自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

大家好, 我係男, 第一次上黎註冊同留言, 有D相處問題想請教大家, 唔該你地先!

我同女友同為30歲, 已一齊年半, 上星期同女友係whatsapp嘈交, 嘈到一半女伴話"大家分開下, 對大家都會好D", 我承認自己係比較急同衝動既人, 我即時問佢"唔好留條尾, 咩叫分開下", 女友覆"ok, 咁分開"

之後我再補句"如果大家想停(關係), 你大可打過黎, 我開心樂意接受", 火庶眼, 講完第二秒已經後悔。佢真係打黎, 我無勇氣聽。之後搵佢都無回音, send whatsapp已讀不回。

請問有咩可以做? 已認定其為人生伴侶。
謝謝各位朋友。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

女仔都係要人氹,去接下放工,認下錯咁啦

水晶宮

首先,因咩事嘈先?

男爵府

你唔改都無用
氹返來做咩啫

tkkmama    發表於 16-12-20 14:08

侯爵府

牛年勳章

女仔就算幾嬲你一樣會睇你Whatsapp msg,上面有幾句其實你可以話返俾佢知,例如"我承認自己係比較急同衝動既人, 火庶眼, 講完第二秒已經後悔。佢真係打黎, 我無勇氣聽。已認定其為人生伴侶。"等等。
都係唔覆都正常,因為女仔都要tum下,買份小禮物,或佢喜歡食嘅嘢,去接佢放工

子爵府

好多事説話說得太盡,就恨錯難翻
唔係話認定就大哂,結左都可以離婚啦
不知道為何嘈,只知你一嘢去到咁盡,女仔好難落台
首先改改自己把口,然後去接女友收工認真道歉

珍珠宮

要知道係因咩事嘈先得
老實講,女仔去到咁決絕,你地嘈交既問題好可能唔係一朝一夕發生

複式洋房

......

珍珠宮

mcdonalduncle 發表於 16-12-19 22:52
大家好, 我係男, 第一次上黎註冊同留言, 有D相處問題想請教大家, 唔該你地先!

我同女友同為30歲, 已一齊年 ...

嘈咩先?
個人原則問題,我覺得若你覺得重要便應該堅持,但盡力說服對方接受(不是要對方跟你做),能容納對方不同異見,才是成熟表現。
不一定氹回來委屈求全一定有好結果,想清楚再找對方傾下啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果得半年貨仔,應該仍sweet sweet,叫得「分」,女仔可以好絕。
當日唔接電話,已好難收番。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

女仔做得咁絕 相信都已經要說再見了

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

複式洋房

....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

She is already sick and working OT, what she needs is comfort from you. Instead your are selfish and think of yourself only, then you said something mean to her. Of couse, when she is sick and overworked, she will be short fused, what do you expect.

She merely asked for a cooling down period, yet you pushed her to the limit. You forced her into a corner. What do you expect the result to be. The one who should love and support her when she is down force her to make a decision: together or break up permanently. You do not even allow her to 'leave a tail" , ie. she merely asked for a cooling down period, you are the one who forced the relationship to an end.

With a personality like that (self-centered, impulsive and mean), you are not ready to be anyone's boyfriend yet. What good is making up with her if you never change. You two will just quarrel again. Better break up now than divorce later, even worse when you have kids.

PhoebeWan    發表於 17-1-12 17:20
SavannaCrutchet    發表於 17-1-7 21:16
將軍澳賢妻    發表於 17-1-6 00:02
jopig    發表於 16-12-20 15:57
tkkmama    發表於 16-12-20 14:13

伯爵府

好媽媽勳章

mcdonalduncle 發表於 16-12-19 23:21
可以講多少少背景

識左九年, 拍左年半。

「佢最近已多次講過長時間氣管敏感,同工作好忙...但係我whatsapp佢講左D埋怨既難聽說話...」

難聽到,可能令佢覺得你只顧自己,都已經又忙又唔舒適,冇獲得你關心,仲要受你氣,既然一齊唔開心,就不如算。

呢個係女友諗法,我估。你識左佢咁耐,覺得佢耳仔軟唔軟?可唔可以tum架?點你都要試tum架啦,因為係你講左錯野先,tum的過程,對路的話就狂爆tum,死纏難打,見唔對路的話,例如價值觀差距太大之類,唯有算數。

男人,唔好嘗試在女人脆弱時,踏多一腳,咁好大鑊。

複式洋房

....

水晶宮

回覆樓主:

如果係我睇到呢d內容,我都一樣會回你,ok分手仲要唔係講笑嗰隻,我同你女友1樣性格,回得分手的話絕對思前想後

你一定每日1電話,唔電話都whatappp講好耐嗰隻,但又冇乜野講,冇回應冇話題又唔收線嗰隻!有冇猜錯? 如果猜對才後續再談

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

mcdonalduncle 發表於 16-12-19 23:35
其實已經死晒狗真心認錯
最近趁放假我亦已經好好反省, 有信心去解決

幾耐冇送花?冇接放工?whatsapp太無誠意。

我上當年就係咁啦。當時,個男仔要耐唔耐出trip,每次出trip我都會叮囑佢執齊行李,我地只係拍拖,唔係同居,提佢,都只係傾電話或者message提,唔係真係會幫手pack 行李。

直到有一次,我最敬愛的伯父急病死左,全家人都唔接受到,我嫲嫲仲健在,白頭人送黑頭人果種,個心痛到咁多年都仲係痛。

呢次,咁橋佢又係出trip,我message 左佢一句 "good trip, take extra care in freezing U.K.",然後隔左好幾個鐘,佢長篇大論打左篇文來,話我唔夠關心佢,冇提佢帶隱形眼鏡、厚衫、厚襪之類。

我好嬲,咩事?佢根本個個月都要飛,即使我冇一樣一樣提,佢都唔會唔識得執行李架。我而家有白事喎?要被關心喎?跟著,我話既然大家咁唔高興,不如冷靜下,我唔想鬧交。佢呢,就咁飛左,有send message say sorry,當時我覺得,只要你打黎親口講句對唔住,我或者係可以原諒,但佢只係message。然後,隔左個幾星期,佢返來香港,而我又忙白事,足足有個幾月冇見。

果個幾月,我竟然覺得「唔洗受你氣,其實都好」,然後,我的起心肝分手,因為,我覺得佢太自我中心。之後,佢做左好多野去tum我,我唔感動,甚至轉埋工。如果呢一切,佢早一個月做,我知道我唔會咁決絕地分手架。

所以,如果你真係有心tum返佢,唔好冷卻左先tum,冷靜=冷淡,錯架,如果想好返,chur佢。

topyy    發表於 17-1-1 21:09

複式洋房

....

首頁
12345...8

尾頁

跳至