網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上次令大家非常不愉快的痴綫,我剛剛回頭試驗了一次。

本來自從x航收檔,我用過熱買,進月,痴綫,其中痴綫、進月,曾幾何時有自提點在我區,非常高興地使用,可惜好景不常,自提點最近關門大吉。這次我訂了飲品,屬於敏感貨,進月,熱買應該不會接受,其他公司我未用過,唯有回頭找痴綫,他們豪言敏感都得,心想價格較便宜,而且11月,12月的亂況應該嚇走了一批客人,我估他們應該得閑些,上次又送了優惠券比我,膽粗粗試下。

收到電郵通知到貨,然後進入他們的網站,原來敏感野他們話要特別報關,增加了成本,所以會在敏感貨加收附加費(1蚊人民幣1kg),哦,變了沒有那麽平。但是貨已經送達他們倉庫,要照用。

我在囯美和蘇寧分別進了敏感野,有些好明顯好敏感,例如牛奶,系統已經自動幫我加了附加費,其他沒有加,我也搏下不加,反正他們系統說不用自己入機,我只是集合訂單才進入系統。

囯美的貨,唉。。。。我買的東西不多不重,但囯美竟然用了個超大size 的紙箱,其中一邊超過50cm,痴綫講明會算體積重,我連忙聯絡痴綫,看看可否通融,或者幫我拆開重新包裝,務求不需要比體積重。

可惜痴綫話,個箱其中一邊尺寸真的是超過50cm, 他們除9000 而非6000, 所以不肯減價。最後多番周旋后,把我的訂單減收1kg,15kg (他們計法)算14kg,成交,用了一張優惠券直送我家。

其實今次入倉,運送都好快,沒有丟單,只是其中一單沒有電郵通知(其他都有),我自己入網站才看到已經到倉。晚上5點半下集運單,第二天下午1點送到我家。送前有電話打給我,但是我剛剛入了洗手間,missed call, 沒有留言,我還以爲是推銷無聊電話。竟然沒多久就有人按門鈴送貨。送貨阿叔話打過給我,但沒有人接聼,然後照來!!!心想,如果當時我不在家,他會否來第二次?還是就把貨留在我家門口算數?阿叔應該是其他物流公司的人,態度一般。貨物打開,牛奶其中一個外盒有破損,所以其中一些紙包飲品有少少被擠壓過。囯美的過分包裝我在囯美網站反映了。

結論:如果不是大時大節,他們的速度是ok 的,敏感貨會加收附加費。下次類似情況會否繼續用?不清楚,看情況才定奪。他們客服不知道是太忙還是人手不足,通常要等一段時間,然後再催促,才會有回音。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

話說第一次用佢都好火滾,2張單等左勁耐(可能接近雙11)...第二次係1月頭集落黎,1月5日晚上出貨,1月7日到自取點,比我想像中快好多(可能第一次太耐)...不過佢等待確認付款係幾耐,好似冇人做野咁客服更加唔洗講,可以完全唔應....就算咁幸運應我最快都係幾小時後既事,呢間野勝在平,淘過幾張單都叫冇漏,但係有壓爛野既;而家我開始轉另一間,客服係兩碼子既事,就算唔係即刻應到,都只是半小時內,我淘左第一次今發明到 雖然係貴d,但個十幾蚊買自己唔洗忟憎,乜都值返晒

男爵府

didi28 發表於 17-1-17 22:52
話說第一次用佢都好火滾,2張單等左勁耐(可能接近雙11)...第二次係1月頭集落黎,1月5日晚上出貨,1月7日到自取 ...
我找他们,都是因爲有敏感貨,但是他們收敏感報關費,這個不是太實惠。

剛剛昨晚下單,今日接近午飯時候到貨,不是大時大節,速度是可以的。客服您最好app多幾次,我相信是人手不足。他們個總公司熱綫一定轉到voicemail. 電腦用他們的網頁,有bug,個網頁做得很粗,自提點的地址不分港九新界,好鬼亂。

看需要才決定是否用他們。如果不敏感,我傾向用其他集運。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

saiwanho 發表於 17-1-18 02:25
我找他们,都是因爲有敏感貨,但是他們收敏感報關費,這個不是太實惠。

剛剛昨晚下單,今日接近午飯時候到 ...

