網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天在淘寶上了寶貴一課。

一直我都是實話實說,免其他買家遭殃,況且也是讚賞多於批評。買了這麼多次東西,我只給了一次黑花,不滿的東西也只是中評 (黃花),但原來賣家對於中評已經很在意,有些會發脾氣,反過來 blacklist我,話以後不做我生意。吓?我只是中評而已!

今天我去了一間我未買過東西的店舖,卻被取消訂單,於是我聯絡賣家,他竟然說我「好評率低」,所以唔做我生意。

翡翠宮

回覆樓主:

喺淘寶中評同差評差不多咋,真係要輕手啲。

大宅

其實我已經很輕手。咁唯有不評價。

翡翠宮

回覆樓主:

呢啲係淘寶嘅文化,唔鍾意有時可以轉下會,内地仲有好多網站玩,我今日就喺1號店買咗床單,用銀聯信用卡唔止無手續費,仲減咗16蚊,可以盡情畀中差評。

大宅

lyh80115 發表於 17-1-12 20:44
呢啲係淘寶嘅文化,唔鍾意有時可以轉下會,内地仲有好多網站玩,我今日就喺1號店買咗床單,用銀聯信用卡唔 ...

哦!那网上超市1號店有銀聯咭優惠。

大宅

佢哋係好緊張中差評嘅,如果唔係都唔會用返現買好評,對佢哋嚟講中評冇分加差評減一分,冇進展唔 like 都正常嘅,點會反省係自己問題啊!

我通常覺得個店唔好都係由佢系統自動評分,然後再用追加評價嘅方法去真實評價,覺得咁樣做對自己好啲又可以批評佢。

翡翠宮

janfion 發表於 17-1-12 21:25
哦!那网上超市1號店有銀聯咭優惠。

係呀,到15號,睇返我出嘅帖介紹,不過要有大陸手機號。銀聯信用卡仲適用於京東、國美、當當、銀泰、飛牛、小米等眾多網站,其中京東係必玩,亦唔怕畀中差評,可以實話實説。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19161834

男爵府

我都係後嚟先知,而家就算買到幾垃圾,都唔敢差評了

大宅

ty1115 發表於 17-1-12 21:36
佢哋係好緊張中差評嘅,如果唔係都唔會用返現買好評,對佢哋嚟講中評冇分加差評減一分,冇進展唔 like 都正 ...
這也是一個好方法!

現在唯有「差」的店舖,不出聲,自己不再幫趁便算。好的店舖,便讚下佢咁啦!有D舖,真的做得很好,之前收到貨,好靚,很開心,我都即時出文讚佢地。

現在,買東西,自己都會睇下的評價先。咁難的情況下,都會有差評的話,那舖都應該很差吧。

從這事,我明白到,真是兩地文化不同的誤會,香港人要求高,「中評」意思是「不過不失」,但他們卻覺得是「死罪」。

大宅

sssssssss 發表於 17-1-12 23:54
我都係後嚟先知,而家就算買到幾垃圾,都唔敢差評了
最意外的問題,是我真的不多負評。好壞是8:2咁上下,但都出事。唉!咁,還有真相嗎?

翡翠宮

janfion 發表於 17-1-13 10:49
最意外的問題,是我真的不多負評。好壞是8:2咁上下,但都出事。唉!咁,還有真相嗎?
...

淘寶好多賣家強調,不滿請聯繫賣家處理,退錢好、退貨好,都唔想要中差評,因為好影響生意。

男爵府

...

我同你一樣,所以我現在好評,然後再寫真實。我唔會為1-2蚊,俾好評。

男爵府

...

我買唔到,就用c6 的ac買

大宅

janfion 發表於 17-1-13 10:46
這也是一個好方法!

現在唯有「差」的店舖,不出聲,自己不再幫趁便算。好的店舖,便讚下佢咁啦!有D舖, ...
睇評價真係好考智慧,好評可以係買番嚟,差評可以係同行黑個間店,你話係幾咁考買家嘅智慧。

大宅

sssssssss 發表於 17-1-13 13:22
我買唔到,就用c6 的ac買
妳也試過被賣家取消交易嗎?

大宅

講起淘寶評價⋯⋯之前想買一對鞋,好多間舖都有同一款,有平有貴亦都有好多間差不多價錢。咁我就入咗兩三間最多人買嘅店睇評價同實物相⋯⋯如是者,我發現點解啲想咁熟口面,初頭以為自己亂咗click 來click去都係睇緊同一間店, 但唔係,有兩間嘅評價實物相係一樣,仲係有兩三個評價係一樣添呀

大宅

megng888 發表於 17-1-14 00:30
講起淘寶評價⋯⋯之前想買一對鞋,好多間舖都有同一款,有平有貴亦都有好多間差不多價錢。咁我就入咗兩三間 ...
對呀!同一個舖,可以有很多「分身」。所以,可以試下 click入去店舖,便知那幾間是同一間。

翡翠宮

megng888 發表於 17-1-14 00:30
講起淘寶評價⋯⋯之前想買一對鞋,好多間舖都有同一款,有平有貴亦都有好多間差不多價錢。咁我就入咗兩三間 ...

造馬何其多,最誇張係擴容sd卡天貓店,你中咗招講真相,佢用100個假好評淹没你個評價。

大宅

lyh80115 發表於 17-1-14 16:08

造馬何其多,最誇張係擴容sd卡天貓店,你中咗招講真相,佢 ...

講開天貓⋯⋯我睇過評價話天貓啲品質完全唔掂!大家有聽聞過嗎?

翡翠宮

megng888 發表於 17-1-14 16:15
講開天貓⋯⋯我睇過評價話天貓啲品質完全唔掂!大家有聽聞過嗎?

小部份天貓店啫,又講唔上全部,再唔係玩下京東,可靠,銀聯又無手續費。

首頁

尾頁

跳至