字就copy人咁講...
最怕係小朋友聽咗返學校講啫

初初我識我老公時佢都會不時講粗口
我都覺得佢好無禮
但之後先知道,英國人講粗口無中國人講嘅嘅到肉
佢地可以隨隨便便咁講,但仍無傷大雅
我地一講,個個都會望住你!
我同以上咁多位唔讚成講粗口嘅媽咪嘅睇法相同,唔代表你地一定啱。人人對講粗口嘅接受程度唔同!!!

[ 本文章最後由 yennie 於 08-12-6 00:14 編輯 ]

超級版主

原文章由 塵大聞 於 08-12-5 04:34 PM 發表

講粗口唔係d咩值得表揚嘅事,加上咁多媽咪出聲表明咁做係負面,仲有邊個咁有guts好理直氣壯咁認自己講粗口?

樓主都唔出聲啦......。mouth:

水晶宮

原文章由 Super-Man 於 08-12-5 16:07 發表
咁又無覺得佢地唔尊重我, 我自己都唔係d咩斯文人, 講嘢都係粗粗魯魯, 賤賤格格咁, 只不過我唔講粗口姐.

粗粗魯魯可以理解為率直,
但點解自己話自己賤賤格格?
小朋友會有樣學樣架,相信你都唔想自己的小朋友日後同人講:係呀,我係賤格.
唔好自貶.每個人,生而為人,都係值得受到尊重架.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

咁又無覺得佢地唔尊重我, 我自己都唔係d咩斯文人, 講嘢都係粗粗魯魯, 賤賤格格咁, 只不過我唔講粗口姐.

原文章由 方方媽媽 於 08-12-5 15:46 發表

如果有男性朋友同我一齊既時候講粗口,我只會覺得佢地唔尊重我.

男爵府

其實講粗口, 有咩咁好笑呢? 點解間唔中講吓會覺得好笑ge?

水晶宮

原文章由 Super-Man 於 08-12-5 12:59 發表
我唔講, 但我d男性friend會對住我講, 佢話當我係兄弟喎. 佢地d老婆都未聽過佢地講粗口, 成日叫我偷錄比佢地聽, 笑鬼死..

如果有男性朋友同我一齊既時候講粗口,我只會覺得佢地唔尊重我.

男爵府

說粗言者,先污其口,先辱其品。

首頁
12345...7

尾頁

跳至