興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我隻狗仔由細到大係一年打一次,因為獸醫叫嘅,但呢2年轉左獸醫,就話其實唔駛一年打一次,可以 3 年打一次,係咪真架。。

如果唔打會唔會有咩問題,狗狗已經13歲半,係咪都要繼續打架?

大宅

回覆:狗狗預防針

我都一樣,以前年年打,今年開始無,打算以後3年一次
不過如果你狗狗年紀大,每年俾醫生順便睇下,都未嘗5係有益嘅事

複式洋房

其實因為狗打支針係5合1針黎,抗體最短維持3年,但其中有1隻抗體(鉤端螺旋體)最短維持1年,而呢種菌會傳人嘅,所以佢地有借口話好嚴重,而且每次打針幾百蚊好好搵,所以獸醫會鼓勵年年打針有良心D就叫你3年打一次。

即係話一年打一次針一定係over vaccinating,over vaccinating係好傷隻狗嘅,愈打身子愈弱,打針係為左啲人安心,唔係為左隻狗好㗎,大把唐狗成世唔打針都冇事㗎,因為佢地抵抗力強。

我話係抗體最短維持時間,並唔係隻隻狗都一樣,唔同狗唔到反應。

人類跟本係冇真正咁愛惜過D狗,獸醫診所好多都好黑暗,唔好太信啲獸醫,好多都係為左昆錢,做埋啲野好傷隻狗。

大宅

我想請教吓,每年要打乜預防針架?
我唔係香港住,我呢邊,年年八九月,醫生就會叫打幾支預防針(分開幾次打),記得有呢幾支Kennel cough vaccine, DHPPL, Rabies, Caniflu vaccine。香港唔係咁架? 1年/ 3年先打一次咁方便既...

複式洋房

回覆 大食媽咪 的帖子

DHPPiL即係我地成日話一年打一次嘅針,其實係主人自己決定打唔打,主人自己承擔風險,打針唔係無風險,醫生唔會迫你打。Rabies 我地香港規定3年打一次。
打針唔係打得愈多愈好,其實我覺得有D針係唔洗打好似狗房咳咁,多數係密雜飼養易有啲,多數係新買返黎啲BB狗會中,大過左抵抗力好中左自己都會好返。
其實打針係可免則免,有幾少打幾少對寵物身體會好啲。尤其貓貓都唔出街啲人又年年捉佢去打針,有啲打到皮下瘻。

別墅

Carikw 發表於 17-1-13 01:41
其實因為狗打支針係5合1針黎,抗體最短維持3年,但其中有1隻抗體(鉤端螺旋體)最短維持1年,而呢種菌會傳 ...

多謝你咁詳細嘅解釋

我諗過都係唔幫佢打喇,話晒都叫內老狗,又好少出街,其實我係驚佢而家咁老唔受得啲針,佢之前打完都好易面腫,我唔想佢咁辛苦 ,我只希望佢健健康康同開開心心。。。

大宅

Carikw 發表於 17-1-13 16:09
回覆 大食媽咪 的帖子

DHPPiL即係我地成日話一年打一次嘅針,其實係主人自己決定打唔打,主人自己承擔風險 ...

多謝你詳細解釋!又長知了^^

男爵府

我想請教.如果三年一次(我隻狗狗16年打.咁佢下次是否19年打?)

首頁

尾頁

跳至