單親天地

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

原帖由 可可爸爸 於 09-1-5 22:57 發表

I am doing fine

You are a great dad!
我但求能夠一一去數清楚......

大宅

畀面勳章

原帖由 可可爸爸 於 09-1-6 18:30 發表
Thanks! 諾姨薯薯

傻啦~
唔洗thanks啦~
你叫我薯薯啦^^

男爵府

原帖由 88ofsun 於 09-1-5 20:48 發表

花時間在女兒身上當然是值得的,只不過有時我真係力不從心!

可能一來要工作, 一來要湊女, 又要兼顧家務.......所以你覺得累.
單親父母要工作, 又要湊小朋友真的很吃力, 你們已很叻了, 不要氣餒.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原帖由 可可爸爸 於 09-1-6 18:30 發表
Thanks! 諾姨薯薯

可可爸爸,單親結識確實不易,慢慢啦,首先你要試下踏出第一步,試下帶埋小朋友參予一些單親活動,認識下其他有共同經歷既人啦。我既經歷係我有兩個小朋友,現在男朋友都係單親,有自己孩子,我地拍拖都會帶埋小朋友出黎,因我地覺得大家唔惜大家既小朋友既話就唔好一起啦,帶埋小朋友去街可以睇下大家點對小朋友添。相處當然會有困難既,但如果有心就會大家想辦法去解決架啦。

大宅

我都做左.4年多單親MA MI了.都有諗過搵一個陪下自己..不過冇人會鍾意我咁既身世....

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔經唔覺我已做了單親媽咪6年了,離婚後無幾耐就同另一個人開始拍拖,那時仔仔因為仲好細(差唔多3歲),佢地既相處完全冇問題,但當日子耐咗(都差唔多5年),佢就會開始覺得想過啲真正的二人世界既生活(因為我地唔係一齊住),同埋始終唔係佢個仔,好多時佢都會唔係好鐘意我教仔既方式,有時我都唔知點分配啲時間好,所以最終佢搵到一個冇小朋友既女仔,我地就分開la.
依家差唔多一年la,由開頭好唔慣,到依家反而enjoy同仔仔既生活,鐘意做咩/去邊都唔駛同人再交代,鐘意同仔仔去邊都得,又唔需要再憺心仔仔會唔會唔小心激嬲佢,全部啲時間都可以自己安排到,順便教埋仔仔失戀唔係咩大件事嚟架 好彩仔仔好細個已接受佢係一個單親家庭,但有時佢都會掛住爸爸既:-|
當然如果緣份再到,我都唔會唔要既 但我覺得真係順其自然啦,要搵到一個錫我又對仔仔好既真係唔係咁易,如果遇到既係唔鐘意我個仔,我寧願唔要.

洋房

原帖由 Lovely媽咪 於 09-1-8 18:30 發表
唔經唔覺我已做了單親媽咪6年了,離婚後無幾耐就同另一個人開始拍拖,那時仔仔因為仲好細(差唔多3歲),佢地既相處完全冇問題,但當日子耐咗(都差唔多5年),佢就會開始覺得想過啲真正的二人世界既生活(因為我地唔係一齊住) ...

所以我個人覺得單親都不要太執著要找另一半 , 時間分配這個問題是單親家庭的最大困難 , 而且香港人很多也接受不到有小孩的伴侶 , 機本上覺得各位單親爸爸只有三個可能 ! <

1.單身到兒子自立後才找伴侶 <註 : 到時起碼40歲以上 >
2.找個同病相憐的人 , 起碼大家也明白對方的處境 .
3.返大陸找返個 , 不過某程度上也有一定風險 <自己想想有什麼風險啦>

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原帖由 dennishk 於 09-1-8 20:24 發表

所以我個人覺得單親都不要太執著要找另一半 , 時間分配這個問題是單親家庭的最大困難 , 而且香港人很多也接受不到有小孩的伴侶 , 機本上覺得各位單親爸爸只有三個可能 ! <

1.單身到兒子自立後才找伴侶
2.找個同 ...

