嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

請問餵母乳的孖B媽:

1)你地夠奶餵孖B嗎? 如夠,有什麼秘訣? 如不夠,大約餵多少餐奶粉?
2)埋身餵 OR 全泵?

我對孖仔而家一個月大多D,因為早產孖B住了一輪醫院同埋唔夠力啜,一直都是全泵餵佢地.現在每次都只係泵到一個B食的份量,大概5oz.所以孖B係食一半奶粉,一半人奶.

最近覺得泵奶真的泵得太累了,又要泵,每次大概20-30mins,之後又餵,朋友建議我不如埋身餵,可以慳了泵的時間,又可以增加奶量. 但以我以前餵大仔的經驗,起初bb練習埋身啜都要一段時間先食得快, 我大仔開始時每次要食1個鐘,到成三個月大先可以十五分鐘食完,o個陣餵一個辛苦d都仲ok,但現在是兩個,真係唔知餵唔餵得掂.

我朋友話叫我辛苦幾日奶量便建立倒,但佢只係餵一個b,硼情況同餵兩個又點同呢?所以我真的很想知道各位孖b媽的分享,謝謝!

大宅

我對孖b都係食人奶, 依家7個半月了, 除左開頭十幾日埋身餵過, 之後一直全泵到宜家. 我選擇全泵係因為我一個b肯埋身, 一個唔肯, 所以始終要泵.

我開頭一個月度, 都唔係泵到好多奶, 每個b都係一半人奶一半奶粉, 但因為我一直堅持每2-3小時泵清一次, 夜晚瞓覺亦4-5小時泵清一次, 慢慢我既奶量足夠兩個b每日全人奶 (只需要偶然補一餐半餐奶粉.) by the way, 你係用電泵定手泵? 一定要用電泵, 最好係兩個電泵一齊用, 係又快又多奶, 你知la, 有兩個b要照顧, 又要泵奶, 真係好tired同好花時間.

醫院啲姑娘都主張埋身餵, 唔太建議泵, 因為佢地話要靠阿b啜先多奶, 一味靠泵, 會越泵越少, 我開頭都好憺心, 但實踐証明, 只要勤力啲泵,都ok. 我唔係主張做全泵, 盡可能更係埋身最好la.

依家我返左工, bb又開始食solid, 奶量的需求減少左, 依家每人都要補一至兩餐奶粉.

珍珠宮

我孖B都係半人奶食大既, 佢地依家7個月lu.

我就會一面埋身餵,一面泵咁就會慳D時間. 而因為我對孖B比輕(2.11 & 2.22 kg) 醫生話一定要比少少奶粉佢地保住個磅數, 所以我會每次食咗人奶都要比佢地食番D奶粉. 依我對B都幾大食, 佢地頭一個已經食成4安幾奶一歺, 所以我一直都要補奶粉!

如果我凈泵就每次都有8安, 但孖B初初都有一個餵埋身食,但到咗6個幾月,就2個都唔肯埋身lu, 依家全泵就差不多有9-10安一次, 中間有一次得6安度, 一日泵5次都有40幾安, 但都仲係要日日追, 佢地依家仲食緊 4次奶 每次6-8安, 真係追到我. 有時都仲要補奶粉.

大宅

你地好勁呀﹗我都要努力餵全人奶。
我個大仔食全人奶到八個月,希望孖b都得啦﹗

珍珠宮

回覆 #1 yotal 的文章

我同你一樣之前大仔都係食人奶, 所以今胎上奶都會容易d架!

大宅

咁又好喎。
不過我上胎開刀,要兩日先上奶,今胎都應該係開刀,都可能冇咁快上奶。

原文章由 bigbighei 於 08-12-5 15:32 發表
我同你一樣之前大仔都係食人奶, 所以今胎上奶都會容易d架!

別墅

睛靈勳章

liliana & bigheihei,

多謝你們的分享,你地好犀利呀!7個月仲餵緊. 希望我都堅持倒啦!

而家仲諗緊好唔好變埋身餵,但好似好難.我前晚太累試過自己埋身餵,諗住可以偷頼唔泵,點知D仔食得唔好,三點食完,四點醒要食,五點六點都係,到七點頂唔順要叫工人餵奶粉.

想請問你地之前埋身餵,有無試過一次過餵兩個呢?以前駝孖仔時,d姑娘同我講話生孖可以一次過餵兩個,但生完之後諗住去健康院問姑娘點餵,點知d姑娘居然話佢地無設施教我.如果真係可以一次過咁餵,又真係慳好多時間呀!但我成日形住好容易會甩手跌親D仔.mouth:

liliana,

聽完你講我都放心D,因為我d情況同你好似,我用緊雙電泵,日頭三個鐘一次,夜晚大約四個鐘一次,又係頭一個月半人奶.希望我遲D都可以好似你咁全人奶啦! 最重要係事實証明全泵都有可能keep倒同增加奶量!

bigbighei,

我都好明白你追人奶的感受,因為我係餐飲餐食餐餐清呀!好多時趕住泵俾佢地食.

