跳至

首頁

尾頁

大宅

五個月,餐餐奶喊到死,唔肯飲!!!
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)
而家仲衰...飲得100-150....
次次都聽佢喊... 搞到自己就想跳樓咁濟
兩個幾月已經開始咁... 都無好過

洋房

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)
兩個幾月已經開始咁... 都無好過 ...

我個女都係咁樣 , 一日5餐Total得500幾-600幾 , 佢而家都4個幾月, 我都係被佢搞到人都癲 , 呢排仲衰 , 3點幾(有時4點幾)醒左唔瞓到5點幾先瞓一陣又醒 , 又唔係起身飲奶 , 吹到啤啤聲 , 佢由出世到而家都係咁難湊 , 我直情係快速瘦身...你bb一日食幾多呀 , 瞓得多唔多呢?

大宅

我個仔都係咁.每次都係要分兩次食.
最慘我每朝要晨早帶佢去婆婆度,夜晚先接返佢.搞到我每朝要5點半起身餵奶.勁慘!
後來工人直情食完第一轉,剩返就用匙羹餵佢食.
你都試下.

大宅

回覆 #2 littlemouse2008 的文章

我個仔一日最差食800-950, 我餵五餐奶。次次我都要俾佢折磨一個鐘,一日總會有一次喊到唔收聲,結果試過只係飲左80ml...
其他時間要佢一路瞓一路飲先得

佢晚上九點幾瞓, 到第二朝七點我叫佢醒,中間有d時間佢會醒一醒,周身郁

大宅

原文章由 ngmeingo 於 08-12-8 16:34 發表
我個仔都係咁.每次都係要分兩次食.
最慘我每朝要晨早帶佢去婆婆度,夜晚先接返佢.搞到我每朝要5點半起身餵奶.勁慘!
後來工人直情食完第一轉,剩返就用匙羹餵佢食.
你都試下. ...

我個仔未識得用匙羹食o野呀

洋房

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 17:55 發表

我個仔未識得用匙羹食o野呀

你都好呀 ,有人幫你湊下, 我就得自己一個人 , 星期六日就有老公分擔下, 不過喂奶都係我喂 , 真係比佢激到頭都暈 , 都唔知佢幾時先叻叻咁飲奶...
我都試過用匙羹餵佢 , 佢會噴出嚟 , 有時我會比糊仔佢食 ...

大宅

原文章由 littlemouse2008 於 08-12-8 20:41 發表

你都好呀 ,有人幫你湊下, 我就得自己一個人 , 星期六日就有老公分擔下, 不過喂奶都係我喂 , 真係比佢激到頭都暈 , 都唔知佢幾時先叻叻咁飲奶...
我都試過用匙羹餵佢 , 佢會噴出嚟 , 有時我會比糊仔佢食 ... ...

有時寧願返工好過...對少D佢

大宅

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表
兩個幾月已經開始咁... 都無好過 ...

你都算好呀,佢吾飲吾飲都有150ml!!我個仔咁耐以黎,未試過飲多過150ml,3個幾月扭吾食奶開始,有時飲得仲少!!其實我一早已經想同佢加奶同拖耐d先食下一餐,但因為佢而家咁樣,我都仲要一日6餐,~3小時一次!!

有時寧願返工好過...對少D佢-->>唉,我一向都好鍾意小朋友,不過,生完之後,由朝到晚對住佢(我已經有媽媽幫手一齊湊),講真果句,有時都覺得幾"醃悶"同困身,特別係佢吾飲奶果時!!如果份工吾係真係太難頂,我諗真係番工會舒服些,我而家都只係趁我出去做物理治療時,當出去透下氣咋!!

大宅

我都開始比佢食糊仔成個幾星期啦.
無法啦, 佢唔飲奶,都要食d野先飽肚架.
佢而家一日食5餐,每4個鐘一餐.每餐我都餵佢食起碼140ml,有時佢瞓著就可以食到170ml. 唔知幾時可以同佢轉食4餐呢!

原文章由 littlemouse2008 於 08-12-8 20:41 發表

我都試過用匙羹餵佢 , 佢會噴出嚟 , 有時我會比糊仔佢食 ... ...

