跳至

首頁

尾頁

大宅

依家手上有兩個offer,鄰舍全日同肖珍pm,聽聞兩間都係happy school,我驚課程太淺,升上小學會好辛苦,各位元朗媽媽,如果係你地會點揀,請給予建議,謝謝!

複式洋房

Nancy00111 發表於 16-12-22 18:58
依家手上有兩個offer,鄰舍全日同肖珍pm,聽聞兩間都係happy school,我驚課程太淺,升上小學會好辛苦,各 ...

me too. 不過我決定揀肖珍

男爵府

我大仔係肖珍畢業生,今年小二,升小完全無問題!

大宅

Jessielam0515 發表於 16-12-22 19:21

其實我其中一個考慮原因係因為小朋友依家讀梗鄰舍N班,但鄰舍一星期只得一堂英文堂,我擔心佢上小學跟唔上,所以我先考慮轉校,但我真係揸唔定主意,始終佢都反學識左d朋友,我怕小朋友唔開心

複式洋房

Nancy00111 發表於 16-12-22 20:52
其實我其中一個考慮原因係因為小朋友依家讀梗鄰舍N班,但鄰舍一星期只得一堂英文堂,我擔心佢上小學跟唔上 ...

肖珍都係一星期先得一日英文堂,如果家長需要返工既,梗係揀全日班既好

大宅

Jessielam0515 發表於 16-12-22 19:21

你小朋友依家都係讀緊鄰舍N班?

複式洋房

肖珍

大宅

skccat 發表於 16-12-22 21:18
肖珍都係一星期先得一日英文堂,如果家長需要返工既,梗係揀全日班既好
...

原來肖珍都係一星期得一堂英文堂,咁我更加要諗清,其實小朋友有婆婆湊,半日全日都可以,肖珍鄰舍好似都差不多,肖珍近屋企,鄰舍要搭一程車,我諗緊日後要上興趣班反鄰舍全日點安排?好似反半日易安排d!
元朗四大係得肖珍收,可能我被四大呢個名吸引左,總想説服自己讀,其實肖珍有咩好?

大宅

Nancy00111 發表於 16-12-25 09:05
原來肖珍都係一星期得一堂英文堂,咁我更加要諗清,其實小朋友有婆婆湊,半日全日都可以,肖珍鄰舍好似都 ...

up

大宅

Nancy00111 發表於 16-12-25 09:05
原來肖珍都係一星期得一堂英文堂,咁我更加要諗清,其實小朋友有婆婆湊,半日全日都可以,肖珍鄰舍好似都 ...

其實我聽唔少肖珍用家都讚肖珍好好,老師有愛心,小朋友返學又開心,多參觀活動,又有家長講座。係唔知點解baby kingdom 咁多人話肖珍唔好。

大宅

建議睇教育局嘅視學報告參考下,起碼中肯。

大宅

rabit730 發表於 16-12-28 11:06
建議睇教育局嘅視學報告參考下,起碼中肯。

我睇過,但好似好唔update,因為鄰舍份報告係2015年,而肖珍份報告係2011年,差咁多年老師都轉幾手啦!
如果只睇呢份報告,鄰舍好似好過肖珍。

複式洋房

Nancy00111 發表於 16-12-28 14:55
我睇過,但好似好唔update,因為鄰舍份報告係2015年,而肖珍份報告係2011年,差咁多年老師都轉幾手啦!
如 ...

教育局幾年先做一次同一間幼稚園嘅視學報告

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:依家手上有兩個offer,鄰舍全日同肖珍pm,

原帖由 Nancy00111 於 16-12-22 發表
依家手上有兩個offer,鄰舍全日同肖珍pm,聽聞兩間都係happy school,我驚課程太淺,升上小學會好辛苦,各 ...
你既case建議轉肖真, N班小朋友其實仲好自我的, 同同學未太互動, 轉校好快適應, 而肖真又近便的, 老人家湊又方便的, 加上名氣大的環境好的, 有時間剩的話可K2K3外補下英文

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

piglet0529 發表於 16-12-29 06:16
你既case建議轉肖真, N班小朋友其實仲好自我的, 同同學未太互動, 轉校好快適應, 而肖真又近便的, 老人家湊 ...

多謝你意見,我真係怕揀錯,同埋見到bk咁多媽媽話肖珍唔好,令我有d卻步,我要認真考慮一下。

複式洋房

Nancy00111 發表於 16-12-29 08:54
多謝你意見,我真係怕揀錯,同埋見到bk咁多媽媽話肖珍唔好,令我有d卻步,我要認真考慮一下。
...

可以PM我,我大女肖珍,細女鄰舍N。我prefer肖珍

洋房

Jessielam0515 發表於 16-12-29 10:32
可以PM我,我大女肖珍,細女鄰舍N。我prefer肖珍

我都見到好多post 話肖珍唔好, 佢收左我女pm ,我都仲諗緊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Chloeccccc 發表於 16-12-29 11:01
我都見到好多post 話肖珍唔好, 佢收左我女pm ,我都仲諗緊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

其實大家有冇notice到,bk成日講肖珍唔好既,得果幾個ID。加埋肖珍廁所問題,所以有“太多”負面評價。而我覺得肖珍課程設計合理,重視品德和性格培養,囡囡好鐘意返學。

複式洋房

其實我都覺得如果肖珍咁差,唔會咁多人報名啦⋯⋯我有親戚讀緊都話ok...似有人特登抺黑⋯想人地放位出黎咋(emoji)(emoji)

大宅

我都係心儀肖珍,可惜無收到阿仔,元朗四大都無我份,只有懷恩 麗晶收左。

首頁

尾頁

跳至