親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

聖誕期間會去峴港4天,住 Pullman,有冇朋友可分享經驗呢?
1) 想去順化一日遊,有冇 local tour 好介紹呢?
2) 睇過之前啲post, 會安似乎好細,係咪自己周圍行吓貢吓就得,唔使 join tour 呢?
3) 大家係HK定去到先換越南盾呢?
4) HK 有冇越南 wifi 蛋租㗎?

唔該哂!

男爵府

今年2月農曆新年去咗5日峴港,睇下以下幫唔幫到你
2) 酒店幫我搵的士,自己去會安
3) 香港唱美金,去到峴港再唱越南盾
4) 峴港機場有上網卡賣,冇記錯大概港幣三十幾蚊

大宅

回覆 SUEMAMA 的帖子

Pullman is a very nice resort, but spa and massage need to book quick on the arrival day. U can rent bike to travel along the coastal line and eat seafood around.
We did book taxi for weekend bunch at inter continental, very worth to go, fantastic restaurant and view.

Not necessary to join local tour, unless you feel insecure to travel by taxi, better book thru hotel.

大宅

Ling33 發表於 16-12-11 22:46
今年2月農曆新年去咗5日峴港,睇下以下幫唔幫到你
2) 酒店幫我搵的士,自己去會安
3) 香港唱美金,去到峴港 ...

謝謝回覆。會安係咪好細,如果行吓逛吓食吓嘢要預幾多時間呢?

大宅

ALAU 發表於 16-12-11 23:18

Pullman is a very nice resort, but spa and massage need to book quick on the ar ...

Thanks for sharing. Pullman 附近有冇嘢食, I mean within walking distance 定主要喺酒店食呢?附近有冇super market or local market 可以買下生果呢?

男爵府

SUEMAMA 發表於 16-12-12 23:38
謝謝回覆。會安係咪好細,如果行吓逛吓食吓嘢要預幾多時間呢?

來回用咗4小時,行咗會安最熱閙嘅街道,如果要仔細遊覧,就要預多小小時間

大宅

Ling33 發表於 16-12-13 17:47
來回用咗4小時,行咗會安最熱閙嘅街道,如果要仔細遊覧,就要預多小小時間
...

ok, 唔該哂!

大宅

I will go to Da Nang for 5D4N...will stay at Hoi An for 3N and last night at Da Nang. I'll join local tours at Hoi An i.e. bicycle tour, cooking class, My Son sunrise tour etc. For Da Nang, I will mainly hea at hotel and go to city sightseeing.

大宅

Vanessa-lee 發表於 16-12-14 12:15
I will go to Da Nang for 5D4N...will stay at Hoi An for 3N and last night at Da Nang. I'll join loc ...

我原本以為冇咩玩,臨諗住係酒店 hea 吓,只訂咗3N4D, 點知睇睇下先發覺唔少景點,而家改唔到,唯有精華遊啦!

大宅

剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日會安又水浸,好彩最後兩天無雨又水退左先去到。喺機場用美金唱少少越南盾,或喺HSBC部ATM拑d錢夠搭車同第一日就得,因為喺Han Market外的金舖唱個rate靚d。

機場有上網卡賣,4G賣US$5有5%折扣。因為酒店餐廳都有free wifi,我六日都只係用左唔夠1G主要係搵路上下FB咁。張卡可以寄比你用唔好嘥,你有需要就pm我。

會安晚上著左燈籠好靚,我下午三點幾由峴港出發,食埋晚餐七點幾回程。有d酒店有free shuttle車住客去會安,可以check in時問問。車程半小時,值得一去。越南中部呢到真係幾多嘢遊,我同家人都好鐘意,仲plan定下次再去玩耐d。

男爵府

會安。如果識踏單車,可以租一天慢慢玩。唔知大定細,我覺得不用跟團。HK$15全日(我無講價)

大宅

TOleung 發表於 16-12-22 15:40
剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日 ...

