嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 真係好想有人可以比點意見或解答一下....真係好苦惱!!!!

BB已經一歲了....最近前4,5天開始無便便...第3日開始有小量便便但帶有點血
當初認為可以太小飲水而乾無便便, 一拉就出血...咁我地開始不斷比水BB飲
情況都有點好轉便便軟了點....但問題就係呢幾日直到今天BB一便便就哭...真係
唔知咩原因

醫生都睇過兩個...一個又話便秘又話飲鮮奶好過飲奶粉
(但係BB都唔係無得柯)

另一個醫生就話轉長期食1號奶粉, 話2,3號會更加會便秘, 又話屁股有點損左
(但係用手撞BB又無痛同埋哭)

只係一想柯就會哭, 我只係覺得可能之前因為乾損左, 現在BB怕所以便便就哭...真係唔知咩問題!!

煩死人

大宅

搽D凡士林係肛門口,令佢便便冇咁痛,佢就5會喊
回覆 matsujoe 的帖子

您好matsujoe, 宜家便便係咪軟身D?如果BB胃口ok,宜家便便時會喊可能因為之前屙到肛門損左而便便時會痛。搽D潤膚膏,保護番肛門既皮膚。有冇整多D高纖維食物俾佢試下呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果信有熱氣的話, 不如試下俾鮮奶.

天然d 可以食多d 生果, d 人話火龍果, 大蕉有用.

我俾西莓汁都好似唔多得. 最後醫生要開乳果糖.

大宅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 17-1-13 17:38
回覆 matsujoe 的帖子

您好matsujoe, 宜家便便係咪軟身D?如果BB胃口ok,宜家便便時會喊可能因為之前屙到肛 ...
Bb肛門外口沒損用手碰都沒哭,大便都軟身了,現在就是柯大便時大哭和震真係唔知咩原因,唉

大宅

bosch 發表於 17-1-13 22:34
如果信有熱氣的話, 不如試下俾鮮奶.

天然d 可以食多d 生果, d 人話火龍果, 大蕉有用.
水果都有食,水都飲多左,大便現在都天天有,但係就一柯就哭,醫生都答唔到重點
matsujoe 發表於 17-1-14 18:23
Bb肛門外口沒損用手碰都沒哭,大便都軟身了,現在就是柯大便時大哭和震真係唔知咩原因,唉 ...
您好matsujoe,如果便便既情況同肛門既皮膚都冇異樣,媽媽都唔洗太擔心。小朋友學習排便,可能會覺得腸道蠕動、肚痛唔舒服,加上之前便便硬既經歷,小朋友都會驚。媽媽同小朋友都要保持一個輕鬆既心情去便便,例如一路唱歌仔、一路按下小朋友個肚仔黎去便便。如果BB精神胃口差,好扭計,肚仔漲實,大便乾硬,就要再睇醫生喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

畀面勳章

有啲小朋友係咁 ……因為佢哋食多咗固體食物同埋佢哋覺得去便便嘅時候係唔舒服嘅…… 不過呢個只係一個過渡期……到小朋友習慣咗就會好好多了!! 你哋呢個時候可以嘗試俾多啲多纖維嘅生果例如火龍果, 盡量減少食蘋果蘋果雖然係生果 不過會有可能 便秘…… 同埋盡量畀多少少水分, 唔係一定要係清水, 可以係奶 果汁 湯 等等…… 咁小朋友去嘅時候就會舒服啲…… 如果小朋友鍾意嘅話 可以煲啲清潤嘅嘢畀佢飲 例如係 甘筍粟米水, 甜甜地又天然,希望可以幫到你……

伯爵府

同佢渣返多啲凡士林係肛門口, 正如你所講開頭疴損左
如果屎軟返又飲夠水, 都係心理緊張多啲
同佢渣凡士林可以潤返pat pat, 同埋佢心理上有野做左會安心啲

大宅

如果係太硬屙唔出, 可以查凡士林係肛門口幫一幫.
媽媽都可以 "出手" 幫下
有咩想問就問啦~~~

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 17-1-19 02:00
我剛經歷完,囡囡8個月,轉2號之後已經痾得唔好,之後仲6日擠牙膏式大便,次次得好少,痾到肛門損晒 ...

唔該晒, 請問紫草膏係邊到可以買到?謝謝

大宅

caliamama 發表於 17-1-18 15:09
有啲小朋友係咁 ……因為佢哋食多咗固體食物同埋佢哋覺得去便便嘅時候係唔舒服嘅…… 不過呢個只係一個過渡 ...

唔該晒....我都會試下....見到BB咁樣真係好心痛!!!!!

別墅

榨橙汁同食奇異果,呢兩樣,對我個囡勁work
煲開奶茶,d便便會爛d

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至