自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問點解小孩手指很多'倒''次'?
如題, 是否真的是污糟才有呢? 我已經每次個女整污糟及定時(食飯前後, 如廁後etc) 但肥肥的手指公側邊成日都有倒次, 甩皮果d呢? 佢又成日 'meet' 點樣好? (佢一定唔肯搽cream架啦, 就算有濕疹果d一個個圈, 同手指 '哪位' 爛晒都唔肯搽, 次次只有夾硬搽少少)

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

飲水少同缺vita c

原文章由 happy-g 於 08-12-12 17:23 發表
請問點解小孩手指很多'倒''次'?
如題, 是否真的是污糟才有呢? 我已經每次個女整污糟及定時(食飯前後, 如廁後etc) 但肥肥的手指公側邊成日都有倒次, 甩皮果d呢? 佢又成日 'meet' 點樣好? (佢一定唔肯搽cream架啦, 就 ...

別墅

呀..係呀, 佢食少左生果呀呢排, 因為成日咳!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

手指長倒刺是很常見的現象,主要是因為雙手缺水並且缺乏維生素B6或維生素C引起的,只要注意皮膚的保濕並多補充這些維生素,倒刺的問題就會解決。在補充維生素時,除了可以服用一些維生素藥丸外,還可以多吃豆類、堅果和蔬菜等含有維生素B6和維生素C多的食物。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

Thanks! 等我迫佢食多d生果先, 堅果就唔得了, 因佢有花生敏感啊, 唔敢比佢食呀~

原文章由 wong2323 於 08-12-12 17:27 發表
手指長倒刺是很常見的現象,主要是因為雙手缺水並且缺乏維生素B6或維生素C引起的,只要注意皮膚的保濕並多補充這些維生素,倒刺的問題就會解決。在補充維生素時,除了可以服用一些維生素藥丸外,還可以多吃豆類、堅果和蔬菜等 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

麥片,香蕉,豌豆,青豆....都含豐富維他命b6
原文章由 happy-g 於 08-12-12 17:28 發表
Thanks! 等我迫佢食多d生果先, 堅果就唔得了, 因佢有花生敏感啊, 唔敢比佢食呀~

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係用手拿嘢食咩 ................

原文章由 jamieconnie 於 08-12-12 17:25 發表
飲水少同缺vita c

別墅

係啦, 細個我阿媽說是手污糟呀...真係......我又信wor!
原文章由 florence0204 於 08-12-12 17:33 發表
唔係用手拿嘢食咩 ................

別墅

thanks,今晚買梳蕉先!

原文章由 wong2323 於 08-12-12 17:33 發表
麥片,香蕉,豌豆,青豆....都含豐富維他命b6

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能mama唔識咪咁講囉,講完你改左乾淨番,何樂不為

原文章由 happy-g 於 08-12-12 17:47 發表
係啦, 細個我阿媽說是手污糟呀...真係......我又信wor!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

仲有成日mit 呢!愈mit 咪愈多囉!
我仔仲mit 到流血呀,激死!

別墅

yes,有時見到佢有倒次,想幫佢用指夾鉗cut左去, 佢即刻走去meet, 之後叫佢唔好meet,佢就好似上左引o甘係o甘meet!!! ,跟住損左 !
原文章由 麟媽媽 於 08-12-12 17:50 發表
仲有成日mit 呢!愈mit 咪愈多囉!
我仔仲mit 到流血呀,激死!

大宅

食多d橙啦,有幫助架

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至