論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

工人姐姐話佢亞媽要安樂C, 佢要請假返鄉簽名,暫定26/1(年卄九)返香港。

如果佢亞媽真係C咗,新年流流。。。好唔好叫佢放多几日?

中國人習俗係100日唔可以去人屋企,但我又無可能俾佢放100日,可以點做呢?

****updated 22/1***

已從朋友工人口中証實咗,姐姐亞媽於14/1去咗;
姐姐暫定26/1(年卄九)返香港,請問如果返到屋企,要佢做D乜。。。例如攬火盤等!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

回覆樓主:

真定假?安樂死合法的國家似乎沒有亞洲喎

emt1314    發表於 17-1-15 21:47

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

另外,100日呢D禁忌是不計返工的,因之前問過,你可再問下家中老人家意見。

emt1314    發表於 17-1-15 21:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

cherriesit 發表於 17-1-15 19:24
真定假?安樂死合法的國家似乎沒有亞洲喎
多謝你嘅資料,我希望係假嘅,新年流流,都唔知俾唔俾佢入屋好!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

emt1314 發表於 17-1-15 21:55
多謝你嘅資料,我希望係假嘅,新年流流,都唔知俾唔俾佢入屋好!

如是菲傭仲假,菲律賓是天主教國家,絕對反對安樂c呢d嘢架。不如直接問佢,唔好比佢呃!可能冇人要c只係佢想放假回鄉呢

emt1314    發表於 17-1-16 20:03

男爵府

唔好意思, 我真係笑咗.

呢個藉口幾新, 樓主唔係信吖嘛.

公爵府

littlerabbitmom 發表於 17-1-16 10:08

咪係,佢家郷在瑞士?唔好意思,我也知識淺薄,是否北歐或瑞士等才有安樂死的法例?

珍珠宮

littlerabbitmom 發表於 17-1-16 10:08

半信半疑啦!佢喊到真係C老母咁款,但又唔連戲哦,轉頭玩whatapp又笑騎騎。

男爵府

回覆樓主:

問佢攞醫療報告話幫佢問吓人有冇得醫先,睇佢俾啲咩你

男爵府

emt1314 發表於 17-1-16 20:07
半信半疑啦!佢喊到真係C老母咁款,但又唔連戲哦,轉頭玩whatapp又笑騎騎。

...

有邊個姐姐用呢個藉口請假時唔係喊到拆天?

珍珠宮

jumug 發表於 17-1-17 18:13
有邊個姐姐用呢個藉口請假時唔係喊到拆天?
其實我唔介意佢請假回鄉,只要佢自己出機票。
要請咪請囉,何必要新年流流話C老母,仲要年卄八返香港,我都唔知要唔要佢攬火盤好?
我希望佢講大話好過真係C老母。

男爵府

emt1314 發表於 17-1-17 18:38
要請咪請囉,何必要新年流流話C老母,仲要年卄八返香港,我都 ...

佢返黎叫佢比死亡証你做紀錄

我老公之前有叫姐姐纜火盆

公爵府

天主教國家無可能安樂死。問清楚咩原因,同佢講要攞假無問題,但如果真係安樂死嘅,話新年流流唔俾去,要過晒新年先得。再唔係話你反對安樂死,唔俾佢走,咁佢就會諗其他藉口。

珍珠宮

heilok 發表於 17-1-17 19:59
天主教國家無可能安樂死。問清楚咩原因,同佢講要攞假無問題,但如果真係安樂死嘅,話新年流流唔俾去,要過 ...
再三問清楚,佢話亞媽宜家靠儀器維等生命,醫生話有80%醒唔返,所以建議撥喉!

大宅

可能佢誤會左,唔係安樂死而係放棄急救,即係已經生存無望但之前急救時又幫左病人插左喉駁左呼吸機,只能暫時延長佢生命或令病人更痛苦,香港某些醫院都要簽字,表明同意不再插喉!

男爵府

emt1314 發表於 17-1-17 18:38
要請咪請囉,何必要新年流流話C老母,仲要年卄八返香港,我都 ...

年卄八返來,目的是收"利是"。

複式洋房

emt1314 發表於 17-1-15 16:14
工人姐姐話佢亞媽要安樂C, 佢要請假返鄉簽名,暫定26/1(年卄九)返香港。

如果佢亞媽真係C咗,新年流流。。 ...

呢排唔知點解咁多姐姐話要返去,我自己果個連續問我兩次,話要返去同老公cool煲,然後我老細個姐姐又用離婚作藉口返左去無回頭,之後仲有人上門追數

唔好信呀⋯⋯

首頁

尾頁

跳至