多謝tips, 我去 trip advisor 都睇到話水浸,好彩你最後嗰幾日好天。我老公訂咗 wifi 蛋,所以唔使上網卡了,謝謝 kind offer. 反而我諗緊使唔使買電話卡,我訂咗一日順化 private tour, 會安諗住book 同一間公司嘅 car transfer, 順便上 Marble Mountain,有本地電話可能方便聯絡。

我住間酒店去會安要收錢,訂車仲平過佢,又唔使就時間。Marble Mountain 你覺得要玩幾耐呢?有冇平靚正嘅海鮮美食推介呢?

大宅

chanms 發表於 16-12-22 16:12

會安。如果識踏單車,可以租一天慢慢玩。唔知大定細,我覺得不用跟團。HK$15全日(我 ...

我都好想單車遊呀!係咪去到會安好多舖頭有得租,啲單車 ok 嗎?使唔使人帶路定自己周圍遊都 ok 呢?我見 trip advisor 好多鬼佬都join bike tour話好正, 但我未定幾點到唔想預先 book

大宅

TOleung 發表於 16-12-22 15:40
剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日 ...

想問埋由落機攞行理,搞落地簽證,買埋電話卡要預幾耐呢?HSBC 撳錢收手續費嗎?同機場找換店差得遠嗎?

男爵府

SUEMAMA 發表於 16-12-24 10:59
我都好想單車遊呀!係咪去到會安好多舖頭有得租,啲單車 ok 嗎?使唔使人帶路定自己周圍遊都 ok 呢?我見 ...

周街都有單車店。我就揾間在大街,易揾得翻麻!
唔洗羡慕鬼佬,試下啦。唔洗訂定。到時望清楚環境,才租都未遲!

男爵府

SUEMAMA 發表於 16-12-24 10:59
我都好想單車遊呀!係咪去到會安好多舖頭有得租,啲單車 ok 嗎?使唔使人帶路定自己周圍遊都 ok 呢?我見 ...

電話可以上網,用google map。單車車身通常有個電話。到時有咩問題問人。會安除了靚景、小賣店、Cafe ,仲可以按摩,食傳統越南牛河。很多會吃埋晚飯才回程。我地兩公婆揸住架單車周圍去。
就算遲左洒店shuttle bus,可以搭的士。
峴港打的很方便,大部分都是看表的。上車前問清楚。

大宅

SUEMAMA 發表於 16-12-24 10:53
多謝tips, 我去 trip advisor 都睇到話水浸,好彩你最後嗰幾日好天。我老公訂咗 wifi 蛋,所以唔使上網卡 ...

Marble Mountains簡單行一部份的話,個零鐘都得,行曬我估三個鐘內。海鮮我去左間酒店員工推介的,自己坐的士去唔遠,到達時見到一大枱國內團幾驚中伏,但埋單又ok唔貴,海鮮新鮮味道亦唔錯。如有需要可以睇張收據有地址。

大宅

SUEMAMA 發表於 16-12-24 11:02
想問埋由落機攞行理,搞落地簽證,買埋電話卡要預幾耐呢?HSBC 撳錢收手續費嗎?同機場找換店差得遠嗎?
...

我唔係做落地簽,不過落機時有廿人到排隊辦證。買上網/電話卡好快,有幾個counters。HSBC ATM收港幣廿蚊手績費。

大宅

chanms 發表於 16-12-24 13:50
周街都有單車店。我就揾間在大街,易揾得翻麻!
唔洗羡慕鬼佬,試下啦。唔洗訂定。到時望清楚環境,才租都 ...

好的,謝謝!我都好期待會安單車之旅!

大宅

TOleung 發表於 16-12-24 13:58
Marble Mountains簡單行一部份的話,個零鐘都得,行曬我估三個鐘內。海鮮我去左間酒店員工推介的,自己坐 ...

唔該哂!餐廳係咪海灘區?雖然睇唔明越南文,但咁多item咁嘅價錢真係唔貴喎!

首頁

尾頁

跳至