論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人姐姐二月到期, 已做六年, 安排續第四張約, 都無諗住有咩問題.

驗哂身, agent 突然打黎話, 印尼領事館, hold 起哂所有印傭既approval. 無論係新約定舊約!!

話要查有無黑市, 非法既交易.

agent 仲話如果好彩, 要等兩, 三星期先有結果
但印尼方面又鍾意拖, 話萬一個邊拖耐左. 我趕唔切續.....

worse case 係, 我姐姐就續唔到約!!!!!!!!!!!!! 要返印尼... 再申請黎香港.

大佬... 點得呀!!

我靠姐姐睇住屋企d 細, 臨急臨忙, 請唔到人照顧 兩個細佬喎!

請一個新都要三, 四個月啦!!

印尼政府攪咩呀! 香港政府又得罪佢d 咩呀!!

唔好玩我地d 小市民啦!

我對姐姐好好架......... 無左姐姐, 即係我辭職唔做架咋!

香港政府快d 做返d 野啦!

有無生果記者呀!! 幫忙推上報.... 迫下政府做下野啦!!

(我係公海個邊都有post 個 message)

複式洋房

剛剛又問agent,佢話可能所有印尼姐姐續約都要返一返印尼兩個月, 先可再出來.... 都未清楚印尼政府想點喎.

大家如果咁岩呢段時間要續約/ 請印傭, 都要留意下.

如有咩消息, 大家可否分享下?

公爵府

FHY2 發表於 16-12-8 13:51
剛剛又問agent,佢話可能所有印尼姐姐續約都要返一返印尼兩個月, 先可再出來.... 都未清楚印尼政府想點喎.

...

我估詐:工人從印尼出,要重新比6個月錢有關方面,續約工人樣樣手續都喺香港搞掂,咪唔駛比額外嘅錢,咁印尼呢啲咁嘅黑幕國家梗係要印尼人返去重新申請過啦

大宅

回覆樓主:

我呀媽申請海外印尼,足足等咗成個月都入唔到,個Agency話印尼領事館轉咩制度,要做好多嘢先比入,仲話唔一定入到!!!!仲話批visa之後有機會等多個幾兩個月先到,話要再訓練

大宅

下,我個姐姐話呢個月19號可以黎,又冇通知係唔得

大宅

咁攪法....可能菲政府又有可能有樣學樣........

好似抹窗事件,本來菲政府要求....結果全港要執行....受累嘅咪又係我哋香港人!!

(@﹏@)~ (╯﹏╰)╮(╯_╰)

複式洋房

FHY2 發表於 16-12-8 13:50
工人姐姐二月到期, 已做六年, 安排續第四張約, 都無諗住有咩問題.

驗哂身, agent 突然打黎話, 印尼領事館, ...

我一星期前簽了個完約印傭,今日都收到agency通知做唔到合約,佢哋話全香港大約得番3-4間有領事館牌照嘅agency可以入到合約,佢哋話退番錢比我,而個工人就要返印尼再扣6個月人工先可以返嚟做嘢!

子爵府

little_ma 發表於 16-12-8 19:44
我一星期前簽了個完約印傭,今日都收到agency通知做唔到合約,佢哋話全香港大約得番3-4間有領事館牌照嘅ag ...
真的嗎?
咁就有楋,有唔楋,d 印姐知道一定要番去印尼,再申請再俾6 個月agent fee, 就冇咁狼死玩跳工!

子爵府

引用:Quote:FHY2 發表於 16-12-8 13:50 工人姐姐

原帖由 little_ma 於 16-12-08 發表
我一星期前簽了個完約印傭,今日都收到agency通知做唔到合約,佢哋話全香港大約得番3-4間有領事館牌照嘅ag ...
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ?

別墅

引用:Quote:原帖由 little_ma 於 16-12-08 發表

原帖由 QQ70 於 16-12-08 發表
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ...
邊類工人無上過600hrs training?

伯爵府

我印姐剛續約放完假返黎,
佢話冇聽過喎,
出印尼時連放假信都冇睇就俾佢走。

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-8 22:12
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ...

我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約,係剛剛發生兩星期嘅事!佢哋間間都話2017年有機會唔輸出,現在等一本新護照要兩個月,請一個印傭要4個月先到港。我工人突然辭職,今個月尾要走,我搵咗好多間僱傭公司先有完約肯湊3個月BB,我真係唔知點好!

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-8 22:12

我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約,係剛剛發生兩星期嘅事!佢哋間間都話2017年有機會唔輸出,現在等一本新護照要兩個月,請一個印傭要4個月先到港。我工人突然辭職,今個月尾要走,我搵咗好多間僱傭公司先有完約肯湊3個月BB,我真係唔知點好!

子爵府

肥老婆 發表於 16-12-8 22:44
邊類工人無上過600hrs training?

呢一兩年如果出國打工要入 training centre 上600小時 training course ! 我舊年10月搵 oversea 工人, agent 已經係咁講, 我諗住換工人, 都係請oversea , agent 都係咁講 ! 如果好早已經出國, 而不停可以響當地搵到僱主, 我諗呢 d 唔洗上 !

http://twc2.org.sg/wp-content/uploads/2016/10/Recruitment-Costs-Indonesia2.pdf

上網睇過呢份 research report, 都有講佢地要training !

A third issue that compounds the problems of regulating placement fees are minimum training periods for migrant domestic workers imposed by the government, ostensibly to ensure that workers are well-trained, well-informed and well-protected. By law, potential migrant domestic workers have to undergo compulsory training before they leave to work overseas. The length of these training periods vary; for Malaysia, workers have to go through 200 hours of training; for Singapore, 400 hours; and for Taiwan and Hong Kong, 600 hours. The length of training periods varies according to the perceived difficulty of learning the various destination country languages.

子爵府

little_ma 發表於 16-12-8 23:46
我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約 ...
照咁睇, 請 oversea 工人唔受影響 ? 我上個月中請左oversea, d 文件已去入境處 !

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-9 09:56
呢一兩年如果出國打工要入 training centre 上600小時 training course ! 我舊年10月搵 oversea 工人, age ...

佢哋話開始咗14日左右,之前入到合約但之後可能需要遲一至兩個月先可以嚟

子爵府

little_ma 發表於 16-12-9 10:14
佢哋話開始咗14日左右,之前入到合約但之後可能需要遲一至兩個月先可以嚟
...
咁我請果個最快咪要2月底先到

別墅

引用:Quote:肥老婆 發表於 16-12-8 22:44 邊類工

原帖由 QQ70 於 16-12-09 發表
工人係香港在左10年,續約唔會有問題呀

子爵府

肥老婆 發表於 16-12-9 11:36
工人係香港在左10年,續約唔會有問題呀
我都唔知呀, 我岩岩問左AGENT 佢話只係續約 & 轉工果 d 申請先受影響, 我申請 oversea 工人, 唔關事喎, 唔知邊樣真 !

公爵府

QQ70 發表於 16-12-9 11:47
我都唔知呀, 我岩岩問左AGENT 佢話只係續約 & 轉工果 d 申請先受影響, 我申請 oversea 工人, 唔關事喎, 唔 ...

我剛剛問agent,佢都係咁講,我上星期剛簽約,而家唔知點

首頁

尾頁

跳至