婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻99失驚無神咁又走黎我屋企—因為佢「得閒」&「過開香港」。
本來我打算唔鬼開門, 不過c6話照開門, 佢會盡快趕99走, 咁我就算.
c6見99都坐左半個鐘有多(但冇野同講), c6又覺攰, 於是叫佢媽媽早d返歸.
點知99唔肯, 理由係「我坐左成個幾鐘頭車過黎, 你叫我咁快走﹗?」
@#$%^&* 又唔係我地叫你黎既, 有冇病呀
c6話「我唔舒服,想抖啦」
99竟然話, 你咪抖囉, 我同新抱傾下計
(我鬼有計同佢傾 ) c6話「你有冇理過我感受架, 我要休息呀」
佢老母,竟然喊喎 (pk丫,有骨落地矛頭直指向我既)
99:「我做錯乜野你要咁對我呀?我係你阿媽,我生你養你,黎睇下你有咩唔岩?你應該要感恩(駛唔駛跪響樹嗌謝主隆恩呀)。
係人都有阿爸阿媽既﹗我見你身體唔好,想上黎睇下有咩幫到你之嘛,我知你地唔駛我幫,咁我精神上黎支持下黎囉,有咩唔岩呀?你果時入左院,我走走笛笛幾辛苦呀,你咁樣對我?係咪你地兩個一齊就唔駛理阿媽?係咪以後都唔駛見我,你講就得喇﹗我幾個仔女之中最鍚你,你咁樣對我﹗你地有冇人可以講句公道說話?﹗」

間屋得我﹑c6﹑99同個工人,即係想我講野啦,我唔可以開聲架,一開聲就會鬧爆佢 所以我由頭到尾係冇出過聲既。

其實我好想講:「人有人阿媽,妖有妖那媽。唔係一句阿媽就大晒既。明知個仔唔舒服,就唔好阻人休息啦,見又見左喇,唔係搭幾耐車黎,就要坐返夠本架,俾返$50車錢你好未?成日話要幫手,其實就係指生晒,唔該慳d啦。個仔入院走走笛笛都提住黎繳功,又冇人叫你咁做既,你做阿媽既出心囉,唔好講到自己無私付出左好多冇回報咁﹗我咁耐都未曾逢人就講我為左c6做左d乜啦(佢周圍同朋友親戚講自己點愛個仔而我又幾咁不孝),係咪真心自己知啦﹗」

[ 本文章最後由 女王大人 於 08-12-11 13:31 編輯 ]

大宅

一於講句公道說話嘛!!!! 比返車錢你, 你可以走勒

別墅

99又真係有d唔通氣喎....你地都講到要休息, 咁都仲要想留低....不過可能佢都係好悶, 想搵人傾下計, 陪下佢..

大宅

原文章由 女王大人 於 08-12-11 11:53 發表
我隻99失驚無神咁又走黎我屋企—因為佢「得閒」&「過開香港」。
本來我打算唔鬼開門, 不過c6話照開門, 佢會盡快趕99走, 咁我就算.
c6見99都坐左半個鐘有多(但冇野同講), c6又覺攰, 於是叫佢媽媽早d返歸.
點知99唔肯, ...

唉, 有時d人成日話自己係長輩, 大晒. 我99成日話經過我屋企附近順便上來睇下d孫哦. 一早11點, d小朋友都返晒學啦. 上到來又要你叫外賣比佢食, 食完又話要瞓陣先, 瞓醒就話走啦, 個孫校車都轉緊入來, 等多2分鐘都唔得. 仲話上來睇孫. (之後見來電係佢我都唔聽).

大宅

原文章由 小小太陽 於 08-12-11 11:59 發表

最搞笑係, 我打俾叔仔求救,叔仔話「你唔好講野, 唔好同情佢,唔好附和佢」

大宅

原文章由 chiurebecca 於 08-12-11 12:03 發表
99又真係有d唔通氣喎....你地都講到要休息, 咁都仲要想留低....不過可能佢都係好悶, 想搵人傾下計, 陪下佢..

佢個心唔知諗乜
佢每個星期六都黎架喇, 仲要平日都黎.......想點呀

仲有, 佢係同叔仔住架

大宅

原文章由 siuwa 於 08-12-11 12:13 發表

唉, 有時d人成日話自己係長輩, 大晒. 我99成日話經過我屋企附近順便上來睇下d孫哦. 一早11點, d小朋友都返晒學啦. 上到來又要你叫外賣比佢食, 食完又話要瞓陣先, 瞓醒就話走啦, 個孫校車都轉緊入來, 等多2分鐘 ...

