自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如果兩份稅單都收到 ,係唔係兩份都要交呀 ?定係只需要交個人入息稅單? 因為稅局電話繁忙 ,沒有位置畀我輪候, 明天又開始放假, 所以只好勞煩大家,謝!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果選擇個人入息課稅,已經包括左薪俸收入,唔應該有2份稅單。

禁止訪問

伯爵府

lala12345678 發表於 16-12-23 18:00
我之前same case, 自己只交personal assessment , 之後,税局寄欠税單比我,我打去問,税局話兩張都要交
...

謝謝兩位解答 !我朋友話只需要交個人入息課稅, 至於薪俸稅單只是給我參考有何分別, 但我見兩張稅單的交稅期限不一, 不禁有啲疑惑 ,看來真是人言人殊 ,不過如果你問過稅局 ,可能真係兩張都要交喎! 點解唔一次過把所有徵税都加入個人入息課稅呢?????

大宅

hkaa 發表於 16-12-23 18:29
謝謝兩位解答 !我朋友話只需要交個人入息課稅, 至於薪俸稅單只是給我參考有何分別, 但我見兩張稅單的交 ...

兩張都要交。個人入息稅果張係餘下部份,你應該見到薪俸稅果張個數係個人入稅果張扣左出來。兩張加埋先係你總共要交既稅款。

wcpcelia    發表於 16-12-25 18:39

禁止訪問

水晶宮

回覆:要同時交薪俸稅及個人入息稅嗎?

是一定兩張都要交的

琥珀宮

引用:如果兩份稅單都收到+,係唔係兩份都要交呀+

原帖由 hkaa 於 16-12-23 發表
如果兩份稅單都收到 ,係唔係兩份都要交呀 ?定係只需要交個人入息稅單? 因為稅局電話繁忙 ,沒有位置畀我 ...
一定係跟税單去交,只要有寫稅款及交稅期限,就兩份都要交,若果已合併,稅局唔會再出兩份

首頁

尾頁

跳至