我岩岩有張單,13/1入數,到而家睇都係等待確定付款,whatsapp問客服就話已經確定左,但完全唔知去到邊,都唔知會唔會過埋年先收到...我用埋呢次會放棄佢

水晶宮

其實....即係邊間集運呀 ??

子爵府

引用:其實....即係邊間集運呀+??

原帖由 tammy2008 於 17-01-18 發表
其實....即係邊間集運呀 ??
痴線=Cracy=瘋癲發狂

我之前覩用過佢超多次,
但經雙11後,
已喺淘寶我的收貨地址入面忍痛del了

水晶宮

GalGuy 發表於 17-1-18 16:25

我之前覩用過佢超多次,
哦, THX....

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇落集運生意唔易做,個箱大左係你既事,收普通價,點可能幫你翻pack,去左廁所,人地再黎,又要講人,咁萬一你急要,佢唔黎,咪仲C

男爵府

唔明點解要淘牛奶,759 $8.7好平啊

男爵府

oceandeepsea 發表於 17-1-18 17:32
睇落集運生意唔易做,個箱大左係你既事,收普通價,點可能幫你翻pack,去左廁所,人地再黎,又要講人,咁萬 ...
我其實問下可否幫我再pack,這樣可以避免體積重,大箱裏面的貨真的很少,當然他們如果肯幫忙我會很感謝,也便於他們運送,不能幫忙我也沒辦法。我事後反映過比囯美聼,話這麽少貨卻用了超大箱,實在會構成不便,我當時也跟集運說是網站打包的錯,不是集運問題。其實個箱剛剛過了1cm,過了界少少,嘗試問下可否通融,不問就收硬,他們也運送不便,問了如果ok就雙贏,問下都有罪???我無權強逼人家幫我re-pack , 而且我也很禮貌,不行我都要硬食,原來客人和集運,一點商量的餘地都不允許???不要說能否答應,連開聲去問下的權利都無?

阿快遞大叔其實只打了一次電話來,我電話有留言信箱,他可以留言,但沒有留,或多打一次來,但沒有打,大叔打來都是confirm 有無人,無人聼他只打一次不留言就照樣帶大件貨過來,説不定無人應門呢?他的做法是否冒險了一些呢?或求其留貨在我門口,被人偷了是我的疏忽,與他無關??我做客missed one call 又是我不對,爲難左阿快遞大叔??如果我不是上洗手間,真的外出了,他未聯絡到就照樣來,是我這個客人的錯?大叔完全是對的?住宅跟公司店鋪不一樣,我未必每分鐘都在家的,事前也備註了請先致電,我完全不覺得這是無理要求。

我做人對得住天地良心,您不知道詳情難怪您的判斷有偏頗。

男爵府

sssssssss 發表於 17-1-18 17:58
唔明點解要淘牛奶,759 $8.7好平啊
不明白不要緊,我解釋。。。。

我喜歡試不同的品牌,不同的產地,而且有些好平。香港是有,但貨源選擇相對就少很多。您去過旅行行過不同國家的超市您會知道我說什麽。

等於香港都有面膜化妝品賣,有些女士點解不在莎莎卓越買而要搭人去日韓買,或自己去旅行的時候就瘋狂入貨,同樣道理。

男爵府

GalGuy 發表於 17-1-18 16:25

我之前覩用過佢超多次,
雙十一他們真的嚇走了很多客,但淡季就可以好快。

男爵府

didi28 發表於 17-1-18 11:13
我岩岩有張單,13/1入數,到而家睇都係等待確定付款,whatsapp問客服就話已經確定左,但完全唔知去到邊,都唔知 ...
sorry to hear that.

These 2 times I have been lucky enough for next day delivery after placing the order.

