跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔仲係唔係好肯講野...
唔會叫爸爸/媽媽, 但行行下唔見咗我地是但一個的話, 會攤開手叫"爸爸?/媽媽?" 咁即係佢識得叫...但唔叫

早排係屋企自己係樹學講"bye" 同時做"bye-bye"動作....但要佢講時佢又唔會講...

宜家識講爸/媽/嫲嫲/靚靚/熱熱/禁/ 奶奶/葉葉/花花...係咪好少, 仲要唔係成日會講...但就算肯講都好細聲...好似冇乜信人咁

我要點做先可以刺激到bb講野呢...有冇意見呀

公爵府

原文章由 siusum 於 08-12-8 16:11 發表
唔會叫爸爸/媽媽, 但行行下唔見咗我地是但一個的話, 會攤開手叫"爸爸?/媽媽?" 咁即係佢識得叫...但唔叫

早排係屋企自己係樹學講"bye" 同時做"bye-bye"動作....但要佢講時佢又唔會講...

宜 ...

你家是否單一語言呢? 或是多種語言溝通的呢? 因為都會有影響的.

其實BB 到了18個月只要識講6個單音已叫做合格. BB 在這個AGE 的語言發展可以有很大差距的. 有些BB 在8-9個月便會說話, 有些則到了差不多歲半才開口, 我大仔都是15-16個月才開口正式講野

BB 到了兩歲便要識用動詞+名詞來說話才叫合格. EG: 媽媽比, 爸爸坐

要令BB 講多D 野, 當然首要是你成日不停地和BB 說話, 以及單一語言都會有幫助.

伯爵府

原文章由 rabbitpiggy 於 08-12-8 16:20 發表

你家是否單一語言呢? 或是多種語言溝通的呢? 因為都會有影響的.

其實BB 到了18個月只要識講6個單音已叫做合格. BB 在這個AGE 的語言發展可以有很大差距的. 有些BB 在8-9個月便會說話, 有些則到了差不多歲半才開 ...

我同老公就一定講廣東話...對住bb好少中英夾雜, 因我怕佢會混亂

但我知我62成日同bb講鄉下話...bb日頭係6299屋企架....我控制唔到, 62 o既家鄉情意結好强...我知就算同佢講唔好成日同bb講鄉下話都冇用囉...

大宅

我哋都係同bb講廣東話, 但有時佢都唔肯講, 我通常見到d可以吸引到佢的東西, e.g.近期見到聖誕樹, 我會講: 嘩, 靚靚啦! 囡囡佢都會跟住講嘩

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我隻仔成20個月先肯叫媽,爸,其他野都係知佢識但鍾意至講1,2個字,你要佢講佢一句都唔講,不過我就咩都同佢講一餐,當佢識,咁佢呢個月又突然自己講多好多個字喎,努力啦,佢識不過未表達到出黎啫,我成日同c6講,而家當播種囉,唔知幾時有收成架,勤力d,終有一日收成時會令你驚喜既

原文章由 siusum 於 08-12-8 16:11 發表

宜 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

刺激到bb講野..
hmm.. 都係多d同佢講, 讚吓佢, 多d帶佢接觸新事物~
恐龍仔好怪, 有日我話天黑喇~ 又有一日, 我話megabox d 燈燈閃閃..
從此佢就好鍾意講:天黑~燈燈閃閃!
其實都唔係d日常用嘅嘢.. 當初,佢學哂turtle, tiger, lion 都唔識叫媽媽架!
所以~ 我覺得教d有趣d嘅嘢, 會唔會吸引d呀?

伯爵府

原文章由 huisylvia 於 08-12-9 00:51 發表
我隻仔成20個月先肯叫媽,爸,其他野都係知佢識但鍾意至講1,2個字,你要佢講佢一句都唔講,不過我就咩都同佢講一餐,當佢識,咁佢呢個月又突然自己講多好多個字喎,努力啦,佢識不過未表達到出黎啫,我成日同c6講,而家當播種 ...

我琴日都算收到個驚喜....

琴晚食左飯帶左阿仔去附近個商場仔到行下, 爸爸停低係一間舖外面睇野, 我就拖咗阿仔去棵聖誕樹度睇下d燈/波波咁...
咁我就指住棵聖誕花d葉同阿仔講...你睇下幾多葉葉...仲有花花咁啦, 咁佢督左幾下, 我就叫佢話比爸爸知呢度有好多葉葉...
點知佢真係一支箭跑去爸爸度拖爸爸過黎, 一路指住棵聖誕花, 一路講"葉葉"....個下又真係好開心...

