美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

貌似低能問題一條⋯⋯⋯⋯
(sleeping mask 梗係sleep 時用~)
但我真係唔係好知應該幾時用

比如我七點幾八點沖涼的話,
用完平時的skincare 後,
係咪可以擦sleeping mask?
但我之後又要食晚飯喔⋯⋯
敷住個「睡眠」面膜好似怪怪地~

如果咁既情況
係咪應該臨訓前再洗面,
然後擦?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我係食完飯先沖涼跟住搽skincare再用sleeping mask.

好似你食完飯都可以.依家天氣唔太熱.

唔好訓前搽,因為會未乾透立痴痴訓覺唔舒服.

伯爵府

kit2004 發表於 16-12-29 23:55
我係食完飯先沖涼跟住搽skincare再用sleeping mask.

好似你食完飯都可以.依家天氣唔太熱.

即係將佢當係晚上的skincare 最後一個步驟就可以了~~

因為以前無用開sleeping mask,
呢排突然多左三個,
有kiehls, laneige, Fresh black tea,
所以要勤力fu下-~

伯爵府

乜用 sleeping mask前要用 skincare咩???

哂哂添

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

mimosa_t 發表於 16-12-30 11:36

即係將佢當係晚上的skincare 最後一個步驟就可以了~~
有時我唔會搽cream,用sleeping mask代替.

水晶宮

CarrieNazi 發表於 16-12-30 14:10
乜用 sleeping mask前要用 skincare咩???

哂哂添
淨搽sleeping mask會好乾. 

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我都懶,好多時上完乳液後就上sleeping mask, 等一陣就上床

另外sleeping mask 會上飛機搽,臨落機前抺咗去,包保皮膚完全唔乾,不過自己要接受到係機上面塊面令令地先得,其實我見過其他亞太都係咁,D空姐見慣

水晶宮

Kwonglyk 發表於 16-12-30 14:37
我都懶,好多時上完乳液後就上sleeping mask, 等一陣就上床

另外sleeping mask 會上飛機搽,臨落機前抺咗 ...

呢個方法

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

上機用真心覺得good, 同埋其實真係唔太覺,除咗空姐派餐"熊"個頭埋嚟外,就算行出行入大家都真係只見面令令地,反而cream mask 可能上面不平均或有色仲覺眼;sleeping mask又唔會乾, fu 住食餐小心D冇問題!最緊要皮膚唔怕抽乾可護膚又唔使好煩係咁補cream

伯爵府

另外sleeping mask 會上飛機搽,臨落機前抺咗 ...

珍珠宮

me2

出發時我又唔會make up,上機就敷sleeping mask

珍珠宮

回覆樓主:

照瞓之前搽晒所有平時既野,再搽多層sleeping mask

複式洋房

喺機上, 需唔需要洗咗臉先用sleeping mask呀?

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Apple0012 的帖子

通常上機我唔會化妝同袋裏習慣有包㓗面tissue, 我懶會上機抹面後上sleeping mask! 如果抺面後略乾,會噴小小mist 後上sleeping mask

伯爵府

mimosa_t 發表於 16-12-29 23:21
但我真係唔係好知應該幾時 ...
我7, 8 點沖完涼會搽toner, 簡單既gel cream. 訓前會洗乾淨手,用 cotton pad 再全面抹toner, 之後先搽精華,eye cream 同 sleeping mask.

男爵府

mimorjai 發表於 17-1-4 23:42
我7, 8 點沖完涼會搽toner, 簡單既gel cream. 訓前會洗乾淨手,用 cotton pad 再全面抹toner, 之後先搽精華 ...

agree....full set steps留返訓前先做,沖涼後我只做toner

大宅

mimosa_t 發表於 16-12-29 23:21
但我真係唔係好知應該幾時 ...

我都係訓覺前沖涼洗面,有時早左洗面
沖涼,會係訓前用爽膚水抹一抹塊面,抹走d面油,再搽slepping mask

複式洋房

迷人pinklady 發表於 17-1-3 20:21
照瞓之前搽晒所有平時既野,再搽多層sleeping mask我都係咁,訓覺覺之前用XD

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我自己敷咩mask之前最後都係去到toner...唔會查完cream再用mask....

如果係樓主你呢個情況 (7, 8點沖涼之後仲要食飯..), 我就唔會用sleeping mask, 直接用返平時skincare就算....如果真係好想好想敷, 晚上訓前我會洗多次面, 用toner, 再用sleeping mask....但我未試過咁....因為沖涼洗完面, 訓前又洗我覺得太誇張...唔想過度洗面...

平時我sleeping mask只會係夜左返屋企 (e.g. 晚上有gathering, 出街食), 返到屋企係直接沖涼準備訓果隻....先會沖涼時洗面, 跟手toner, 再敷sleeping mask....其實唔會太笠次次...都吸得快.....我敷完一般坐多15min玩下手機咁, 之後再訓, 唔會hi到枕頭果D...

不過冬天我少敷左sleeping mask, 我覺得唔夠保濕...
夏天開冷氣敷sleeping mask, 覺得岩岩好第2日起身洗完面好水潤~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至