自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 lailaiha 於 08-12-9 12:07 AM 發表
唔知大家有冇試過俾人話你做人失敗呢?

我活左24年,今日為左老公同阿仔
俾人話我做人失敗
我覺得唔抵ge係無啦啦咁俾人話
仲要係為左一d無關痛癢的事......

話 ...

唔好咁上心,街市d阿姐阿嬸成日做到好炆好口臭,唔駛理佢。
今次當係上一堂囉,可能阿姐見而家新一代咩都唔煮咩都唔識,佢覺得不滿但又用錯表達方式發洩左係妳身上。

下次想買d自己未見過或唔識嘅野,去google或yahoo 打左個名search圖睇左先去就冇死啦!
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

街市人係咁上下架喇, 佢地係勞動階層, 成日屈係街市, 見既來來去去都係那班人, 有時脾四係臭D, 你下咪鬼幫襯佢囉

珍珠宮

唔好嬲,好小事啫,我都成日俾街市阿姐/阿叔串

遇到呢D情況,我通常會笑笑口咁答:「就係唔識先問你啫,我信得你過丫嘛~~!有D阿姐好衰架,見你唔識就呃人……」

結果我呢個街市白痴識左好多熟既阿姐,買野都平D ,成日都有野送,連帶我工人去買野,都有贈品,仲唔怕工人打我斧頭

佢地做街市既,係心直口快,有個句講個句,唔好放係心上,笑下啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈哈哈, 笑到我噴水
原文章由 jacob614 於 08-12-9 07:43 AM 發表
唔好嬲囉,d亞姐有時真係好衰,我個fd仲經典啦,走去雞檔同老闆講話要大眼雞,個老闆全程淨係望佢一眼,應都唔應佢,返來同我地講,先知道大眼雞係魚 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

笑返啦, 好少事姐, 你都識講, 你又唔係賣菜, 唔識好奇咩! 有d野好似樣架嘛

我都試過好樣衰, 有次去買六合彩, 口痕話要多一樣電腦3T, 結果阿姐開晒咪講"小姐而家8月, 抖暑無馬跑WOR!"
嘩, 成間舖都聽到lor, 真係勁瘀皮呀, 笑完咪算lor

男爵府

我呢個fd真係好多經典野,真係可以笑足一年,好在佢唔睇BK,唔係佢實知係我爆佢d衰野mouth:

大宅

大眼雞.....哈哈..........笑死左呀真係
樓主,唔好唔開心,唔識就梗要問架la。如果呢個係你一生既最大委屈,為你有咁幸福既人生,咩都應該開心返la

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

原文章由 cindyheng 於 08-12-9 02:42 發表

me too~

我次次買魚都指住話唔該我要呢條 ar

我都係, 不過到湯完叫: "黃立倉邊個既" 我就唔識應啦....搞到個個都望住我. 好彩d賣魚佬都好好, 次次都記住邊條係我既.

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大眼雞 ,真係笑死人啦

用戶要求終止服務

好少事者,佢咁冇文化,唔使放呢件事係心度,唔識就要問,係正常不過既事!
咁樣就算委屈?你既人生閱歷相信很少

水晶宮

原文章由 siuwa 於 08-12-9 10:11 發表

我都係, 不過到湯完叫: "黃立倉邊個既" 我就唔識應啦....搞到個個都望住我. 好彩d賣魚佬都好好, 次次都記住邊條係我既.

我買魚買來買去都係那兩款
紅油, 盲曹, 桂花, 但我從來都唔知D樣係點既
次次去魚檔都係問有無紅油, 秤條12兩俾我
扮晒熟手咁

水晶宮

街市亞姐講D也...算喇...唔值得甘計較...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

係呀, 唔好嬲啦~
我試過諗住買芥蘭, 點知買左潺菜

不過講開街市, 我覺得最受委屈係d亞姐屈我比少錢!!! 有次我買五蚊野, 比左個十蚊銀佢, 佢收完即扔落個碎銀筲簊度, 無找錢比我, 跟住我話 "我比十蚊你架喎!" 點知佢大大聲話 "唔係, 係個五蚊銀黎架, 我好肯定..."
唉, 我都好肯定果個係十蚊銀, 因為個十蚊銀係我岩岩在隔離豬肉檔買野, 個老板找比我架!!
最後, 我都費事同佢拗, 費事為左個五蚊, 好似個癲婆咁同人嘈, 況且果度係佢地頭, 我知我實拗輸!!!

水晶宮

如果將別人一句小小,真的很小的說話也放大來看,成為人生最大委屈,才真是失敗呢!
點解你唔諗下,菜檔阿姐既說話,引証左你係幾咁幸福?!
有99幫你洗碗,有媽媽教路,有老公,有仔,你只得廿零歲,無需憂慮世間事....
當我只得幾歲大,我已經識得分辨瓜果菜魚雞鴨鵝,已經知道點樣洗衫洗地板最乾淨快速,仲要煮飯湊細佬,十零歲識得簡單維修水電傢俱,你覺得咁樣好成功咩?
這是生活逼人啊!
懂得珍惜才會擁有,懂得感恩才會天長地久啊!

伯爵府

原文章由 方方媽媽 於 08-12-9 10:51 發表
如果將別人一句小小,真的很小的說話也放大來看,成為人生最大委屈,才真是失敗呢!
點解你唔諗下,菜檔阿姐既說話,引証左你係幾咁幸福?!
有99幫你洗碗,有媽媽教路,有老公,有仔,你只得廿零歲,無需憂慮世間事....
當我只得 ...

方方媽媽
有共鳴!
窮家孩子早當家
我幾歲就要揍細佬妹
14歲要負責家中大小家務
同細佬妹溫功課
買送煮飯
我對手粗過碼頭"古利"

現在做同樣程序
溫功課
負責家中大小事
再加上
照顧父母
工作上辛苦同受氣

樓主,
一句閒話,你都覺得委屈
証明你一向你好幸福
我好羨慕你

子爵府

2024年龍年勳章

原文章由 honglong 於 08-12-9 11:14 發表
樓主,
一句閒話,你都覺得委屈
証明你一向你好幸福
我好羨慕你

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我早幾個禮拜前, 都做左一個星期全職c9, 話說, 有一日我想煲合掌瓜湯, 但去到佳寶, 就吾知邊d 係合掌瓜, 又無帶電話wor, 又吾想瘀, 甘我就扮搵吾到, 問個姐姐, 阿姐呀, 請問今日有無合掌瓜賣呀? 甘阿姐就答我, 有呀, 果d 未係law, 我話e, 係wor, 頭先眼大看吾到tim 甘未過左骨law

首頁

尾頁

跳至