男爵府

我個仔而家都係一個字都未識講,有時會講ee!都唔知點算

我地已經成日同佢講野架啦

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個仔都未識叫我,只係識幾個單字,仲要唔係個個人都聽得明
我同我老公講,第時可能係妹妹教哥哥講野

男爵府

叻叻勳章

我個囡囡都係講緊bb話咋~~~叫佢講"媽媽"就發脾氣呀~~~幾激死...."爹d"就講得好正喎....bye-bye都識講....."呢個""嗰個"都講得好叻......其他都未識呀~~~唉~~~我已經次次同囡囡講完這個是甚麼......便立即問返囡囡...這個是甚麼呀~~~佢都唔講呀~~~真激死~~~

大宅

我個B就講太多野啦!每日真係講到瞓覺為止!
成日話:BB要呀,BB無,BB都有,媽媽買架。。。跟住一日到黑叫我買呢樣買果樣。。。有日我阿媽比粒朱古力佢,叫佢講謝謝婆婆,點知佢駁咀,話:媽媽買架,謝謝媽媽!。。。激到我阿媽要打比我投訴我個女好寸。。。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,果下驚喜真係好開心架,所以為咗呢d唔知幾日會出現既驚喜,大家努力啦
原文章由 siusum 於 08-12-9 09:59 發表

我琴日都算收到個驚喜....

琴晚食左飯帶左阿仔去附近個商場仔到行下, 爸爸停低係一間舖外面睇野, 我就拖咗阿仔去棵聖誕樹度睇下d燈/波波咁...
咁我就指住棵聖誕花d葉同阿仔講...你睇下幾多葉葉...仲有花花咁啦, ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呀女咁又真係激親婆婆既 ,我身邊既case,女仔講野真係快d叻d既,d朋友d女真係口水多過茶,無時停架
我有時見同事個女一日講唔停,心會諗個仔未識講咁多野都幾好呀,起碼耳根清淨住先(自我安慰下)
原文章由 CoffeeCake 於 08-12-9 22:17 發表
成日話:BB要呀,BB無,BB都有,媽媽買架。。。跟住一日到黑叫我買呢樣買果樣。。。有日我阿媽比粒朱古力佢,叫佢講謝謝婆婆,點知佢駁咀,話:媽媽買架,謝謝媽媽!。。。激到我阿媽要打比我投訴 ...

大宅

我個女都係一日講到黑....不過只限屋企,出到街會講得細聲啲~
一起身就媽咪俾,媽咪睇,媽咪抱.......
有時都覺得煩架!!!
不過聽到佢自己學識左講啲新字我都會好開心...
最攪笑上次佢整爛左包紙巾,之後扁晒咀咁行埋黎「媽咪,爛左呀」
我即刻忍唔住係咁笑....
而家已經數唔到佢識講幾多野喇...已經好似咩都識講咁喇~
都唔知佢係邊到學番黎架,有啲野無教過佢佢都識講...
只係有時佢仲未好明個意思...

原文章由 CoffeeCake 於 08-12-9 22:17 發表
成日話:BB要呀,BB無,BB都有,媽媽買架。。。跟住一日到黑叫我買呢樣買果樣。。。有日我阿媽比粒朱古力佢,叫佢講謝謝婆婆,點知佢駁咀,話:媽媽買架,謝謝媽媽!。。。激到我阿媽要打比我投訴 ...

大宅

但係我老公屋企果邊都覺得我個囡講得小。。。可能佢地未受過阿囡一日講到黑既折磨。。。

原文章由 huisylvia 於 08-12-10 01:07 發表
呀女咁又真係激親婆婆既 ,我身邊既case,女仔講野真係快d叻d既,d朋友d女真係口水多過茶,無時停架
我有時見同事個女一日講唔停,心會諗個仔未識講咁多野都幾好呀,起碼耳根清淨住先(自我安慰下)
...

公爵府

原文章由 siusum 於 08-12-8 16:27 發表

我同老公就一定講廣東話...對住bb好少中英夾雜, 因我怕佢會混亂

但我知我62成日同bb講鄉下話...bb日頭係6299屋企架....我控制唔到, 62 o既家鄉情意結好强...我知就算同佢講唔好成日同bb講鄉下話都冇用囉... ...

我明白做父母的擔心.

當年我大仔未開口時, 我亦好擔心.

不過其實你小朋友已合格了, 只是不是講得很多.

我有一份當年一位bk 的語言治療司比我的notes, 如果你有興趣可以pm 我你的email, 我可以email 你.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁又唔好講到"折磨"咁,有時小朋友童言無忌都幾可愛呀!
原文章由 CoffeeCake 於 08-12-10 13:40 發表
但係我老公屋企果邊都覺得我個囡講得小。。。可能佢地未受過阿囡一日講到黑既折磨。。。

子爵府

回覆 #2 rabbitpiggy 的文章

你好我係5月媽咪,我個仔連單字都未識講,可否比一份資料我,THANKS

e-mail address : [email protected]

大宅

唉,當你BB去到夜晚發開口夢都可以講一大論野,你就會明架啦!!

原文章由 huisylvia 於 08-12-11 00:29 發表
咁又唔好講到"折磨"咁,有時小朋友童言無忌都幾可愛呀!

子爵府

亮晶晶都係一起身講野無時停+訓覺都成日發開口夢不停咁講野, 成日發開口夢講"媽咪抱"or"婆婆抱", 亮晶晶家識講既野已經數唔到lu, 佢識得講"春曉"&"憫農"兩首唐詩

首頁

尾頁

跳至