自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

katrinamama 發表於 17-1-18 14:43
咁簡單, 你係facebook開個專業, 直接用鋪頭名.

謝謝你嘅提議

公爵府

即係你做推廣,賺佣? 咁都有可能。不過唔好有太大期望,應該只有微潤。

侯爵府

2018復活節勳章

Anniewinky 發表於 17-1-16 17:11
有實物店的,朋友舖頭,這是我不需要入定存貨的原因

人地舖頭的寶號,肯比你用嚟招徠生意 ?
如果你去取貨,只係 reseller ,唔可能當係自己有舖。

即係例如,如果我同信興攞貨賣 panasonic 相機,
我唔可以話信興係我自己舖喎。

電器都叫有盒有包裝,有保障。

海味冇色認,你口話皇冠牌吉品鮑,但拆開晒點分?
海味我一定拎上手,再聞下先買。
就算普通二三百蚊斤冬菇我都會聞下。
鮑魚花膠之類,可以上萬一斤,一定去老字號,實體店。

當你想走平民路線,賣普通貨色,咁街市都有乾貨海味,
去開買餸可以買埋,等約你交收仲唔方便。

男爵府

我贊成可以係facebook 試下,但初初做要儲客和平過實體店,和想的綽頭,例如教客點煮和點儲存。做耐咗價錢可以加番上去。因為我覺得越來越多人好似我咁,好少行街,鐘意上網買嘢,而且不一定要面交,順豐到付亦好多綱店用。還有初初不要賣太貴海味,因客人初初一定冇信心買咁貴嘢,要建立咗口啤,才有信心!

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 17-1-18 13:37 Jm

原帖由 Anniewinky 於 17-01-18 發表
No,到實物店睇啱嘅其他嘢歸地舖價錢,所有網店睇啱嘅嘢要經我落order confirm,確保唔會白撞搶地舖客
...
我意思是如果去得海味店,就會在海味店買,因為有實物看,見那一包靚,就買那一包,又怎會看完貨再到網上店買,雖然會平一點,但平幾多,如果只是店舖的8,9折,我未必在網上買,平價貨如冬菇,差額少,買貴價貨鮑參翅肚,更加要看實物,除非是你的熟客,但這批熟客都是由生客慢慢湊出來,而且一般人家不會時常買海味,只是過時過節才會買,大戶人家一早已經是別人的熟客。

水晶宮

引用:我贊成可以係facebook 試下,但初初做要儲

原帖由 kolher 於 17-01-18 發表
我贊成可以係facebook 試下,但初初做要儲客和平過實體店,和想的綽頭,例如教客點煮和點儲存。做耐咗價錢 ...
你說起facebook,我想起一個fb,最初以為教煮餸,時常煮鮑參翅肚,後來才知道是網上賣海味,可以幫她訂貨,她做得很好,定期有新菜色,如何將鮑參翅肚融入家常小菜,但我都是學她如何煮,沒有幫襯,fb都是朋友的朋友,add上add,樓主想賣海味,真的要想下,攪下新意思,不是只是post實物相,價錢就ok,講真,俾得起錢買這些奢侈品,價錢不是最重要,最重要是貨靚。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果唔擔心朋友間因錢銀生嫌隙,又唔駛責貨,咁都可以一試。
我有朋友前排做左網店,賣手作仔,有收入架!佢試過幾次擺街檔(flea market)果d,都有生意。網上同街客都有。佢做facebook,IG,唔駛投資d咩,時間投資多。
不過好快因錢銀瓜葛,同partner不歡而散。所以建議你唸得清楚d錢點分。
祝你成功啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

fb有間叫峰x好似做得幾成功,我見好多人買,可參考下。

首頁

尾頁

跳至