自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

繁忙時間我和女兒一起坐巴士, 兩個人坐兩個位, 應該算正常吧!

但可能由於係繁忙時間啦, 要企係到既人見到個妹妹自己一個坐, 就會俾啲好不滿既目光我看........

有時女兒大聲笑或說話時, 不滿既目光就更多了!

好好過每一天......

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jacquesau 於 08-12-5 09:33 發表
繁忙時間我和女兒一起坐巴士, 兩個人坐兩個位, 應該算正常吧!

但可能由於係繁忙時間啦, 要企係到既人見到個妹妹自己一個坐, 就會俾啲好不滿既目光我看........

:bashf ...

如果小朋友無比$, 而媽咪又可以抱住小朋友的話, 我會抱住小朋友坐.

水晶宮

我自己做法係, 就算俾左小朋友錢, 見到人太多而又有需要讓座, 我都會抱起小朋友

珍珠宮

搭巴士4歲以下唔占位唔使錢, 如果係我我會抱住佢.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

講真..
有咩所謂呢..
呢邊多數一見到有小朋友同mami會俾佢地坐..
小朋友2歲已經開始好少有人抱住坐..

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

3歲搭巴士唔駛俾錢,人多時一定要抱住。
如果有俾錢,假若自己唔係拎住超多野,都應該盡量抱住佢,盡可能讓位俾有需要人士,同時亦可教仔女禮讓同體貼別人,係一堂好好嘅公民品德教育課。
盡我一己之力,發放正能量!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁如果你個女無比錢, 就拈左個位, 難怪比人眼望望個喎

原文章由 jacquesau 於 08-12-5 09:33 發表

:bashf ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔4歲半,人多我都會抱住佢,其實抱住佢都唔係好辛苦姐

男爵府

未夠秤付車費果陣,
多數都抱住,
因為亞仔比較"痴"身.
(果架車冇乜人,
而亞仔又肯自己坐的話,
都會比佢自己坐一個位.)

家陣要付車費,
亞仔有時都仲坐我大脾,
我唔覺得辛苦,
反而好溫馨.

複式洋房

原文章由 召藥師 於 08-12-5 09:44 發表
如果有俾錢,假若自己唔係拎住超多野,都應該盡量抱住佢,盡可能讓位俾有需要人士,同時亦可教仔女禮讓同體貼別人,係一堂好好嘅公民品德教育課。 ...

完全同意!
我同女女坐巴士/地鐵, 佢一見到有空位,
就話要坐, 我就教佢要比人地坐,
咁佢就為猛叫d哥哥姐姐坐,
人地唔坐都係咁叫

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我囡有時要扭自己坐, 如果我唔坐佢隔離會好危險, 不過我又未試過俾人睥喎, 有時得一個位,
我俾啊囡坐, 0的人多數會讓個位俾我坐埋啊囡隔離, 有時我都唔係幾好意思架~~
我個囡得個十幾個月人仔咋~~
不過扭起上黎都幾麻煩架~~

珍珠宮

抱住佢一齊坐唔係唔得, 但我自己一個大手袋, 再加個女一個書包, 基本上一個座位係無可能容納得哂架喎......唔同mtr, 如果佢一個人坐, 我又未必企到係佢前面, 好難control到佢啲行為......如果無大肚婆, 老人家等有需要人士, 我都係不理別人目光, 照俾個女自己坐.....

我其實好小帶呀女係繁忙時間坐長途車, 都係一兩次, 所以問下大家意見......

不過我自己就試過好幾次要抱住個女企係巴士到由屯門出到美孚先有位坐, 又試過由九龍灣企到去粉嶺先有位坐.....

大宅

平時無咩人.. 我都會比佢一個人坐
但到人多時 ~ 我就會抱起佢 .. 將個位讓比人

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 jacquesau 於 08-12-5 10:03 AM 發表
抱住佢一齊坐唔係唔得, 但我自己一個大手袋, 再加個女一個書包, 基本上一個座位係無可能容納得哂架喎......唔同mtr, 如果佢一個人坐, 我又未必企到係佢前面, 好難control到佢啲行為......如果無大肚婆, 老人家等有需 ...

咁如果妳有妳難處,就更係自己同個女都有得坐啦!但係就一定要俾車錢,有人嘈起上黎都心安理得先。

如果冇俾錢,一係當初揀個近路口嘅孖座,多人時留番開邊個位俾小朋友坐,妳手上物品可掛係個扶手度,自己就冇咁辛苦啦。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 jacquesau 於 08-12-5 10:03 發表
抱住佢一齊坐唔係唔得, 但我自己一個大手袋, 再加個女一個書包, 基本上一個座位係無可能容納得哂架喎......唔同mtr, 如果佢一個人坐, 我又未必企到係佢前面, 好難control到佢啲行為......如果無大肚婆, 老人家等有需 ...

因為3歲唔使比錢, 我通常會比小朋友坐, 自己企.

子爵府

同意, 如果覺得一個位唔够, 我諗就算小朋友够唔够秤都要俾定多一個位錢, 咁如果真係有人要嘈, 都可以話我俾左錢....

不過而家我見好多坐巴士既大人帶二個應該係番緊kindergarten既小朋友都唔俾錢但係又坐晒人地啲位, 仲要係坐3個位...., 見到有需要既亦不讓坐呀

原文章由 召藥師 於 08-12-5 10:09 發表

咁如果妳有妳難處,就更係自己同個女都有得坐啦!但係就一定要俾車錢,有人嘈起上黎都心安理得先。

如果冇俾錢,一係當初揀個近路口嘅孖座,多人時留番開邊個位俾小朋友坐,妳手上物品可掛係個扶手度,自己就冇咁辛苦啦。 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個女8歲喇, 如果真係長途車, 見人企又真係好辛苦, 有需要我都會抱佢架 , 難得sweet一下
不過如果自己都一袋2袋, 咁又真係做唔到lor

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 jacquesau 於 08-12-5 10:03 發表

總之人人上車都想搵到位坐架啦,如果可以讓個位比應該讓的人坐就讓啦,人係成日掉轉唔到返轉頭架.

好多人攰果時好想人讓位比佢,但到佢又未必會肯讓位比需要的人,大家都只係人唔係神,好多人會用好討厭眼光睇住果d有位的細路,係道又玩又企又跳又嘈,不過佢地又會容忍自己d仔女咁做者.

同樣道理,果d見你個細路一個坐就會想係抱起讓個位出來,但可能到佢自己時都唔會抱小朋友.

所以你覺得可以讓就讓law.
<br><br>

男爵府

係. 好同意. 雖然我亞囝都3歲幾, 不果依家搭地鐵, 有時都有人讓位比我囝囝坐, 我一般都會拒絕, 叫佢留返比有需要人坐.
原文章由 召藥師 於 08-12-5 09:44 發表
如果有俾錢,假若自己唔係拎住超多野,都應該盡量抱住佢,盡可能讓位俾有需要人士,同時亦可教仔女禮讓同體貼別人,係一堂好好嘅公民品德教育課。 ...

珍珠宮

其實坐巴士有無俾車錢真係無人知, 我就算有俾, 啲人都當我無俾!唔同小巴, 所以我覺得坐小巴重好....因為俾咗錢就有權佢自己一個坐, 無得argue......

如果坐mtr, 我會俾佢自己坐, 企係佢面前.....

首頁

尾頁

跳至