自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有部5成新既pliko mini bb車。
最近打算去旅行,本來諗住淘架cheap cheap bb車(只係rmb16x)去旅行用,爛左或唔見左都唔肉赤。
但上網睇左好多人講bb車係最後出既行李, 經常要等好耐先出。因為我去程到當地已經夜晚8點幾,加上帶住個歲半bb,所以有啲擔心萬一真係遲出行李就會攪到好夜,bb又特別扭計既。
心大心細好唔好賣左部pliko mini,加錢買部新既pockit,可以手提上機。加上bb開始大,有部輕巧bb車都方便啲。
但老實講,pliko mini真係幾好用,唔算好重又可平躺,所係唔知值唔值轉pockit。
有無用家媽媽可以分享下?或者旅遊達人,bb係唔係真係最遲出行李?
Thx thx!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

去邊?

大宅

jeremylui83 發表於 17-1-2 22:40
去邊?

大阪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ts1721 發表於 17-1-2 22:38
最近打算去旅行,本來諗住淘架cheap cheap bb車(只係rmb16x)去旅行用, ...

如果hand carry去到閘門先比空姐既bb車! 會在落機門口交返比你! 所以係最快拎既行李黎!

放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係喎,我個次bb車係等我地嫁,bb車又唔駛寄倉,好快出黎

wcpcelia    發表於 17-1-3 10:51

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

帶咩帶唔帶b車去,去到大阪先買架pockit.. 因為好平只係1000蚊港幣…

子爵府

cattz288 發表於 17-1-2 22:42
如果hand carry去到閘門先比空姐既bb車! 會在落機門口交返比你! 所以係最快拎既行李黎!
...

冇錯,最多都係等幾分鐘,分分鐘你攞完車都未落晒客
Hi

大宅

karen508hk 發表於 17-1-2 22:48
冇錯,最多都係等幾分鐘,分分鐘你攞完車都未落晒客

因為我會坐香港快運,應該到大阪時都要坐接駁車,先去過海關

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pliko mini 超好用, 佢係我用過甘多部最好用既一架

其實你去旅行, 可以買一架HK$2XX到, 都得 仲係全新

我唔見意你賣架pliko min出去
日本の平安を祈ります

侯爵府

2018復活節勳章

ts1721 發表於 17-1-2 22:38
最近打算去旅行,本來諗住淘架cheap cheap bb車(只係rmb16x)去旅行用, ...

我上年4月都去大阪又係帶BB車, 去程坐樂桃, 係閘口比地勤, 落機已即攞, 好快已經相反回程坐香港快運時, 一定要寄倉, 佢地另外比架BB車你, 但到港時, 等咗起碼半個鍾仲要整爛咗, 搞咗好耐

BB車最後放低比航空公司維修, 過咗大約2星期送門比返我地

別墅

黃二少奶 發表於 17-1-2 22:42
唔係喎,我個次bb車係等我地嫁,bb車又唔駛寄倉,好快出黎

上次回程,拎完行李仲要等多1x分鐘先拎到架車

大宅

淘寶 發表於 17-1-2 22:58
我上年4月都去大阪又係帶BB車, 去程坐樂桃, 係閘口比地勤, 落機已即攞, 好快已經相反回程坐香港快運時 ...

見到你咁講我就擔心喇!雖然我一定唔會帶pliko mini去旅行,最多淘架cheap bb車,但要等得耐我先煩,因為我個bb好好動,等多陣佢都唔耐煩,要成日走黎走去

侯爵府

2018復活節勳章

deedlit 發表於 17-1-2 23:04
上次回程,拎完行李仲要等多1x分鐘先拎到架車

我半個鐘, 仲要整爛埋

侯爵府

2018復活節勳章

ts1721 發表於 17-1-2 23:08
見到你咁講我就擔心喇!雖然我一定唔會帶pliko mini去旅行,最多淘架cheap bb車,但要等得耐我先煩,因為 ...

其實我唔太清楚係咪香港快運一定要寄倉

我係香港時見到好多都係係閘口比地勤, 落機就攞返架BB車架

大宅

我上次去大阪來回都係坐HKExpress
去程到閘口先比空姐
一落機出行李就出左bb車先
回程就寄倉
我地拎晒行李都無bb車
原來一早係我地到行李帶前已經出左
但成堆放埋左係行李車度我地見唔到

wcpcelia    發表於 17-1-3 10:52

大宅

淘寶 發表於 17-1-2 23:11
其實我唔太清楚係咪香港快運一定要寄倉

我係香港時見到好多都係係閘口比地勤, 落機就攞返架BB車架

咁即係係日本個邊習慣要人寄艙(emoji)

大宅

jeremylui83 發表於 17-1-2 22:45
帶咩帶唔帶b車去,去到大阪先買架pockit.. 因為好平只係1000蚊港幣…

我想問大阪邊度有得買?
我都諗住帶架淘寶yoya去換架pockit返黎
架淘野上次去完一次旅行已經散散地

侯爵府

2018復活節勳章

ts1721 發表於 17-1-2 23:13

我估應該係, 因為當地機場有BB車提供

大宅

日本會叫你寄倉之後借bb車比你
但你都可以拒絕唔寄
我下次去都唔會寄
因為入禁區後仲要買野
有bb車方便d

侯爵府

2018復活節勳章

我問咗我朋友, 佢係11月返大阪探佢妹妹

佢坐日航, 去程閘口比地勤

回程都係要寄倉, 我諗係日本先要寄倉

首頁

尾頁

跳至