時間分配確實好大問題架,我重要返工,重係好忙個隻,所以我男友都會投訴架,但我解釋比佢知,佢初識我已經知我係單親,有兩個小朋友要照顧又要返工架啦,唔好而家先黎投訴囉,如果佢接受唔到就算啦,我唔會勉強,我會將份感情咁睇,佢先要了解我既處境然後嘗試去適應,適應唔到就拉倒,無謂浪費大家既時間,我亦唔會將呢段感情係短時間內睇得太重,睇黎好現實,但其實的確係咁既情況囉。

大宅

各位單親爸媽, 你們好!
看到這個topic有些感慨, 我已當了單親媽媽四年了, 每日除了上班外, 其餘時間也會奉獻給囝囝, 就算偶然約朋友出街吃飯也會帶他一起出席, 可以說囝囝幾乎佔據了自己生活圈子的全部, 生活雖然忙碌又辛苦, 但見到囝囝一日一日健康地成長也很心滿意足, 但有時在街上見到別人一家大細幸福的樣子也會很羡慕, 亦覺得對囝囝唔往, 要他在單親家庭長大, 令他無父愛, 是我欠了他的, 所以我會盡全力去愛他和保護他. 老實說, 有時我亦很希望再有個新新開始, 有個人能在自己身邊默默支持和鼓勵自己, 給囝囝一點父愛, 但我不敢強求, 因我知道囝囝在我心命中才是最重要的, 我明白要找一個愛自己又愛囝囝的人是很難很難的, 雖然真愛難求, 但我也很希望能在這裏認識多些單親爸媽, 希望大家可以做個朋友, 分享下湊仔心得和互相鼓勵下, 希望你們不介意 / 願意和我做朋友啦! 多多指教.

民房

原帖由 teletubby 於 08-12-7 12:07 發表
Life must be go on no matter you are afraid of making new boyfriend or girlfriend. I think we have to offload everything related to ex-husband and ex-wife thoroughtly. If not, just say you want to mee ...

I agree with you.
But it's really hard to offload "everything" related to Ex- especially there is a child from you and he/she.

My boyfriend also left me when I was pregnant.
Lucky, Jesus gives me supports in these days, now, my baby is just one month~

Every single parent, I totally support you!!!
Because Jesus Christ loves you!!!

禁止訪問

別墅

原帖由 可可爸爸 於 09-1-19 16:01 發表
Jesus doesnt love us, if he does, why we all become single parents. All i can say is Jesus likes to play games with us

agree with you

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 可可爸爸 於 08-12-4 18:51 發表
我已經做了2年單親爸爸, 有時我真的想開始新的關係, 但我怕. 你有同樣的問題嗎?如果您不介意, 您可以在這裡分享您的感覺

怕就一定有架啦~~~
d經歷太太太恐怖啦= =

禁止訪問

禁止發言

男爵府

同我嘅諗法一樣, 佢唔希望我放工,放假去街唔帶埋佢, 所以我好少咁做, 而家嘅生活就係番工放工

原帖由 88ofsun 於 09-1-4 21:22 發表
查實,這可能是我的問題!自從她媽媽離去後,我盡了最大的努力照顧她、期望將她成長路上的遺憾降至最低。就“出去鬆一鬆”的問題而言,其實我不是“不能”,而是“不為”。因我覺得將她“拋”給工人或其他人,我會有一種莫名的罪 ...

大宅

我都做左單親媽咪2年啦
唔覺唔覺時間過得真係好快
不過有時都幾難過架
特別係唔開心嘅時候
真係好想有一個人係自己身邊安慰下自己
但係呢一個人真係好難搵
搵到又怕佢唔好
同埋佢又未必會接受到我有個囡囡
決心忘記~收拾心情~要努力慢慢走出呢個困局

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實老公離開左我同仔仔之後,我無諗過發展第二段感情,因為我都仲係好愛佢,唔會諗住發展感情,到而家已經經兩年,開始慢慢放低,有諗過搵過第二個,但係我知道自己只當佢係水泡,所以唔想搵第二個,唔想自己累左人,之前曾經有男仔想同我發展,但係我唔想,唔想累左佢.......我未放得低都唔想搵第二個

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-2-1 02:57 發表
其實老公離開左我同仔仔之後,我無諗過發展第二段感情,因為我都仲係好愛佢,唔會諗住發展感情,到而家已經經兩年,開始慢慢放低,有諗過搵過第二個,但係我知道自己只當佢係水泡,所以唔想搵第二個,唔想自己累左人,之前曾經 ...

同我老公分開左咁耐我都仲係好愛佢好想可以同返佢一齊但係我知我同佢已經係無可能,因為佢而家只愛佢現任女朋友,無論我點同佢傾甚至求佢,佢都唔肯再同返我一齊,但回望返我地分開嘅原因...明明唔係我唔岩點解換轉會係我去求佢一齊返...
決心忘記~收拾心情~要努力慢慢走出呢個困局

首頁
45678...12

尾頁

跳至