自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫朋友問的.本身有2筆貸款係身,2個都好似係信用咭套現出黎咁,詳情我唔太清楚,只知係好高息(係HSBC 同CITIBANK),同每個月佢只係還緊MIN PAY.而家佢想一次過借筆大數還晒呢2個貸款佢,再分幾年還,請問可以問邊間銀行借會,用邊種借貸低息D.
資料:

1. 想借60萬
2. 人工約3萬5
3. 每個月還MIN PAY 最少1萬1千

麻煩各位出主意既JM

男爵府

3.5萬人工係穩定?

子爵府

畀面勳章

sandychanchan 發表於 17-1-17 15:35
幫朋友問的.本身有2筆貸款係身,2個都好似係信用咭套現出黎咁,詳情我唔太清楚,只知係好高息(係HSBC 同CITIBA ...

可以問一下佢地出糧銀行/用左好耐嘅銀行,睇吓有冇低息貸款,不過同時都要佢地cut 咁d card。息就一定唔及按揭咁低,但總好過搵私人貸款

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sandychanchan 發表於 17-1-17 15:35
幫朋友問的.本身有2筆貸款係身,2個都好似係信用咭套現出黎咁,詳情我唔太清楚,只知係好高息(係HSBC 同CITIBA ...

債務重組,不過要cut card.

侯爵府

可以去返本身欠卡數既銀行同它講話要債務重整,咁就每個月還返一條數俾銀行,我有朋友試過咁樣做,利息低過欠卡數好多。

男爵府

nicolebean 發表於 17-1-17 15:51
3.5萬人工係穩定?
係穩定的

男爵府

BenBBall 發表於 17-1-17 15:52
可以問一下佢地出糧銀行/用左好耐嘅銀行,睇吓有冇低息貸款,不過同時都要佢地cut 咁d card。息就一定唔及 ...
其實利息點為知低?!唔好意思,我冇乜呢方面既CONCEPT,有冇個實數,等我比較下?例如年利率5%算高定低?!
我以為私人貸款等於借筆錢去做"債務重組"

男爵府

flori 發表於 17-1-17 15:55
可以去返本身欠卡數既銀行同它講話要債務重整,咁就每個月還返一條數俾銀行,我有朋友試過咁樣做,利息低過 ...

明白,我同佢講下先,謝謝

wcpcelia    發表於 17-1-17 16:25

侯爵府

如果除咗lee2張咭外,冇其他街數,收入正常,最好係問番HKB/Citi,可以張咭數(當然cut咭)轉p loan或者tax loan,睇下佢地o唔ok

子爵府

畀面勳章

sandychanchan 發表於 17-1-17 16:02
其實利息點為知低?!唔好意思,我冇乜呢方面既CONCEPT,有冇個實數,等我比較下?例如年利率5%算高定低?!
我以為 ...

按揭而家幾多我唔清楚,但私人貸款嗰個息係用你借嘅錢黎計,個個月都係畀咁多;而按揭嘅息係用你未還嘅錢咁計,息會愈來愈少。網上有按揭計算機可以計下。

我唔贊成債務重組,會影響自己信貸個底,買樓都有問題

子爵府

2018復活節勳章

同埋留意,有D財務重組...係唔駛你CUT咭.咁樣即係又一次放生左你朋友.最好忍痛CUT左佢.唔係...再黎多筆數

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁嘅勢銀行未必肯借,財仔點都平過卡數(咪鬧呀!銀行係平,肯借理得架!)
襯呢排稅務貨款鬥平,問多幾間

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

走投無路就唸債務重組,否則利疊利賣身都唔掂

珍珠宮

借x民、兄弟呢d,銀行未必肯借

子爵府

有冇樓可以加按呢
話晒要借60萬 得3萬5人工 personal loan 應該唔得

男爵府

Percy210 發表於 17-1-17 16:07
如果除咗lee2張咭外,冇其他街數,收入正常,最好係問番HKB/Citi,可以張咭數(當然cut咭)轉p loan或者tax ...
好,我叫佢先問呢2間先..
原來CITBANK 佢而家係5X% 利息...我覺得好...

男爵府

BenBBall 發表於 17-1-17 16:24
按揭而家幾多我唔清楚,但私人貸款嗰個息係用你借嘅錢黎計,個個月都係畀咁多;而按揭嘅息係用你未還嘅錢 ...
我以為"債務重組"係一個TERM,用呢個TERM去借筆錢TIM
睇左咁多JM 留意,似乎呢樣野會影響好大...咁要了解清楚先

男爵府

大檸樂 發表於 17-1-17 16:31
同埋留意,有D財務重組...係唔駛你CUT咭.咁樣即係又一次放生左你朋友.最好忍痛CUT左佢.唔係...再黎多筆數 ...
明白...我係朋友都覺得好肉赤...

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-1-17 16:41
咁嘅勢銀行未必肯借,財仔點都平過卡數(咪鬧呀!銀行係平,肯借理得架!)
襯呢排稅務貨款鬥平,問多幾間
...

明白.但稅貨應該借唔到幾十萬吧?!

又如果,稅貨可以借到,EG 20萬,咁又借唔借住先呢?!

男爵府

AGa1111 發表於 17-1-17 16:53
借x民、兄弟呢d,銀行未必肯借

佢好抗拒呢D 財仔...

首頁

尾頁

跳至