懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我奶奶話女人有左唔可以食香蕉...點解?
香蕉不是一種營養價值很高, 又可預防便秘的生果嗎?

男爵府

hashtag影視迷勳章

我都唔知~我屋企無話唔食得~
我有照食~不過唔係日日食!!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

因為香蕉係會有滑腸作用,如果腸胃唔好驚食左會引至滑胎,特別係頭三個月未穩定時就唔好食住。

男爵府

明白了, 謝謝!

民房

我都有聽過話大肚唔食得... 但係好似話係容易引起抽肋咋喎...
不過我都有食... 我冇理咁多...
對西醫嚟講.. 香蕉只係生果嘅一種..
我嘅理論係.. 凡事不過份及過量.. 唔會有問題嘅...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我媽咪話會抽根喎, 唔係我地大人抽喎, 係個 b b 抽喎! 所以我都唔敢食呀!

原文章由 luluqueen 於 08-12-10 17:15 發表
我都有聽過話大肚唔食得... 但係好似話係容易引起抽肋咋喎...
我嘅理論係.. 凡事不過份及過量.. 唔會有問題嘅... ...

大宅

原文章由 luluqueen 於 08-12-10 17:15 發表
我嘅理論係.. 凡事不過份及過量.. 唔會有問題嘅... ...

我相信大多數睇不育医生而做ivf嘅sis都會在做ivf前收到一份資料
係講各種嘅注意事項
其中一點是放回胚胎後(即有可能懷孕)不可進食苦瓜、木瓜及香蕉
所以對西醫來說
香蕉不單只是生果嘅一種
而是一種不宜孕婦嘅生果
至於份量多少才對bb有害則沒有說明
但我想作為愛bb嘅媽媽沒必要拿bb的生命來冒險

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

睇完 BB_CHAN 的回應後,
我呢胎都唔敢食香蕉,
好彩上胎無事~

大宅

香蕉對大肚婆嚟講太寒涼, 所以唔好食咁多. 好間唔中一隻半隻就冇所謂.

首頁

尾頁

跳至