親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1.請問係咪唔會好似CX咁有廣東話的卡通?(因為阿仔之前次次都睇廣東話米奇妙妙屋),阿仔未試過坐咁長途機,有點擔心。

2.座位有usb叉電嗎?
3.我上網揀唔到位,有點擔心要分開坐(我換Asia miles )

大宅

回覆樓主:

1· 我無睇卡通片所以唔知不過click左幾套心水戲trailer多數係英文,只係搵到套“夢想合伙人”係廣東話配音,之後睇教煮野食,唔識聽睇都會明
2. 有usb插頭
3. 我經agent book機票佢幫我劃埋位

wcpcelia    發表於 17-1-8 18:01

男爵府

引用:1·+我無睇卡通片所以唔知不過click左幾套

原帖由 歡迎致電abc 於 17-01-04 發表
1· 我無睇卡通片所以唔知不過click左幾套心水戲trailer多數係英文,只係搵到套“夢想合伙人”係廣 ...
唔該曬你!咁我估都應該無廣東話卡通,我要度下點算先,唔該

大宅

joygigi 發表於 17-1-4 19:42
1.請問係咪唔會好似CX咁有廣東話的卡通?(因為阿仔之前次次都睇廣東話米奇妙妙屋),阿仔未試過坐咁長途機 ...

I just returned from.Sydney. I also travelled by Qantas. All movies are ENGLISH, no Cantonese. There is USB on each seat. I also redeemed the tickets from Asia Miles.if your child is under 12, you can call them to arrange seats for yours. if your kid is over 12, they would not arrange in advanced.

my son is 12 years old, finally we were sit together.
We were very lucky, the flight was not full, four seats for 3 people. We enjoyed the flight time.

男爵府

引用:Quote:joygigi+發表於+17-1-4+19:42+1.請問

原帖由 Fionyiu 於 17-01-06 發表

謝謝你的回覆!
我小朋友4歲咋,請問係咪澳航講打上熱線肯幫你畫位?我先生打上去話有小朋友都無得畫,我都幾擔心,謝謝!

最後你去到機場先畫位?

大宅

joygigi 發表於 17-1-7 00:43
謝謝你的回覆!
我小朋友4歲咋,請問係咪澳航講打上熱線肯幫你畫位?我先生打上去話有小朋友都無得畫,我都 ...

你应該打去cx,因為你是用asia miles換机票。
最後我去到机場,他們已一早幫我劃好座位。一家三口每段机程也一齊坐。
你不需要太擔心,你有小朋友同行,他們一定不会分開你們的。放心啦!最好order定兒童餐俾小朋友。其實澳航好好,D座位又新又闊落,舒服过cx。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joygigi 發表於 17-1-5 17:39
唔該曬你!咁我估都應該無廣東話卡通,我要度下點算先,唔該

唔駛擔心, 小朋友有野睇有野玩就會定晒型唔郁, 用咩語言都冇關係. 我2個仔上機掛住打機同埋試ptv d function, 細女坐飛機睇電視(冇戴earphone) 都 entertain 到自己, 佢地睇d 卡通或者ptv 個menu 唔係佢地既母語, 睇唔明聽唔明都可以玩一大餐.

你地係咪坐夜機? 食完晚餐後就要小朋友訓覺.

你亦可帶d 新既填色簿, 貼紙簿俾小朋友上機玩. 你要同佢玩至得, 否則佢唔會玩咁耐.

男爵府

引用:Quote:joygigi+發表於+17-1-7+00:43+謝謝你

原帖由 Fionyiu 於 17-01-07 發表
你应該打去cx,因為你是用asia miles換机票。
最後我去到机場,他們已一早幫我劃好座位。一家三口每段机程 ...
唔該曬!上次你訂兒童餐是打去cx?我上次打去Asia miles時,佢話自己畫唔到位,打去澳航又唔俾我畫,咁我試下cx 唔該曬!

我仲諗係咪要俾錢畫,但勁貴

男爵府

引用:+本帖最後由+bosch+於+17-1-7+01:58+編輯+\\

原帖由 bosch 於 17-01-07 發表
唔該你!我坐夜機,但擔心佢唔肯訓,而且返香港仲早機添!

我都會帶貼紙簿等俾佢,但佢無太大耐性,第一次搭咁長途真擔心。多謝你意見。有沒有啱4歲玩既遊戲?謝!

男爵府

引用:+本帖最後由+bosch+於+17-1-7+01:58+編輯+\\

想問你們入澳洲境,帶平安藥得唔得(成人同小童),小朋友零食同果汁又得嗎?謝

大宅

joygigi 發表於 17-1-7 09:12
想問你們入澳洲境,帶平安藥得唔得(成人同小童),小朋友零食同果汁又得嗎?謝

...

