烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以用急凍金沙骨嗎??

伯爵府

2024年龍年勳章

自己整緊係用新鮮啦,買舊靚位黎整,立即加分(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

大廚勳章

冇話一定要用新鮮嘅 , 味道方面 , 急凍嗰 d 一樣係鮮甜嘅 ....

不過 , 急凍嗰 d 要汆水得徹底 d , 所以味道會流失得多 d , 你要買多 d 排骨嚟煲 , 啖湯至會夠鮮甜惹味㗎 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

開心吸收勳章

街市豬肉佬教我用唐排,通常一條骨切兩段,排骨頭斬起一用來煲其他湯,肉好淋,比一字排好。

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

csk 發表於 17-1-15 16:43
街市豬肉佬教我用唐排,通常一條骨切兩段,排骨頭斬起一用來煲其他湯,肉好淋,比一字排好。 ...

等我試下先,唔該晒

翡翠宮

回覆樓主:

我會用新鲜
鮮甜啲嘛

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我冇買新鮮好耐,而家多數去買歐盟豬肉,上次整肉骨茶,就係買急凍rib,都好好味。

男爵府

PP_Couple 發表於 17-1-21 22:39
我冇買新鮮好耐,而家多數去買歐盟豬肉,上次整肉骨茶,就係買急凍rib,都好好味。
...

歐盟豬肉係邊度買?

男爵府

好媽媽勳章

hoichingching 發表於 17-1-21 22:56
歐盟豬肉係邊度買?

百佳有丹麥豬,豬扒,豬柳,排骨都有。
另外有凍肉鋪賣西班牙豬,豬扒好味,呢個同其他豬好唔同,不過價錢較貴。
我之前都係買本地豬,但上次話五豐行d豬出事,我之前有買開嘅一間話自己賣本地豬嘅肉檔都被查,所以冇乜信心。

大宅

我用急凍的ribs 來煲,味道都ok, 不過我個人要求唔高

首頁

尾頁

跳至