自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個人根據自己office嘅經驗總結出來的,通常父母年紀愈大,子女嘅思想同行為就愈成熟

以下係我估計嘅原因:

(1) 父母年紀大,所以子女供養父母嘅責任較大,令到子女比較成熟

(2) 年紀大嘅父母多數比較嚴厲,所以棒下出孝子/孝女

(3) 父母年紀大,見世面也比較多,所以教出比較成熟嘅子女

(4) 年紀大嘅父母已經過左事業拼搏期,所以有時間專心教子女;年輕父母仲要為事業打拼,所以唔太得閒理子女

唔知各位認唔認同

siu05    發表於 17-1-8 17:45

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁我又唔覺

大宅

1997112 發表於 17-1-8 15:30
我個人根據自己office嘅經驗總結出來的,通常父母年紀愈大,子女嘅思想同行為就愈成熟

唔認同。父母態度重要過年齡,有得揀,年輕父母好過年紀大父母。

象牙宮

2024年龍年勳章

睇題目,我是認同的,父母年紀七十,仔女最小也三十。

但睇内容,你係咪想表達其他想法?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

教出既子女是否成熟就唔知。但父母肯定能夠成熟d處理子女既事。

Manmanca    發表於 17-1-9 10:19
wcpcelia    發表於 17-1-8 19:00

大宅

leng1999 發表於 17-1-8 15:36
教出既子女是否成熟就唔知。但父母肯定能夠成熟d處理子女既事。
可否請教一下點解咁講?

水晶宮

回覆:講真,父母年紀愈大,子女就愈成熟.....

我覺得父母的學歷背景影響大過年齡,年紀大的父母很多時都有心無力

大宅

Sumyeema1 發表於 17-1-8 15:35
睇題目,我是認同的,父母年紀七十,仔女最小也三十。

但睇内容,你係咪想表達其他想法?
無其他想法,只係我個人估計嘅原因

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1997112 發表於 17-1-8 15:37
可否請教一下點解咁講?

因為父母玩又玩夠喇。世面又見過喇。其他人教仔既良方同方都有得參考。

到自己時會易好多。如果有侄子女個d仲正,直程好似rehearsal過一次先。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

MariaTsui 發表於 17-1-8 15:38
我覺得父母的學歷背景影響大過年齡,年紀大的父母很多時都有心無力

...

或者我咁定義,父母係中等嘅學歷,事業方面亦係處於中游位置,經濟方面既唔係有錢到百萬富翁但亦唔係窮到朝不保夕,I mean各方面都係average嘅父母

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同年齡無關啦!你甘推論根據乜先?有幾多數據支持?

如是,大部分中港婚姻的老港男配嫩大陸女點計呀?

心智成熟與否好睇個人學識、閱歷、成長環境及思考,吾係甘簡單只睇父母年紀。

esmehouse    發表於 17-1-9 11:23

珍珠宮

MariaTsui 發表於 17-1-8 15:38

...

教育子女用腦不用力。

用力既人就用錯位,所以教出好多依賴性高既小朋友。成熟的父母唔一定冇力,如果真系冇。孩子就要快d成長幫父母手。

例如:你穿唔到針叫佢幫眼就訓練到佢穿針同其他關聯既生活技巧

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:唔認同.父母年紀同自身教育, 見識, 識唔識

原帖由 claudia 於 17-01-08 發表
唔認同.
父母年紀同自身教育, 見識, 識唔識教無直接關係.
你唔見時下有好多老父幼童, 老父係無學識無見識, ...
x 2

應該係家庭從小教育~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

5x,6x阿伯生果d幾數子女?

伯爵府

回覆樓主:

當父母年紀大時,啲仔女都做咗父母,會明白多一点為人父母的苦惱!

水晶宮

仔女唔知

父母唔係1822 生嗰d「照道理」 會比較成熟

goat    發表於 17-1-8 16:50

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:MariaTsui 發表於 17-1-8 15:38 我覺

原帖由 leng1999 於 17-01-08 發表
教育子女用腦不用力。

用力既人就用錯位,所以教出好多依賴性高既小朋友。成熟的父母唔一定冇力,如果真 ...
以前小時候,老父話開唔到就唔好食,想食就自己想辨法開,自已想要的東西,自己努力去賺錢買~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

1997112 發表於 17-1-8 15:44
或者我咁定義,父母係中等嘅學歷,事業方面亦係處於中游位置,經濟方面既唔係有錢到百萬富翁但亦唔係窮到 ...

你咁講都幾空泛wor
講到尾係咩背景(經濟環境又好,教育程度又好)既父母都唔同
邊可以一概而論架
年紀大唔代表一定比較識教仔女
年紀輕亦都唔代表唔識教囉

別墅

是的 發表於 17-1-8 15:45
同年齡無關啦!你甘推論根據乜先?有幾多數據支持?

如是,大部分中港婚姻的老港男配嫩大陸女點計呀?

完全同意

首頁

尾頁

跳至