不要帶任何食物入境,包括飛機上派的蘋果!要食就係機上食晒先。澳洲入境好嚴,如被他們發現要罰錢!
平安藥可以帶,但要申報。我當時是有申報的,出海関時,佢會問你點解,我話俾小朋友的藥,跟著佢又會問你小朋友現在有冇感冒或身體不適,我答冇。跟著就俾我地走,冇chk我們行李。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joygigi 發表於 17-1-7 08:53
唔該你!我坐夜機,但擔心佢唔肯訓,而且返香港仲早機添!

我都會帶貼紙簿等俾佢,但佢無太大耐性,第一次 ...

佢仲要訓晏覺的話, 照俾佢訓, 佢既時間表同平時差唔多就得. 唔好專登唔俾佢訓晏覺, 費時佢響機上扭計仲難搞. 除非同佢玩到超級攰, 一上機就訓到, 我二仔上次就係咁, 日頭去沙灘玩, 跟住坐零晨機, 飯都未開就訓著.

坐夜機要小朋友訓唔算難. 坐日機要陪玩就真係挑戰, 真係要搵辦法. 我只係帶d填色簿, 貼紙書, 砌圖之類既玩咋. 超能youtube 可能幫到你.

男爵府

引用:Quote:joygigi+發表於+17-1-7+09:12+想問你

不要帶任何食物入境,包括飛機上派的蘋果!要食就係機上食晒先。澳洲入境好嚴,如被他們發現要罰錢!
平安 ...
謝謝回覆!即係根本唔可能帶到小朋友食開的零食?咁就有點麻煩添!

平安藥要唔要話醫生開張紙之類?定就咁帶就得?大人的唔知得唔得?謝謝

男爵府

引用:+本帖最後由+bosch+於+17-1-7+10:15+編輯+\\

請問機上是否無wifi?諗緊安排咩俾佢睇,只有usb叉電?有無普通插頭的?諗緊帶唔帶手提電腦,感謝

瑪瑙宮

joygigi 發表於 17-1-7 19:39
請問機上是否無wifi?諗緊安排咩俾佢睇,只有usb叉電?有無普通插頭的?諗緊帶唔帶手提電腦,感謝

...

http://www.qantas.com/travel/airlines/inflight-communications/global/zh_TW

我未坐過澳航, 又未帶過仔女去澳洲, 所以我都唔知.

手提電腦方面, 睇你需要啦... 我老公因公事需要所以要帶埋. 不過響機上我地唔開俾小朋友, 有ptv 有機打就夠. 帶埋其實仲煩, 出入要顧埋部電腦唔好俾人愉唔好漏左, 朝朝早要收番部腦入大喼鎖好.

大宅

joygigi 發表於 17-1-7 19:39

...

No wifi on the plan. USB only. No other socket. I don't think u need to bring laptop to your son. Does he always play games? Maybe u bring iPad or mini iPad if necessary.

My son played toys when he was four years old. I did not give him electronic games. U try to ask him to watch cartoon movie. I think he is ok.

大宅

joygigi 發表於 17-1-7 19:38
謝謝回覆!即係根本唔可能帶到小朋友食開的零食?咁就有點麻煩添!

平安藥要唔要話醫生開張紙之類?定就咁 ...

平安藥方面,我有醫生收據!其實他只會問你兩句,最後他也沒有叫我show袋藥俾佢睇!預防萬一,最好申報定!因為澳洲真的很trouble.

至於成人的藥,我沒有多提,我份入境紙只填上有藥,但冇指出大人和小朋友的薬,佢問我時,我一開始便提D藥俾小朋友唔舒服時吃的,跟著佢便問現在有冇唔舒服,我答冇,然後佢便俾我們走啦!

男爵府

引用:Quote:joygigi+發表於+17-1-7+19:38+謝謝回

平安藥方面,我有醫生收據!其實他只會問你兩句,最後他也沒有叫我show袋藥俾佢睇!預防萬一,最好申報定 ...
唔該曬你呀!講返先,我真的試打去cx畫位,開頭佢都肯,點知揀好晒,佢話澳航話要收錢,唉!即是唔得,慘

瑪瑙宮

大廚勳章

joygigi 發表於 17-1-4 19:42
1.請問係咪唔會好似CX咁有廣東話的卡通?(因為阿仔之前次次都睇廣東話米奇妙妙屋),阿仔未試過坐咁長途機 ...

打去Qantas 劃,am換完有個成個booking 號碼,qantas就會找到。。。

我試用am換jal,都係打電話jal劃。。。上網劃不了
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

joygigi 發表於 17-1-8 09:38
唔該曬你呀!講返先,我真的試打去cx畫位,開頭佢都肯,點知揀好晒,佢話澳航話要收錢,唉!即是唔得,慘

...

不如試下打去Qantas 問下。。。。可能個個cs不同答答
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至