婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

事件(1)尋日99無啦啦打比我媽,開場白問我媽「丫⋯阿嫂幾時生日架?」咁我媽以為我個迷信99又唔知要夾啲咩?咁同佢講啦。講完「哦⋯仲以為同阿仔差唔多月份生日」跟住就同我媽講黎緊21冬想叫埋我媽黎食,我媽就話「唔好,你地一家人自己食啦」大佬⋯一早已經約好左17/12同埋姑仔個啲一齊食架啦。你唔係仲要霸埋21號想我地返黎再同你食丫嘛
事件(2)跟住又問我媽知唔知我屋企密碼(我搬左黎新屋兩年,係用密碼鎖,有比咭我daddy n mammy,無比6299)。但我媽就醒目話「唔知架。我都唔知佢地屋企密碼」我媽都有同佢講想探個孫咪過我媽個邊,因為平時我媽幫我湊日頭,我放工返我媽度食埋飯先一家人返屋企。咁我比鎖匙你上黎咪又係對住4幅牆。又講我以前舊屋咪好啲,佢可以自己上去(因為個時我有比鎖匙佢)舊屋個時就係因為我地成日經歷99無啦啦一個電話黎「我地依家準備落車喇。上緊黎你地度大佬⋯我地咩計劃都比你搞亂晒、取消⋯唔想再咁比你「突然通知」先唔想再比鎖匙你
事件(3)上個月我阿公走左,我需要去兩日大酒店,諗住搵99幫我湊阿仔(佢已經退休,返下pt)但個時問佢,佢就一句覆「唔得呀,要返工」。最後搞左一排先可以安頓好阿仔。99⋯想搵你幫個小忙時又話要返工唔得閒,但又想黎我度話黎就黎玩孫。你當我個仔玩具咩⋯⋯我知你唔係逢指一定要幫我,咁我都係因為全家人要去大酒店先諗住搵個親啲既人幫手,咁一諗起就諗住搵99啦。你成日講到咁想搵個孫,但點知個刻你會認為返pt緊要啲。其實我媽都講唔好怪99喇。不過個次真係搞到我送唔到阿公最後一程,我諗我一定會嬲佢囉

男爵府

畀面勳章

回覆:奇趣99

樓主媽咪好醒,冇爆響口
99真係十個趣,揾親家套料

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

chitosefung 發表於 16-12-14 16:37
樓主媽咪好醒,冇爆響口
99真係十個趣,揾親家套料

我媽係醒目架我99就係成日借我媽巴口叫我返去。之前有次都試過啦。又係咁同我媽講,我媽就話我99開到聲,叫我返去同佢食飯不過今次我點都企硬喇。明明17/12都約好晒全部人食,點解正日仲要同你食呀?我無屋企人架

Jolin_Yuen    發表於 16-12-14 17:55

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好明白樓主啲無耐和憤怒

男爵府

wing421 發表於 16-12-14 16:33
事件(1)尋日99無啦啦打比我媽,開場白問我媽「丫⋯阿嫂幾時生日架?」咁我媽以為我個迷信99又唔知要夾啲 ...
係囉,平時成日話唔俾佢地湊b,但有咩事男家所有人都推三推四唔得閒、約左人、買左飛…… 最後話問朋友借個工人黎幫我湊半日,個工人我又唔識,仲要淨係工人同bb喺我屋企,當時bb得3星期大,唔講湊b我都擔心佢會唔會偷野啦!擺明想由得我自生自滅啦,最後我自己湊返,但依家就變成我唔駛佢地幫而唔係佢地唔幫……

子爵府

小肥楊 發表於 16-12-14 16:55
好明白樓主啲無耐和憤怒

都係呻下姐⋯我知其實我99對我已經無咩,但有時遇到呢啲野真係會炆姐佢仲有個經典野⋯話說佢有次上我媽度,又係探親家為籍口,實際係睇個孫啦。買左啲生果上黎,我媽好客氣咁話「唔使買野上黎啦。大家自己人」我99竟然答「啲橙買比個仔同個孫食架」你上我媽屋企,但啲橙唔係買比屋主,話買比個仔同孫食⋯

小肥楊    發表於 16-12-15 12:15

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 16-12-14 17:01
係囉,平時成日話唔俾佢地湊b,但有咩事男家所有人都推三推四唔得閒、約左人、買左飛…… 最後話問朋友借個 ...