別墅

回覆 saiwanho 的帖子

開咗箱分分鐘上身,唔翻pack係好正常
應該出貨前問問個size幾大先買

男爵府

wingww 發表於 17-1-19 10:13
回覆 saiwanho 的帖子

開咗箱分分鐘上身,唔翻pack係好正常
只是買幾盒野(完全不大), 不是买垃圾桶这么大, 完全沒有想過他們竟然會用超大個箱來包裝, 這也是多年網購首次發生這個情況, 所以沒有想過出貨前要問問多大尺碼來買.

上身?您是說怕我會赖他们毀壞, 遗失之类?

其实我叫得他们拆开,已经告诉了他们有什么,也授权他们这样做,有什么闪失,我不会野蛮地怪他们,因为如果肯做,已经好人地義務帮我,仲好意思怪责?不过整件事,最大问题是打包那位,不是集运。

大宅

牛奶都敏感?我係山西訂老陳醋都無申報,由得佢自動.

我計過8樽唔過體積重,每次都分開兩單落,再通知賣家分兩張運單就無事!

無左順利廣場個提貨點,成個東區局往食多寶魚,好在佢重有城市金庫.....

唔系就只有洛陽閣個位羅大姐最好招呼啦.

男爵府

sohato 發表於 17-1-21 09:54
牛奶都敏感?我係山西訂老陳醋都無申報,由得佢自動.

我計過8樽唔過體積重,每次都分開兩單落,再通知賣家分兩 ...
蘇哈托兄好久沒有交流了.

是呀,牛奶是液體, 所以變了敏感貨. 我都沒有主動申報, 打開網頁看到已經入倉, 已經自動撥入敏感貨的計算.

城市金庫未去過, 萬利關門, 不是太重太大的話我柯打說送到同區一家熟悉店鋪的地址, 該店鋪可以幫我先收貨, 但是始終都是麻煩人家, 這是我不希望的, 所以希望同區能再有合適的自提點.

東達中心某店去過, 態度不甚友善, 所以免得過都費事再用.

大宅

saiwanho 發表於 17-1-22 00:09
蘇哈托兄好久沒有交流了.

是呀,牛奶是液體, 所以變了敏感貨. 我都沒有主動申報, 打開網頁看到已經入倉, ...

甘就真系無佢符,我最初係全用順豐,真系逐件送上門,一對波鞋 150蚊加埋唔使 200......宜家用自取,拾元捌塊就掂.平過出旺角,車錢過海二十蚊.

大時大節間間都衰加啦,上星期,成打陳醋,又係今發明到,真系唔知版友會有甘多問題

男爵府

sohato 發表於 17-1-22 13:37
是呀, 自取真的便宜, 完全贊同您所說, 同區如有自取點直程是福音, 連坐車去灣仔或銅鑼灣的交通費和時間都可以省回.

個人覺得, 如果一間公司個網頁做的很粗疏,錯漏百出, 通常營運的模式都可以略窺一二. 大時大節好多間都甩鏕, 唯有選一間看似比較穩陣的.

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我想更新下我最近個一張單,都唔知好嬲定好笑話說一向用支付寶俾運費,鬼整佢早前俾唔到錢(唔知正常返未,因為用左第二個方法了),咁呢間集運話可以銀行轉帳,又趕住集落黎,就儘管試一次轉帳啦…我入左數過左成日客服話確認左付款,咁我由13號一直等...等到海枯石爛咁滯,都未有SMS通知我貨物到自取點 咁我預呢d時間會遲,但點解遲咁耐呢,10日都黎緊
今日...我whatsapp客服,佢話確認左我入左錢去佢公司,但原來未去付款既程序 即係我今日先叫做俾左錢,而佢大陸倉已經休息,佢話正常9/2先會收到
真係覺得自己好Q蠢,又唔想好似好煩成日追問,點知一問原來咁樣,我唔知其他集運既程序都係咁...但覺得個系統幾複雜,經過埋今次,我真心投降,要放棄佢

首頁

尾頁

跳至