興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,其實十年前已經有過養貓經驗, 所以對養貓會遇到的事,雖算不上專家, 但也略知一二。
上個月開始 ,加咗好多領養的facebook group ,想開始在網上領養,總好過在街幫襯邪惡的貓商買貓

但遇到的情況有幾個, 就是看見合眼緣的貓,再在FB中問版主問題,但是,一係就唔覆,一係就問咗你家庭條件, 影咗屋企相之後,答都唔答你o唔ok ,就完全唔睬你

另一個情況就是叫你一次過領養兩隻 ,其實我以前養過三隻貓, 都是有一隻養起的, 我就是發覺其實一隻貓也沒有不好處,但義工們就是堅持一定要一對領養,其實 一個普通家庭 一次過領養兩隻其實 未必人人 承擔到, 義工只說這是對貓貓身心發展很好,所以義工們堅持不讓我由一隻開始養起,這樣不是就沒殺了貓貓有家的機會嗎?可能第二年我會想再養多一隻呢?有誰知道未來的事?為何義工們就是沒殺牠們的機會?我不明白。所以我現在也考慮想買貓,因為這些處處碰壁的 的經歷真的令我有點失望

男爵府

9284 發表於 17-1-4 20:36
話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,其實十年前已經有過養貓經驗, 所以對養貓會遇到的事,雖算不上專 ...

請不要買貓,支持領養

男爵府

話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,其實十年前已經有過養貓經驗, 所以對養貓會遇到的事,雖算不上專 ...

你有心領養的話,今日我買開貓糧的老細send 咗幾張浪浪相來,睇你啱眼緣冇?

瑪瑙宮

引用:話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,

原帖由 9284 於 17-01-04 發表
呢個情況我之前遇過。2次。
所以都係無同佢地領養。
而家我都養左三隻貓。
但咁。又唔係個個義工都咁麻煩。睇下撞唔撞岩咁啦。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

可以睇下呢個 post:
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

子爵府

加錯連結, 呢個先係
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

回覆 9284 的帖子

好明白你的感受....

那些義工們除了著重你家庭條件, 又要求影屋企相片, 又話要裝 "正規" 貓網, 之後, 亦要家訪, 仲要堅持一定要一對領養..... 煩得頭都痛!!! ---- 幸好我未遇過呀!!

我個情況較好運 :

遇上友善 BK 媽, 知我是新手, 不介意我領養貓B, 更耐心指導當中細節.....

她有建議可以領養兩隻, 因日後貓咪較孤寂, 況且當時養一隻跟二隻的分別不太大;
但我自知新手, 恐怕掛一漏萬而不稱職, 所以婉拒了....
現在發覺一隻貓確有點悶的時候, 但也有好處, 至少我能專心跟她相處嘛....

貓咪2歲了... 心思思想養多一隻....

thanks.

大宅

sorfn89 發表於 17-1-5 10:53
加錯連結, 呢個先係
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19114378&extra=pa ...
或者有點不合眼缘,先謝谢你

大宅

其實我是绝對地明白義工們對貓貓的好意,什麼家訪,貓網,看醫生,絕育,打針,抓爛屋企野,呢D其實都預左,通通都不是問題,難得貓咪可以找到一個温暖的家,有人錫,有主人摸,有罐罐食,對牠們來說不是更重要嗎?義工們怕貓咪會悶,其實在人類的世界,本來就存在着要忍受沉悶和孤獨,人和動物也免不了的,有誰敢說自己每天每刻也過得多姿多采?義工們就這樣抹殺了牠們可以有主人愛的机会

水晶宮

我家最近都決定養貓,都係上facebook群組搵義工要貓,裝晒窗網後,前幾日約咗個義工家訪完都仲話我地屋企條件合適,轉個頭第二日又話我想領養嗰隻貓b最近情緒化,怕會傷害我家小朋友,所以叫我自己搵過其他貓義工,咁隻貓情緒化唔係話今日你黎家訪完,第二日無啦啦情緒失控架嘛,滿心歡喜以為家訪pass就可以搵日去佢度接貓貓返屋企,結果呢,白忙一場,好彩第二日我又搵過第二個貓義工,佢叫我影屋企啲相比佢睇,跟住過兩日已經可以安排我地探貓貓,同貓貓夾,貓貓肯痴我地先安排家訪

所以樓主如你有心搵一定要試多幾個義工,唔好咁易放棄,或者去愛協睇吓有冇啱心水

大宅

cherrieloy 發表於 17-1-5 14:49
我家最近都決定養貓,都係上facebook群組搵義工要貓,裝晒窗網後,前幾日約咗個義工家訪完都仲話我地屋企 ...
所以你話,D貓一直住義工果度,都唔擔保佢地舒服,幸福,快樂。隻貓身邊咁多貓朋友陪,咪一樣會情緒化,硬係要set咁多 criteria 出黎影響彼此得到幸福

公爵府

其實佢要你養兩隻,可能兩隻貓自細一齊生活,唔想分開佢地,我屋企兩隻係兄弟黎,收養時要求我一齊收養,我當時覺得冇乜所謂,要分開佢地好慘,依家兩隻貓好好感情,我成日笑佢地似兩公婆多過兩兄弟

瑪瑙宮

引用:Quote:cherrieloy 發表於 17-1-5 14:49 我

原帖由 9284 於 17-01-05 發表
所以你話,D貓一直住義工果度,都唔擔保佢地舒服,幸福,快樂。隻貓身邊咁多貓朋友陪,咪一樣會情緒化,硬 ...
就算義工搵到叫做所謂合適家庭。亦有呢類家庭。又因某種原因。又退回貓狗。其實如果義工太執著。跟本好多貓狗唔一定搵到好既主人。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

我咪都係被人拒絕到有點失望,有時有心都變無心

大宅

今個星期六星期日我知道有貓貓領養日,但係聽朋友講佢之前去過,都有 合眼緣的貓,留下了個人資料之後,義工連搵都冇搵佢,所以我仲諗緊去唔去

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

9284 發表於 17-1-5 18:09
今個星期六星期日我知道有貓貓領養日,但係聽朋友講佢之前去過,都有 合眼緣的貓,留下了個人資料之後,義 ...
一去無妨,可能有意外收穫呢.有時都要睇下個義工有冇心去做.
狗場都有貓領養.你睇唔岩可以幫你問下.因狗場既貓仲難搵主人.個個都多數領養狗多.

大宅

9284 發表於 17-1-5 18:09
今個星期六星期日我知道有貓貓領養日,但係聽朋友講佢之前去過,都有 合眼緣的貓,留下了個人資料之後,義 ...

我都打算去係咪觀塘?

大宅

Yes ar

大宅

9284 發表於 17-1-5 20:17
Yes ar

希望你同我都有合眼緣同領養到

大宅

回覆樓主:

去lap到領養,最近開左間新貓社。見到好多成功領養的相片。

首頁

尾頁

跳至