自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

睇阿so真係當娛樂節目,睇佢講古講笑先知佢細個咁曳(俾人偷糖報復) ,另睇吓佢去買野揀野同埋去人地舖煮特色野都可作參考(雖然好多都重覆,不過耐唔耐睇一次冇所謂啦)。

至於d落油同調味份量(味味都差唔多有麻油),睇吓好喇......。mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

每個人口味都唔同
各取所需囉
但我好鍾意睇佢同街市人打成一片, 好好笑
尤其果日去買咸蛋, D臭咸蛋打出黎臭到我在屋企都感受到

仲有果日搵左劉天賜講解茂里呢個字, 好正呀

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 上校車 於 08-12-9 09:40 AM 發表
每個人口味都唔同
各取所需囉

...

瞀里.....
劉生d字真係......唔好俾細路睇,教壞哂筆順。
盡我一己之力,發放正能量!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我就唔多睇電視, 查實都無正正經經睇完一集.........
不過身邊有好幾個人分別同我講, 話阿so教煮野d方法好簡單易明, 我老公試過煲完一個下午電視, 自己去買野煮, 煮左黃金蝦, 蒸魚, 雞翼等, 幾好味wor!

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

原文章由 召藥師 於 08-12-9 09:45 發表

瞀里.....
劉生d字真係......唔好俾細路睇,教壞哂筆順。

你好野, 我睇完都唔記得點寫

仲有佢串呀劉生讀書咁叻, 但d 字咁肉酸, 笑死我
係要咁熟先可以咁玩

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-9 09:15 AM 發表
咁佢講下d煮家常小菜的竅門, 我覺得都幾有用喎
我又唔係大廚, 而且各人口味唔同
細細個媽咪教我煮送, 佢都話落調味料係隨意, 大約啱個比例就得, 煮番茄酸就落d糖咁, 我媽咪煮野食同教我都係咁, 咁又煮得好食架喎, 無 ...

agree, 我就鐘意睇, 調味都係睇自已你唸下佢係一碟出黎咁落多 D 好正常, 所以你睇佢煮餸每次都一定試味, 就係很多人煮餸係唔試味, 所以成煮到 D 嘢一係無味, 一係就咸得制..... 用幾多調味真係要睇自己, 有 D 食到好咸, 有 D 人就食到好淡..... 所以煮餸最緊要試味.

水晶宮

原文章由 catjeffcat 於 08-12-9 09:47 發表

agree, 我就鐘意睇, 調味都係睇自已你唸下佢係一碟出黎咁落多 D 好正常, 所以你睇佢煮餸每次都一定試味, 就係很多人煮餸係唔試味, 所以成煮到 D 嘢一係無味, 一係就咸得制..... 用幾多調味真係要睇自己, 有 D 食到 ...

D朋友食得好濃味
食咩都要點豉油, 辣油
我自己就鍾意食淡口D既送菜
有次我朋友黎我屋企食飯, 我煮完佢地個個都話無味
但我自己就好慣啦

男爵府

原文章由 上校車 於 08-12-9 09:40 發表
每個人口味都唔同
各取所需囉

...

禁止訪問

子爵府

真係!唔識煮野既人會跟lo.
煮慣送既,見到佢咩都落麻油,就no good la!
都係得啖笑lo......

珍珠宮

畀面勳章

哈, 亞so節目娛樂性幾豐富
我唔會當烹飪節目lor, 佢煮野調味求其, 成日唔夠又放多d
上次粟米餐肉碟頭飯, 佢自己猛加鹽, 最後自己都話鹹, 死唔死

有次我囡又睇, 同佢加旁白講調味份量....生抽半支, 老抽半支, 鹽, 糖, 麻油大量

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

嗰個人妖蘇 ,得啖笑架咋

大宅

原文章由 dincat 於 08-12-9 10:26 發表
哈, 亞so節目娛樂性幾豐富
我唔會當烹飪節目lor, 佢煮野調味求其, 成日唔夠又放多d
上次粟米餐肉碟頭飯, 佢自己猛加鹽, 最後自己都話鹹, 死唔死

有次我囡又睇, 同佢加旁白講調味份量....生抽半支, 老抽半支, 鹽, 糖 ...

當娛樂節目睇就ok, 跟佢d調味就唔使食 lor, 不過睇佢放調味已經娛樂十足.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

雖然佢講野有時幾抵死,但都幾好睇,相比起一般煮野的節目特別d囉!佢教既野有d都幾好啊..我試跟過佢整過都ok喎..不過咁耐我都係睇過三集..唔得閑睇..

禁止發言

男爵府

畀面勳章

我記得佢曾經喺節目中講過...佢唔識煮健康嘅野...佢淨係識煮啲好味嘅野...

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至