懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

都唔知做乜 上胎1日飲3合奶都冇事 今胎一飲奶 隔2個中到就柯 好準時, 攪到我都唔敢飲多合, 淨係朝早一合就算 好驚阿b 冇營養ar

別墅

你試下食D野落肚先飲,因為我系空肚飲就會柯

大宅

我都係咁, 可能因為唔慣, 我通常買玻璃樽裝, 臨瞓整熱來飲, 容易入口, 飲咗一排都ok...

原文章由 ShinTeresa 於 08-12-10 10:04 發表
都唔知做乜 上胎1日飲3合奶都冇事 今胎一飲奶 隔2個中到就柯 好準時, 攪到我都唔敢飲多合, 淨係朝早一合就算 好驚阿b 冇營養ar

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係咁, 一飲無幾耐就要去廁所..
依加已39wk, 唔知係咪小飲奶, 攪到patpat 附近d 骨 訓低轉身特別痛..

男爵府

好媽媽勳章

我之生B女前完全同你的CASE一樣,
後來只可飲到Perrier的法國礦泉水,
1天飲最大樽的size 4-5支,
很貴呀...

飲其他牌子的礦泉水也一樣嘔,
同醫生說, 醫生也說我個bb真是貴b喇...
最後飲到7個幾月,
之後才可以慢慢轉返正常水囉...
但一個月買水也幾千蚊喇.
因1支Perrier礦泉水discount了也耍27-28蚊支,
你說是不是貴BB

同時因什麼也食不下和路,
飲豬骨湯, 牛骨湯飲小小也飲唔到,
因會嘔囉...

也擔心BB沒營養架,
不過現在也OK

因當時見紅入了醫院住了1.5個月,
bb早產了.
所以你睡得的話對BB也是好架,
不要太擔心才對BB好架.
加油呀...

原文章由 ShinTeresa 於 08-12-10 10:04 發表

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你無睇過d報道: 飲奶無益咩? 仲一日飲幾包?!?!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

另外~ 中國人好多都無消化牛奶嘅enzyme (戒奶係就無再做), 所以牛奶係消化唔哂架! 仲刺激腸胃! BB肚痾都話要停奶粉飲豆奶啦! 媽媽你痾都仲要飲! 影響埋其他食物嘅營養都吸收唔到呀!!!! (因為食物停留响條腸嘅時間少咗)

男爵府

我未有之前都成日飲奶&無事的,但有左之後, 飲親都係all, 仲要2-3次tim。試過幾次都係咁, 所以就無飲了。

而家有時會飲豆漿, 有時就飲下媽咪奶粉(唔敢成日飲, 驚會好肥), 補充下營養。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

洋房

係呀, 好多人都無消化牛奶嘅enzyme, 我都係, so 我飲Goat milk, nutrition is the same as cow milk and easy for people to digest, try la.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問下大家飲奶係為咗咩呢?吸收多D鈣?如果係鈣質嘅話, 可以食鈣片呀, 飲好立克都可以架, 一杯好立克都有200毫克嘅鈣架!唔一定迫自己飲奶姐, 我係唔飲奶嘅人, 冇意間發現好立克原來都好高鈣架, 拍得住D高鈣奶嘅鈣含量!

原文章由 Tigerpooh 於 08-12-10 14:34 發表

我未有之前都成日飲奶&無事的,但有左之後, 飲親都係all, 仲要2-3次tim。試過幾次都係咁, 所以就無飲了。

而家有時會飲豆漿, 有時就飲下媽咪奶粉(唔敢成日飲, 驚會好肥), 補充下營養。 ...

洋房

好立克好高糖份呀, 同埋佢嘅營養價值遠遠比唔上羊奶! 羊奶有蛋白質但好立克無

洋房

可以食芝士架

原文章由 diamondmame 於 08-12-10 17:01 發表
好立克好高糖份呀, 同埋佢嘅營養價值遠遠比唔上羊奶! 羊奶有蛋白質但好立克無

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

我有食d野先飲奶架, 都係柯 我同事以前做個nurse 佢叫我飲唔到就唔好免強 佢話因我不嬲冇飲開奶 而家特然飲番 話分解d乜乜机能weak左 所以先飲親就柯 等如你食錯野甘樣 佢叫我食野均衡d 個b都一樣有營養吸收既 叫我唔好甘担心有佢同我講完都定d 話晒佢pro ma
原文章由 阿jo 於 08-12-10 18:07 發表
飲唔到奶都唔係大問題, 我本身對牛奶敏感, 除非飲低乳醣奶, 否則一定痾死
所以我有阿b 其間都係食芝士同乳酪, 再加鈣片, 咁一定夠鈣啦
至於營養, 其他食物都吸收到, 唔洗刻意飲奶喎, 食多2隻蛋一樣有蛋白質
而家有研 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有無試過轉其他牌子牛奶呀? 我飲唔到牛X公司但係飲到維記同蒙牛.

首頁

尾頁

跳至