夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚兩年啦!但個老公仲係好唔生性,成個小朋友甘,對個家好不負責任,好似唔係佢屋企甘。
對我就好似公文式甘,日日只會打電話問放工未行到邊。唔會關心其他野。一齊搭地鐵一齊食飯一齊行返到屋企臨訓前仲係打緊機。
對住其他朋友,女人。就可以傾心事,對住我就無野講。
真係不如一個人

子爵府

回覆:不合格的老公

你地未結婚係咪都係咁?

男爵府

caca666 發表於 16-12-9 02:57
結婚兩年啦!但個老公仲係好唔生性,成個小朋友甘,對個家好不負責任,好似唔係佢屋企甘。
對我就好似公文 ...

你話c6好唔生性,好似小朋友咁,你會唔會鵝佢?

男爵府

習慣可以因為時間而改變,性格唔會因為結婚就改變。如果結婚前都係小朋友,點解當時接受甚至鍾意到要一齊過人世,現在變成最接受不了的缺點?不忘初心,係好係醜都係自己嘅選擇,面對面去解決吧!

公爵府

仲係打緊機 ? 唔同你傾偈

男爵府

開心吸收勳章

caca666 發表於 16-12-9 02:57
對我就好似公文 ...
不及格? 我都同你C6 一樣, 係我老婆眼中十分不及格, 我每晚去做兼職賺多份錢, 之後回家再幫手家務, 夜晚洗埋奶樽先去訓 (半夜1點幾了) 雖然做出來既野未及老婆要求, 但我都算叫有做.
C9 們, 你地到底想你地C6 點樣先, 先叫及格? 得1想2, 日日都比之前進步? 又要幫屋企賺多D錢, 又要有時間做家務? 我們娶老婆後, 係想有人關心自己, 去互相體諒, 唔係返到屋企比人日鵝夜鵝日鬧夜鬧, 少少包容都唔可以.

問點解自己老公唔同自己講野, 一定有成日叫人離婚既JM出來話 "一定有路! 馬上離婚唔好等!" 好啦, 問問自己, 點樣去關心自己C6先, 自問無問題後, 又搵唔到有小三証明, 大家可以搵下話題傾下, 男人好怕女人煩, 好憎女人鬧自己.

我都好小朋友性格, 但我自問都每日盡力去為家出力. 請欣賞自己C6 而唔好去懷疑.

子爵府

引用:Quote:caca666 發表於 16-12-9 02:57 結婚

原帖由 hunterml 於 16-12-09 發表
不及格? 我都同你C6 一樣, 係我老婆眼中十分不及格, 我每晚去做兼職賺多份錢, 之後回家再幫手家務, 夜晚洗 ...
其實女人都一樣, 都係想人關心體諒自己, 見到自己個老公, 對朋友仲好過對自己, 會有啲難受, 如果掛住打機, 又或者 唔理自己 冷落自己 真係好難受, 只係想同老公有交流有互動, 同埋想人錫, 畀多類似嘅嘢或者叫做安全感, 就唔會搞到大家唔開心, 仲有係要互相坦白, 有是女人好敏感亂諗嘢,多講自己ge感受或生活點滴,等對方安心,而唔係收收埋埋,等人亂諗野,你直接講左你感受,相信對方都會體諒同關心你

男爵府

開心吸收勳章

多doll 發表於 16-12-9 10:59
其實女人都一樣, 都係想人關心體諒自己, 見到自己個老公, 對朋友仲好過對自己, 會有啲難受, 如果掛住 ...
當返到屋企, 向老婆吹寒問暖, 換來既係比人鬧, 向老婆講心聲, 換來既係唔該長進D, 請問你仲會唔會講? 比我就唔會啦.

子爵府

引用:Quote:多doll 發表於 16-12-9 10:59 其實女

原帖由 hunterml 於 16-12-09 發表
當返到屋企, 向老婆吹寒問暖, 換來既係比人鬧, 向老婆講心聲, 換來既係唔該長進D, 請問你仲會唔會講? 比我 ...
…………我會, 會講你咁樣講嘅嘢我會難受之類嘅嘢, 同時諗下點解佢會咁諗你, 溝通真係幾重要

男爵府

開心吸收勳章

多doll 發表於 16-12-9 13:20
…………我會, 會講你咁樣講嘅嘢我會難受之類嘅嘢, 同時諗下點解佢會咁諗你, 溝通真係幾重要

...
講自己感受咪比人話自己唔長進啦, 點解唔成長丫, 唔鬧得丫!
從此, 我同自己講, 我妥協, 係唔想再比人鬧.

子爵府

hunterml 發表於 16-12-9 10:16
不及格? 我都同你C6 一樣, 係我老婆眼中十分不及格, 我每晚去做兼職賺多份錢, 之後回家再幫手家務, 夜晚洗 ...

直接承認呢個世界有好多錯配
未經本人同意,請勿轉載內容!

男爵府

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 16-12-9 14:01
直接承認呢個世界有好多錯配
錯配? 咁點為之正確配對?

子爵府

hunterml 發表於 16-12-9 14:09
錯配? 咁點為之正確配對?

因為你付出不是她想要,咪變成咁囉
呢d事成日發生
如果你係一個勤力做野,會分擔家務
好多jm眼中都已經係好好
但奈何有人身在福中不知福
人性就係咁
一段關係,最重要係雙方識唔識感恩

男爵府

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 16-12-9 14:13
呢d事成日發生
如果你係一個勤力做野,會分擔家務
咁樣丫, 我估世上好多人都會係錯配了. 或者 ..... 配一個大把錢比佢用, 又有幾個工人比佢點既C6, 可能會更幸福.

子爵府

hunterml 發表於 16-12-9 14:17
咁樣丫, 我估世上好多人都會係錯配了. 或者 ..... 配一個大把錢比佢用, 又有幾個工人比佢點既C6, 可能會更 ...

人都係犯賤
無咁樣想果樣
婚姻都係捱下捱下就一世
加油啦

男爵府

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 16-12-9 14:22
人都係犯賤
無咁樣想果樣
婚姻都係捱下捱下就一世
哈哈哈, 可能我既一世好快就會完

複式洋房

eggpudding 發表於 16-12-9 14:13

一段關係,最重要係雙方識唔識感恩, 認同
最重要知對方點要咩, 向同一目標努力
感恩知足體諒都很重要

可能佢日日OT到12點搵錢累, 返屋企就訓覺, 就無時間陪你,
佢日日六點收工返屋企, 就怪佢無上進心

埋怨有太多理由, 要學習欣賞.

但如果已找不到理由堅持, 生活感情已如死水,
就放生自己

子爵府

hunterml 發表於 16-12-9 14:23
哈哈哈, 可能我既一世好快就會完

世事豈能盡如人意
配第二個一樣會有問題
點樣係一段關係上不斷修正
我諗需要終生學習

珍珠宮

hunterml 發表於 16-12-9 14:17
咁樣丫, 我估世上好多人都會係錯配了. 或者 ..... 配一個大把錢比佢用, 又有幾個工人比佢點既C6, 可能會更 ...

你自問已經盡左力,對小朋友有付出,佢今日係個bb啫,佢會長大的,總有一日會明白的,只要你做好本份,付出係會有回報,可能呢刻未得到伴侶嘅認同,至少,你已身教緊小朋友!加油,凡事唔好想得太負面!

男爵府

開心吸收勳章

做人好辛苦, 做男人更辛苦, 如果有下世, 我唔會想做人, 或者我更想今世早D完, 我唔想再辛苦落去. 實在地 .... 同我期望差太遠.

首頁

尾頁

跳至