我今次反而係男家其他人肯幫手,係99 say no咋⋯真係咩都睇通睇透⋯⋯

複式洋房

回覆 wing421 的帖子

你99 講既說話都幾....你媽真係好好EQ 同IQ!

子爵府

bobocandace 發表於 16-12-14 17:28
回覆 wing421 的帖子

你99 講既說話都幾....你媽真係好好EQ 同IQ!

99係爆趣添啦⋯⋯

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

明刀明搶都冇咁嬲..

成日借題發揮, 借D以, 小動作先黑人憎到爆燈!

要求永遠多, 得一想二, 世界圍住佢轉咁....

完全明白
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

Jolin_Yuen 發表於 16-12-14 17:57
明刀明搶都冇咁嬲..

成日借題發揮, 借D以, 小動作先黑人憎到爆燈!

我只係諗當日我地有求於你想搵幫忙時,你都會拒絕。咁你唔係諗住我下下都會同你say yes嘛

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 16:33
事件(1)尋日99無啦啦打比我媽,開場白問我媽「丫⋯阿嫂幾時生日架?」咁我媽以為我個迷信99又唔知要夾啲 ...

嘩~~~~你呀媽仲叫你奶奶去佢到睇孫~~~一陣日日上去睇你就暈低啦~~~到時又出之前果招~~失驚冇神話自己係樓下上緊黎~~~你呀媽隨時隨地要招呼佢都幾大鑊:" />~~~~

就係太多咁既奶奶出現係我身邊既朋友身上~~~亦親眼見証我老爺奶奶點對大伯外父外母~~~~所以我一開始巳經唔俾我父母既聯絡方式老爺奶奶~~~~我父母真係唔得閒招呼佢地~~~~

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 18:19
我只係諗當日我地有求於你想搵幫忙時,你都會拒絕。咁你唔係諗住我下下都會同你say yes嘛
...

會諗依d~~~佢就唔會咁做呢~~~~

一向都係佢拒絕你就正常既~~~你地拒絕佢就不孝~~不知所謂~~~

大宅

我都好反感佢地一個電話打黎就要stand by 招呼佢,仲要一大班人上黎

Jolin_Yuen    發表於 16-12-15 12:12

子爵府

美菲絲 發表於 16-12-14 18:21
嘩~~~~你呀媽仲叫你奶奶去佢到睇孫~~~一陣日日上去睇你就暈低啦~~~到時又出之前果招~~失驚冇神 ...

咁我媽客氣上都要咁同佢講架。唔會好似我99咁上到我媽屋企,但話啲生果係買比個仔同孫食⋯咁小家

子爵府

黑客 發表於 16-12-14 18:27
我都好反感佢地一個電話打黎就要stand by 招呼佢,仲要一大班人上黎

我C6個時成日都話佢唔早啲講⋯但話完佢下次又係咁所以我老公無話要比鎖匙6299

子爵府

黑客 發表於 16-12-14 18:27

我C6個時成日都話佢唔早啲講⋯但話完佢下次又係咁所以我老公無話要比鎖匙6299

大宅

wing421 發表於 16-12-14 18:30
...

你都好丫,冇俾鎖匙,我呢條咁寶貴既底線始終守唔住,一定要俾,痴根架!仲要成日响唔適當時候打電話黎,阿姐,我湊住個b邊有手聽電話同咁得閒覆你丫,有時間都寧願抖下好過,獲獲打黎講埋d廢話!好嬲呀

子爵府

wing421 發表於 16-12-14 18:28
咁我媽客氣上都要咁同佢講架。唔會好似我99咁上到我媽屋企,但話啲生果係買比個仔同孫食⋯咁小家:sweating ...

就係怕你呀媽講客氣說話~~~~你奶奶當左通行証~~~到時自己鐘意幾時到就幾時到~~~鐘意幾點走就幾點走~~~~到最後仲要大條道理講句~~~係你呀媽話我要睇孫就去睇既~~

你知有d人幾得寸進尺架啦~~~~唔至對仔女對女婿新抱~~~係以為所有人都圍住佢黎轉~~~所有人都24小時standby俾佢~~~

子爵府

黑客 發表於 16-12-14 18:36
你都好丫,冇俾鎖匙,我呢條咁寶貴既底線始終守唔住,一定要俾,痴根架!仲要成日响唔適當時候打電話黎, ...

因為我已經中過一次招啦⋯所以學「精」左

首頁

尾頁

跳至