真係同我隻99差唔多
只要去開香港就一定會順便黎, (我住東, 佢去完西環都仲要死過黎)
仲要去kwun tong都叫順路黎
黎到就只呢響我個廚房度搞搞震, 然後又話行左成日好攰, 過兩日再黎, 但同c6就講唔夠10句野, 都唔知佢係黎探個仔定係黎宣示主權 (但間屋冇佢份架喎)

珍珠宮

咁佢究竟喺嚟睇吓個仔定騷擾個仔吖? 個仔都話要休息咯, 唔通想個仔同佢一齊瞓?

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-11 13:19 發表
咁佢究竟喺嚟睇吓個仔定騷擾個仔吖? 個仔都話要休息咯, 唔通想個仔同佢一齊瞓?

佢想黎激死個仔
佢問:「我係你阿媽, 生你養你, 我做咩都得!點解我黎探你, 你唔係開開心心架?」
c6: 「係, 你係我阿媽, 你黎插我兩刀都得!」
佢老母夠膽死答:「係丫!咁你點解唔歡迎我黎???」
c6: 「我就係唔想俾你插兩刀!」

男爵府

你奶奶都幾無聊wo~

大宅

原文章由 芝士腸 於 08-12-11 13:26 發表
你奶奶都幾無聊wo~

仲係超級果隻

男爵府

豪埋飯錢比佢都係咁話啦 ...不過樓主可唔可以唔開門比佢話無人係屋企唔得?

原文章由 小小太陽 於 08-12-11 11:59 發表

大宅

好媽媽勳章

原文章由 女王大人 於 08-12-11 13:25 發表

佢想黎激死個仔
佢問:「我係你阿媽, 生你養你, 我做咩都得!點解我黎探你, 你唔係開開心心架?」
c6: 「係, 你係我阿媽, 你黎插我兩刀都得!」
佢老母夠膽死答:「係丫!咁你點解唔歡迎我黎???」
c6: 「我就係唔想俾你插兩刀!」

大宅

人有人阿媽,妖有妖那媽。唔係一句阿媽就大晒既。我好鍾意依句, 下次你叫我落樓下平台坐到夠皮!! 唔係你得閒, 人地就要陪你!!

大宅

原文章由 碟碟 於 08-12-11 14:01 發表
豪埋飯錢比佢都係咁話啦 ...不過樓主可唔可以唔開門比佢話無人係屋企唔得?

我本來都想咁架, 唔好等佢次次中上黎都開門, 搞到慣晒唔call我地先
係個c6話要開門俾隻99咋mouth:

大宅

原文章由 女王大人 於 08-12-11 12:13 發表

最搞笑係, 我打俾叔仔求救,叔仔話「你唔好講野, 唔好同情佢,唔好附和佢」

哎,d99係咪自己攞來衰吖~!都幾廿歲人都唔化嘅!!!成日做埋d野想人可憐佢,又唔知道咁係叫黑人憎!有得食,有得洗,有得住,有孫玩,仲唔足夠,要所有人受佢控制,都無腦嘅~生在福中不知福!搞到無人鍚無人可憐仲唔肯收手.真係無眼睇!!

大宅

原文章由 Melody_Che 於 08-12-11 14:54 發表
人有人阿媽,妖有妖那媽。唔係一句阿媽就大晒既。我好鍾意依句, 下次你叫我落樓下平台坐到夠皮!! 唔係你得閒, 人地就要陪你!!

佢覺得自己好偉大架
我咪問我c6囉: 你屋企養到你幾歲呀
c6: 17歲
咁c6一做野就俾返家用99........
c6養左佢老母18年幾添啦
咁講法........佢老母有咩咁巴閉
我咁講唔係要沒殺母愛同父母養育之恩
而係...咁大個人都明白, 仔女係冇得揀咁出世架, 係父母要生佢出黎, 咁養大佢係好應該, 唔係d乜野大恩大德囉.....

[ 本文章最後由 女王大人 於 08-12-11 15:45 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢可能上嚟(巡視業務)

男爵府

咁可唔可以同c6商量下,下次如果佢話要開, 佢要自己陪佢阿媽, 你番房上網/打機或者借的意出街都好, 等你c6悶得一兩次, 我諗佢都會頂唔住掛?佢兩個人嘈你千祈唔好撘咀, 如果唔係,就實係你唔岩, 衰的都要做一兩次, 如果唔係佢成日不請自來, 好煩架...
原文章由 女王大人 於 08-12-11 15:05 發表

我本來都想咁架, 唔好等佢次次中上黎都開門, 搞到慣晒唔call我地先
係個c6話要開門俾隻99咋mouth:

大宅

算吧!我仲慘!
佢自己隨時開門入黎!

首頁

尾頁

跳至