珍珠宮

畀面勳章

請問咁多位孖b媽咪係用邊隻泵餵人奶的呢? thanks!!

別墅

睛靈勳章

原文章由 arale1668 於 08-12-7 22:13 發表
請問咁多位孖b媽咪係用邊隻泵餵人奶的呢? thanks!!

我用Ameda dual breast pump.我覺得好好用.

我O係呢個英國web site度訂,連運費都唔使$1300,平過香港買好多.

http://www.nctsales.co.uk/prodshow.asp?id=11&cat=288&scat=316&parent=231#

別墅

dear avisf,

想問下你, 因我又想買ameda雙泵, 你落order到收貨, 需時多久?

別墅

睛靈勳章

原文章由 榛子果仁 於 08-12-28 12:47 發表
dear avisf,

想問下你, 因我又想買ameda雙泵, 你落order到收貨, 需時多久?

榛子果仁,

我上次訂六日時間到,星期日訂,星期六到.

珍珠宮

畀面勳章

我都買左ameda雙泵,bbs出左世16日,之前埋身餵,補奶粉,我只係今日試過一次泵到80ml. 跟住隔左5個鐘,泵得40ml...d奶量好唔穩定...所以都唔知點好..
我之前帶bbs返健康院,姑娘有教我一次過餵2個b,攬球式咁餵..但我唔得囉...我諗鬼婆果d就得...mouth:

大宅

i just start feeding my bbies together at once, much faste,no need to feed them one by one . try try

別墅

睛靈勳章

原帖由 arale1668 於 08-12-31 22:20 發表
我都買左ameda雙泵,bbs出左世16日,之前埋身餵,補奶粉,我只係今日試過一次泵到80ml. 跟住隔左5個鐘,泵得40ml...d奶量好唔穩定...所以都唔知點好..
我之前帶bbs返健康院,姑娘有教我一次過餵2個b,攬球式咁餵..但我唔得 ...

arale1668,

只要你KEEP 住泵,慢慢奶量會穏定下來,唔好灰心呀!

別墅

睛靈勳章

原帖由 meimei223 於 09-1-2 15:37 發表
i just start feeding my bbies together at once, much faste,no need to feed them one by one . try try

meimei223,

你好叻呀!可以一次過餵兩個.我都好想兩個一齊埋身餵慳D時間呀,但有好多問題,希望你幫我解答啦:

1)請問你BB現在幾大呀?兩個一齊餵會否好重,要人幫手或用一些特別餵奶枕先得呢?

2)你隔幾耐及每次餵幾耐呢?

大宅

原帖由 avisf 於 09-1-4 21:27 發表

meimei223,

你好叻呀!可以一次過餵兩個.我都好想兩個一齊埋身餵慳D時間呀,但有好多問題,希望你幫我解答啦:

1)請問你BB現在幾大呀?兩個一齊餵會否好重,要人幫手或用一些特別餵奶枕先得呢?

2)你隔幾耐及每次餵幾 ...

they are premature babies,they already 3 mths, the adjusted age is just 8days.

i bought two square pillow from ikea, put one for each side and the middle put one extra pillow. and put them one side for each. During feeding I can do massage for both side or eating drinking because most of the time two hands are free. But after they take rest,u must have someone to help to help them burs.e.g. yr maid or husband. I usually will ask them to help for setting up and themn they will do their own tasks,when either one baby need take rest or burs,I will call them to help again e.g. using walky talkty. after that,they may sucking again or enough and put her back to her own bed.

It is around 30mins per each,sometimes one is sleeping and need som eone to wake her up. Their feeding time will around 2.5hrs to 3 hrs. Sometimes,at night time they sleep longer e.g. 4hrs. But sometimes they also cry before 2.5 hrs, around 1.5 to 2 hrs. But I trying to not feeding them until 2.5 hrs. I still trying this,and see whether I can control they feeding time. Also,after feeding I will promt out the remaining milk,if too much left,I will ask my maid to feed them extra milk,but I hope it will become less and less frequent.

I keep looking for how to minize the feeding time and let myself to have more time to rest. Feeding twins are really tried on feeding.

別墅

睛靈勳章

原帖由 meimei223 於 09-1-8 19:42 發表
meimei223,多謝你的解答.

你同你對B都真係好掂呀!

想請問你一個個埋身餵了幾耐才開始兩個一齊餵呢?我試緊一個個埋身餵,但每次餵成個鐘都未飽,令我好沮喪.我對B現在兩個半月大,但早產了個幾月,係咪要練多D先會快呢?

另,你抱住兩個半個鐘之後會唔會週身痛呀?

they are premature babies,they already 3 mths, the adjusted age is just 8days.

i bought two square pillow from ikea, put one for each side and the middle put one extra pillow. and put them one si ...

首頁

尾頁

跳至