在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公司有乜野規則最乞人憎??

老闆生日要夾500蚊食飯

子爵府

我朋友間公司唔比人出去食午飯,仲有唔好諗住可以準則收工,仲要間公司係好多親戚係樹做,我聽到真係想

男爵府

我公司食飯得咯9個宇, 出街食極之趕, 係公司叮飯, 一個個排隊輪住叮, 叮得黎都巳夠鍾:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

我以前返過一間公司, 係癲ga:

1) 唔可以著紅色衫返工, 因為老細忌紅
2) 明明無野做都要扮OT, 如果七點前走會遭人白眼
3) 唔可以同啲sales傾計, 因為老細驚會"洩露公司機密" (我係做management既)
4) 公司四圍都有ip cam, 當你行去另一個同事既位傾野超過3分鐘, 老細就會走出黎睇下你地傾乜野
5) 如果要碎紙要俾老細過目你要碎啲乜野 (佢會逐張睇), 而部碎紙機係响老細房入面既, 佢會睇住你碎紙

大宅

原文章由 Flo0602 於 08-12-6 00:25 發表

3) 唔可以同啲sales傾計, 因為老細驚會"洩露公司機密" (我係做management既)
4) 公司四圍都 ...

下.....

竟然有這樣公司?

如果係我可能會 老闆

子爵府

原文章由 Flo0602 於 08-12-6 00:25 發表

個老細係唔係痴線啊

複式洋房

佢一定係做得衰嘢多,怕同事報復,碎佢啲重要文件掛。

咁咪機密嘢都唔好同佢碎就掉咗佢囉。

複式洋房

原文章由 luilui007 於 08-12-5 22:00 發表
我朋友間公司唔比人出去食午飯,仲有唔好諗住可以準則收工,仲要間公司係好多親戚係樹做,我聽到真係想

可以唔俾人出去食午飯既咩? 食飯時間係私人時間喎,佢無得管嗰喎。

子爵府

原文章由 acheng 於 08-12-6 23:29 發表

可以唔俾人出去食午飯既咩? 食飯時間係私人時間喎,佢無得管嗰喎。

正路我諗唔可以的,不過無辦法啦

大宅

好媽媽勳章

原文章由 horse_ma 於 08-12-6 22:17 發表

下.....

竟然有這樣公司?

如果係我可能會 老闆

唉~ 鬼叫個陣搵唔到野做咩, 咪唯有做住先... 但做左兩個月左右真係頂唔順, 寧願搵少啲都要辭職搵過份工.

原文章由 luilui007 於 08-12-6 22:22 發表

個老細係唔係痴線啊

我覺得佢係神經質 + 自卑 + 小氣 + 忌才囉! 佢成日以為人地會害佢, 所以咪經常疑神疑鬼!

原文章由 acheng 於 08-12-6 23:28 發表

佢一定係做得衰嘢多,怕同事報復,碎佢啲重要文件掛。

咁咪機密嘢都唔好同佢碎就掉咗佢囉。

我雖然唔知佢有無做過啲衰野, 但聽其他同事講佢份人好陰濕, 又鍾意損人利己, 所以佢會咁驚人地"陰"佢都好正常既, 驚有報應吖嘛!

佢自己啲野係張張都要碎ga, 連rough paper都要碎, 仲有佢部碎紙機係連CD都碎到ga, 又好大部喎... 有時我聽到佢放左工之後會係度密密碎野ga...

[ 本文章最後由 Flo0602 於 08-12-7 13:12 編輯 ]

伯爵府

我聽過有公司唔比人在公司食飯, 因為會有人 lunch time 見客, 唔想公司有飯味.

大宅

聽完你地講,我覺得我公司都唔係太差!

不過,就會check住每一個同事上網的次數、時間、上咩網做記錄,仲block咗好多網上唔到,msn,icq等等一概唔上得!(因為公司係有必要上網check料,所以唔cut得)

原文章由 chanwendy 於 08-12-7 14:33 發表
我聽過有公司唔比人在公司食飯, 因為會有人 lunch time 見客, 唔想公司有飯味.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我公司相反, 唔俾人係自己個位食飯, 就算帶飯都要企係個好細既茶水間食, 仲要好多人迫埋一齊。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友的公司也是規定不可以外出午膳, 可以外賣送來, 不過公司就負責每人最多30元午餐費用, 因為他們的工作性質是提供外傭服務, 午飯時間有許多客人到訪查詢等等, 所以他們不能外出.

原文章由 luilui007 於 08-12-5 22:00 發表
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

"我公司相反, 唔俾人係自己個位食飯, 就算帶飯都要企係個好細既茶水間食, 仲要好多人迫埋一齊"
our company too - no smelling food in the cubicle. but lucky we have flexi lunch hour, from 12-2:00. so lunch room - not that many people - usually only me and the other girl.

大宅

嘩,你就好啦!公司仲有2個鐘頭食飯時間,依家好少有架啦!

原文章由 doggie 於 08-12-16 00:53 發表
"我公司相反, 唔俾人係自己個位食飯, 就算帶飯都要企係個好細既茶水間食, 仲要好多人迫埋一齊"
our company too - no smelling food in the cubicle. but lucky we have flexi lunch hour, from 12-2:00. so lunc ...

別墅

就係每次清潔亞姐放假就要admin幫忙掉垃圾.
其他部們唔洗理!
每次開完生日會或party必定要admin清潔, 其他部們同事食完就散唔洗幫手!
遲到每個月多過3次又多過15分鐘要扣人工但又冇ot錢喎!
以上規則重要係人事部經理自己定, 你話死唔死.

別墅

我公司人事部經理仲會check人上網和e-mail和msn 等內容, 冇私隠.

大宅

1. lunch hr 係公司食飯,食完仲有時間做下自己野,就叫做工作時間做自己野,。
2. 以前放工做晒野準時走,就會比老闆問做乜咁早走。
3. 由於個個都早走,宜家老闆要我地走之前問過佢先走得。

伯爵府

虎到金來勳章

我覺得一間公司無制度就最乞人憎

首頁

尾頁

跳至