大宅

我個囡除左扭眼訓扭到我想跳樓之外,平時食奶佢自已揸奶樽都好合作唔扭計,如果你個囡扭得咁犀利你可以分2次餵佢前後相隔15分鐘我諗佢會肯飲多D有時奶咀個(隆)細令到佢飲唔到都會有咁情況同埋BB開始大對週圍既環境好奇你可以一路同BB傾計一路餵效果都幾好架

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 #1 Fabianne 的文章

會唔會係奶咀問題, 我個女之前, 食奶真係好慢, 快則半個鍾, 慢則要成1個半鍾, 雖然唔會一路飲一路喊, 但會訓著唔食, 要食成個鍾, 真係好辛苦, 後來我轉左第二隻款奶咀, 佢食得好快, 10-15mins食曬, 有時5mins就食完, 你可以試下..

大宅

我bb用緊nuk,之前就飲得好慢,而家就好多時飲到一半就唔飲.比佢用chuchu都係咁.我己經乜奶咀都試過.
請問你轉左用乜奶咀呀?

原文章由 blueski 於 08-12-9 12:13 發表
會唔會係奶咀問題, 我個女之前, 食奶真係好慢, 快則半個鍾, 慢則要成1個半鍾, 雖然唔會一路飲一路喊, 但會訓著唔食, 要食成個鍾, 真係好辛苦, 後來我轉左第二隻款奶咀, 佢食得好快, 10-15mins食曬, 有時5mins就食完, ...

別墅

大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難飲到的,因我大女兩歲幾都要飲好耐,所以反而唔好用~唉唉唉真係嘔到我怕

大宅

我個囡而家轉左tommee tippee 2號咀飲奶真係快好多唔會好似之前咁奶都發脾氣你試下轉2號咀俾佢

洋房

我而家都係比我個女用chuchu , 不過自己開大左個奶咀 , 佢肯飲個時都會好快 , 5分鐘飲晒150ml(11點幾個餐)...其餘幾餐都喂到你火滾.....
我都好想休息下....日日就係忙於喂奶....喂奶 .....

大宅

唔餵奶都好. 一餵奶就想死. 我有時激到直情扭開個蓋就咁逐少逐少倒落佢個口度.我都知咁樣好危險.但真係好難頂.
我而家會用匙羹比佢飲.起碼佢肯同我飲晒佢.

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-9 16:15 發表
大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難 ...

大宅

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-9 16:15 發表
大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難 ...

我個女都係咁,宜家仲係要瞓住黎食,瞓左就食大約半個鐘,但唔瞓既話要成個半鐘架,佢雖然每餐都食到210ML,但一日只係食4餐,俾多佢都唔肯食!!
不過就算我個女瞓住食我都唔會一次過俾佢食晒架,要分2-3次俾佢,如果唔係就會好似你咁一醒左就嘔,不如你都試下呀!!

我個女轉左用chuchu奶咀反而食得好左喎,無咁多風,嘔少左!!
del by bk

別墅

回覆 #3 littlemouse2008 的文章

chuchu 係十字嘴,點開大呢?我就係唔想浪費,所以想比我大女用,但我大女用了兩次一次就飲到訓了都仲有一半未飲,而佢清醒咁飲都真係飲好耐,而且佢又真係好努力咁用力飲了,所以我對啲chuchu嘴

別墅

回應ngmeingo文章

我最夜嗰餐奶都係最好餵的,通常15分鐘攪掂,但日頭嗰幾餐我都驚會攪出命案,因為真係心力交碎啦,由佢出細到現在,真係無人可幫手

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 #12 ngmeingo 的文章

我其實同你一樣, 最初係用nuk奶咀, 後來轉左用chuchu十字咀, 但我b女都飲得快過之前喎, 你有無用隨樽附送果支黃色"篤篤", 個sales姐姐話每次烚之前, 用支"篤篤" 篤下個奶咀口同個風口位, 等佢唔好積左奶積, 如果唔係就有機會塞塞地, bb會難飲d喎..

首頁

尾頁

跳至