自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會好平淡咁同佢哋講:「好啊!去外國讀書開下眼界都好,不過要揀一啲信得過嘅學府,學位要得到承認嗰啲先好讀呀!」之後佢哋再有乜嘢決定都不會過問

大件仔    發表於 16-12-10 17:06

禁止訪問

子爵府

唔洗講,除非問你意見,就算問都只需輕輕回答
我都有個咁嘅親戚,其實佢哋唔係傻的,點都知幾成

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會支持佢去,不過同佢父母傾下,唔好傾家蕩產咁比佢去,叫佢去working holiday 賺下錢先,第二年先讀書。
佢日日係屋企都係浪費時間。

禁止訪問

回覆:angel321 的帖子

珊瑚宮

畀面勳章

wawaliluk 發表於 16-12-10 15:54
講,但講一次已夠,自己有提醒過親戚,過得自己過得人。

佢地唔聽,就算數。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔講,人地心甘命抵俾,無謂多事。
其實好好醜醜都叫撈個degree返黎(生性的話),好過得個桔

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:如果比我,我會講辛辛苦苦比錢佢過去,都係

原帖由 麻薯 於 16-12-10 發表
如果比我,我會講
辛辛苦苦比錢佢過去,都係讀學店,唔好浪費錢。大拿拿幾十萬讀幾年
...
Agree

伯爵府

畀面勳章

輕輕提下law

子爵府

重點係「呢幾年加加埋埋做過唔夠三個月兼職,大部分時間就係屋企嗰度打機」,而呀仔可以咁樣生活全靠佢父母,根本佢父母縱出黎,佢地願意比錢個仔洗。就算今日比你阻止到讀唔成澳洲大學,他日佢地既身家一樣可以比個仔敗晒........

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未必會...但個心會有D唔知點咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

講! 唔想過唔到自己!
放下自在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你估人地父母唔知咩?

原帖由 nicolebean 於 16-12-10 發表
你估人地父母唔知咩?
有d父母以為佢會改

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你估人地父母唔知咩?

原帖由 nicolebean 於 16-12-10 發表
你估人地父母唔知咩?
有d父母以為佢會改

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 nicolebean 於 16-12-10 發表

原帖由 bobomia 於 16-12-10 發表
呢d野佢地父母真係未必知
但果仔係咩料應該知 不過我都會講,唔講唔安樂

總有離別的時候

大宅

死都唔好講,講左因住連親戚都冇得做

而家個仔係人地個仔,人地個仔成唔成材、讀學店定讀劍橋與你無關,反正呢D父母肯定會覺得就算山雞大學都好,有個degree都好過冇

你同佢講事實,講完佢唔會感激你只會提防你,覺得你多管閒事,呢D好心冇好報嘅事我就唔會做囉

大宅

Chowying 發表於 16-12-10 19:06
但果仔係咩料應該知 不過我都會講,唔講唔安樂
That's the point,根本呢D父母唔係唔知,只係想自欺欺人咁解,放個仔去overseas最好,見唔到面咪當一天光晒囉

大宅

回覆樓主:

人各有志,各家自掃門前雪,一家唔知一家事,家家有本難念的經,全部可以用嚟形容你既處境,你明嗎。

首頁
12345...11

尾頁

跳至